G4Media.ro

Fostul șef al Gărzii de Mediu Tulcea, condamnare minoră pentru luare de…

sursa foto: Unsplash/ Roman Synkevych

Fostul șef al Gărzii de Mediu Tulcea, condamnare minoră pentru luare de mită. Traseist de carieră, primise anterior o altă pedeapsă pentru deturnarea de fonduri europene

Tribunalul Tulcea l-a condamnat în 15 mai pe Dorin Meran, fostul șef al Gărzii de Mediu Tulcea, la 2 ani și 10 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere pentru luare de mită. Decizia instanței nu este definitivă.

De amintit este că Meran a recunoscut acuzația și a mers pe procedura simplificată a procesului pentru a beneficia de o reducere a pedepsei, numai că, la doar câteva zile după condamnare, pe 23 mai, a atacat decizia primei instanțe la Curtea de Apel Constanța, care a stabilit un prim termen în proces pe 12 septembrie 2024.

Fostul șef al Gărzii de Mediu Tulcea a fost prins în flagrant în timp ce lua mită 25.000 de lei într-un restaurant de la un om de afaceri pentru a-i da o amendă mai mică.

„La aceeași dată, a pretins de la același denunțător foloase materiale necuvenite constând în sprijin la superiorii săi ierarhici pentru a fi menținut în funcția de comisar șef al Comisariatului Județean Tulcea al Gărzii Naționale de Mediu, în condițiile în care împuternicirea sa urma să expire în luna septembrie a anului 2023, toate cu scopul de a crea o situație mai ușoară societății denunțătorului, în sensul de a nu aplica vreo sancțiune, sau de a aplica o sancțiune contravențională cât mai blândă”, spun procurorii anticorupție.

Meran lăsase să se înțeleagă că îi poate aplica firmei administrate de denunțător o amendă de 100.000 de lei pentru lucrări de construcție efectuate fără aviz de mediu și cu pedeapsa complementară a desființării lucrărilor.

Nume de cod „TAF”

Ulterior, fostul șef al Gărzii de Mediu Tulcea și omul de afaceri au continuat discuția la restaurantul „Marinarul” din Tulcea. Atunci Meran i-a cerut pentru prima dată sprijinul pentru păstrarea conducerii comisariatului județean, crezând că antreprenorul avea posibilitatea de a influența conducerea centrală a instituției.

Meran a căzut în plasa omului de afaceri care, la aceeași discuție, l-a asigurat că avea un cod cu persoanele aflate la conducerea Gărzii Naționale de Mediu. Pentru a beneficia de sprijinul său, acesta ar fi trebuit să menționeze în discuțiile cu superiorii numele codificat „TAF”.

Cu ocazia percheziției domiciliare efectuate în biroul lui Meran din sediul Gărzii Naționale de Mediu, printre alte acte ridicate, a fost identificat și un bilet pe care fusese inscripționat olograf numele „TAF”.

Pentru că fostul șef al Gărzii de Mediu Tulcea se plânsese că îl costă mult naveta, omul de afaceri i-a plătit și un plin de combustibil, iar ulterior a predat ofițerilor anticorupție bonul eliberat de stația PECO.

Numit într-o funcție pentru care nu avea pregătire

Meran a fost numit în funcția de șef al Gărzii de Mediu Tulcea în aprilie 2023, deși nu avusese nicio legătură cu domeniul, iar în urmă cu 11 ani fusese condamnat penal pentru deturnarea de fonduri europene.

În 2012, Curtea de Apel Galaţi l-a condamnat pe Dorin Meran la 1 an şi 2 luni închisoare cu suspendare condiţionată pentru deturnare de fonduri europene. La acel moment, Dorin Meran era administrator al companiei SC METACON REP SRL.

Meran a fost membru în șapte partide politice: PSM, PSD, PD-L, PIN, PNŢCD, PRM şi Forţa Naţională.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...