G4Media.ro

Fotbaliștii au dat în judecată Fifa din cauza volumului de muncă și…

Sursă: Site-ul FIFA/ Fifa.com

Fotbaliștii au dat în judecată Fifa din cauza volumului de muncă și extinderii Cupei Mondiale a Cluburilor/ Sindicatul mondial al jucătorilor se plânge de calendarul „supraîncărcat și imposibil de realizat”

Jucătorii de fotbal au intentat o acțiune în justiție împotriva Fifa din cauza extinderii organismului de conducere mondial în domeniul fotbalului de club și a volumului de muncă sporit pe care îl vor aduce meciurile suplimentare, intensificând ruptura dintre vedetele sportului și organizatori, scrie Financial Times.

Sindicatul mondial al jucătorilor, Fifpro Europe, a anunțat joi că a depus o acțiune în justiție la Tribunalul de Comerț din Bruxelles, acuzând Fifa de stabilirea „unilaterală” a calendarului internațional al meciurilor și de contestarea planurilor sale pentru o competiție de club revizuită.

Cu sprijinul sindicatelor jucătorilor din Anglia și Franța, Fifpro Europe dorește ca acest caz să fie trimis la Curtea Europeană de Justiție, în contextul în care lupta pentru calendarul fotbalistic „supraîncărcat și nefuncțional” se intensifică.

Un element critic al dezbaterii este planul Fifa de a extinde Cupa Mondială a Cluburilor de la șapte la 32 de echipe la turneul de anul viitor din SUA.

Formatul lărgit l-ar putea ajuta pe președintele Fifa, Gianni Infantino, să sporească veniturile organismului de conducere, al cărui principal generator de bani este Cupa Mondială între echipele naționale, care are loc o dată la patru ani.

„În cele din urmă, sindicatele jucătorilor consideră că scopul acestei noi competiții este de a crește averea și puterea organismului de conducere global al fotbalului, fără a se ține cont în mod corespunzător de impactul asupra jucătorilor implicați sau asupra altor părți interesate din cadrul fotbalului profesionist”, a declarat Fifpro Europe.

Fifa, care acționează în calitate de organism de guvernare a jocului și organizator al competiției de sine stătător, nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii. O persoană care cunoaște poziția Fifa a subliniat că calendarul meciurilor internaționale a fost aprobat de Consiliul Fifa, un organism format din 37 de membri aleși, și a respins ideea că programarea a fost impusă fără suficient dialog.

Problema este una sensibilă din cauza potențialului de percepție publică negativă a jucătorilor de fotbal foarte bine plătiți care se plâng de volumul de muncă. În ciuda progreselor în materie de nutriție, recuperare și știința sportului, jucătorii susțin că organismul uman are limite și că suprasolicitarea acestuia va dăuna atât sănătății lor, cât și spectacolului pentru fani.

Potrivit Fifpro, starul englez Jude Bellingham, în vârstă de 20 de ani, a jucat aproape de cinci ori mai multe minute decât fostul căpitan David Beckham înainte de a împlini 21 de ani.

Fifpro Europe a avertizat că „dreptul jucătorilor de top la o pauză anuală garantată” a devenit „practic inexistent”, iar Cupa Mondială a Cluburilor va ocupa singura perioadă posibilă de odihnă.

„Întrucât toate încercările de dialog au eșuat, depinde acum de noi să ne asigurăm că drepturile fundamentale ale jucătorilor sunt pe deplin respectate, sesizând instanțele europene și, prin urmare, Curtea Europeană de Justiție”, a declarat președintele Fifpro Europe, David Terrier.

„Nu este vorba de a stigmatiza o anumită competiție, ci de a denunța atât problema de fond, cât și picătura care a umplut paharul”, a adăugat el.

Firma de avocatură Dupont-Hissel reprezintă sindicatele membre ale Fifpro la Tribunalul de Comerț din Bruxelles.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează