G4Media.ro

UPDATE Un fost șef al serviciului secret din Moldova, inculpat și reținut…

UPDATE Un fost șef al serviciului secret din Moldova, inculpat și reținut pentru răpirea cetățenilor turci/ Fostul regim de la Chișinău, controlat de Plahotniuc, acuzat că a răpit oameni pe care i-a transmis Turciei pentru întemnițare

UPDATE 18:50 

Unul dintre foștii adjuncți ai Serviciului de Informații și Securitate (SIS), din Republica Moldova, a fost reținut pentru 72 de ore și pus sub învinuire, iar directoarea Biroului Migrație și Azil a fost pusă sub învinuire și s-a cerut suspendarea sa provizorie din funcție, în cazul profesorilor turci expulzați din Moldova, anunță Agora.md. Sursele publicației citate au confirmat că este vorba despre Alexandru Baltaga și Olga Poalelungi.

 

 

S-a împlinit un an de la expulzarea, în condiții suspecte, a șapte profesori turci de către autoritățile R. Moldova. La un an distanță, procedura seamănă cu o răpire de persoane transmise ulterior regimului Erdogan, notează, într-o analiză, portalul Deutsche Welle.

La 6 septembrie 2018, șapte profesori turci ai Liceului „Orizont” din Chișinău au fost luați de forțele speciale din familiile lor și trimiși în pușcărie în Turcia, „deciziile fiind luate cu scopul asigurării securității naţionale”, se menționa într-un comunicat al Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova. Comunicatul mai preciza că turcii expulzați ar fi fost „suspectați de legături cu o grupare islamistă despre care există indicii că desfășoară acțiuni ilegale în mai multe țări”.

Mai exact, profesorii turci erau suspectați că ar face parte dintr-o rețea teroristă, condusă de clericul Fethullah Gülen despre care premierului turc, Binali Yildirim, spunea că anume această organizație ar fi pus la cale lovitura de stat, din Turcia, din vara anului 2016.

Trei din cei șapte dascăli au fost deja condamnați la 6 ani și jumate, 9 ani și 12 ani de închisoare de regimul Erdogan, iar alți patru își așteaptă sentința.

A fost o ordinară răpire de persoane

La 11 iunie 2019, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a emis o hotărâre prin care a declarat că Republica Moldova a încălcat dreptul cetățenilor turci la libertate și siguranţă şi dreptul la respectarea vieții private și de familie. Curtea a dispus achitarea a câte 25 de mii de euro fiecărui reclamant, cu titlu de prejudicii morale. Potrivit Curţii, privarea de libertare a reclamanţilor în septembrie 2018 nu a fost nici legală, nici necesară.

Între timp, în iunie 2019, la Chișinău s-a schimbat puterea. Regimul Plahotniuc a căzut urmare a unei înțelegeri politice dintre socialiștii pro-ruși și două partide pro-europene. Noua guvernare a încercat să afle cine și de ce a dispus expulzarea celor șapte dascăli turci, iar concluziile sunt șocante.

„Expulzarea profesorilor turci în 2018 a fost o ordinară răpire de persoane – o acţiune penală săvârşită cu încuviințarea unor demnitari de stat şi cu participarea structurilor statului, susține președintele Comisiei parlamentare pentru securitate națională, Chiril Moțpan.

El a menționat că cetățenii turci au fost transportați în Turcia cu un avion charter pentru care Serviciul de Informație și Securitate a plătit 340 de mii de lei moldovenești.

Potrivit lui, fostul director al Serviciului de Informații şi Securitate, Vasile Botnari, cunoscut la Chișinău ca „mâna dreaptă” a fostului lider PDM, Vlad Plahotniuc (fugit din Moldova), s-ar face responsabil de expulzarea abuzivă a cetățenilor turci. Moțpan susține că dascălii au fost escortaţi spre Turcia prin Aeroportul Internaţional Chişinău, fiind însoţiţi de ofiţeri SIS la bordul aeronavei, în lipsa unui ordin de deplasare peste hotarele Republicii Moldova. În operaţiune au fost implicaţi angajaţi ai Biroului Migraţie şi Azil, ai Poliţiei de Frontieră, ai Inspectoratului Naţional de Patrulare, reprezentanţi ai Ambasadei Turciei şi cei ai companiei „Avia Invest”, concesionara Aeroportului: „A fost ignorată procedura de înștiințare a cetăţenilor turci privind deciziile de îndepărtare de pe teritoriul Republicii Moldova. Le-a fost îngrădit dreptul la apărare şi contestare în judecată a deciziei Biroului Migraţie şi Azil în termen de 30 de zile, cum prevede legislaţia. Au fost încălcate prevederile legii privind procedura de îndepărtare a cetățenilor străini. Nu li s-a permis să-şi ia actele de identificare necesare pentru părăsirea Republicii Moldova. Nu au fost epuizate căile naţionale de recurs”, a menționat Moțpan. El a mai precizat că, în cadrul audierilor în comisie, fostul șef al SIS, Vasile Botnari, și-ar fi asumat întreaga responsabilitate pentru acțiunile instituției pe care o conducea în acea perioadă.

Dosar penal pentru exces de putere

La începutul lunii august 2019, Procuratura Generală a anunțat pornirea unei cauze penale în cazul expulzării celor şapte cetăţeni turci. Dosarul se referă la excesul de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu admise de responsabili din cadrul Biroului Migraţie şi Azil şi ai SIS.

Expulzarea celor șapte profesori turci din Republica Moldova în 2018 a fost din start condamnată de societatea civilă, au izbucnit proteste, iar instituțiile implicate din Republica Moldova își pasau responsabilitatea din prima zi.

Vineri, la un an distanță de la expulzarea dascălilor, Liceul „Orizont” din Chișinău a distribuit un mesaj în care menționează că șapte familii au fost distruse, iar 18 copii au rămas fără tată urmare a deciziilor luate atunci. „Un act monstruos. Cinci dintre ei au avut statut de solicitant de azil, care conform Convenției de la Geneva din 1951 trebuia să le acorde protecția statutului. Republica Moldova nu a trecut acest examen! Solicitanții de azil, în mod arbitrar, dimineața, au fost ridicați din case, din drumul spre serviciu și duși direct la aeroport fără acte de identitate, fără control de frontieră, fără explicații, fără acces la justiție. (…) Nu-i vom uita pe cei care au comandat, au organizat, au direcționat și au executat această crimă”, se arată în mesajul postat de Liceul „Orizont”.

Foto: Vlad Plahotniuc / Sursa: Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.