G4Media.ro

Fostul primar de la sectorul 6, Cristian Poteraș, trimis în judecată în…

Fostul primar de la sectorul 6, Cristian Poteraș, trimis în judecată în al treilea dosar pentru două infracțiuni de luare de mită

DNA anunță, într-un comunicat, că a dispus trimiterea în judecată a fostului primar al sectorului 6, Cristian Poteraș (PDL), fiind acuzat de săvârșirea a două infracțiuni de luare de mită. Poteraș se află în prezent în închisoare, unde execută din 2015 o pedeapsă de 8 ani tot pentru fapte de corupție. DNA susține că în perioada 2006-2007 ar cerut 1 milion de euro de la o firmă de construcții pentru a-i aproba avizele necesare dezvoltării unui proiect imobiliar, din care ar fi primit 250 de mii. DNA îl mai acuză pe fostul primar că în 2009 ar fi primit 857.000 de dolar de la o altă firmă pentru atribuirea unor contracte de achiziție de sisteme de parcare inteligente în valoare de peste 40 de milioane de lei.

Redăm mai jos comunicatul DNA:

”În dosarul mediatizat prin comunicatul nr. 710/VIII/3 din 12 iulie 2017, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, a inculpaților:

POTERAŞ CONSTANTIN-CRISTIAN, în prezent aflat în stare de detenție, la data faptelor primar al Sectorului 6 București, sub aspectul săvârşirii a două infracțiuni de luare de mită,

CONSTANTIN IULIAN, la data faptei reprezentant al societății S.C. Tettas S.R.L., sub aspectul săvârşirii infracțiunii de dare de mită,

S.C. TETTAS S.R.L. sub aspectul săvârşirii infracțiunii de dare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

1. În perioada 2006 – 2007, inculpatul Poteraș Constantin Cristian, în calitate de primar al sectorului 6 București, a pretins de la reprezentanții unei societăți comerciale înregistrate într-o țară UE suma de 1.000.000 de euro, primind de la aceștia, la data de 31 iulie 2007, suma de 250.000 euro.
Banii respectivi au fost pretinși și primiți în schimbul exercitării atribuțiilor de serviciu referitoare la emiterea autorizațiilor necesare pentru dezvoltarea unui proiect imobiliar (autorizații de demolare, certificat de urbanism și autorizații de construire).

2. În cursul anului 2009, inculpatul Poteraș Constantin Cristian, în aceeași calitate, a pretins de la inculpații Constantin Iulian și S.C. Tettas S.R.L. București un procent de 15% din contravaloarea plăților efectuate, în schimbul exercitării atribuțiilor de serviciu referitoare la atribuirea unor contracte de achiziție publică către societatea menționată anterior și pentru efectuarea plăților pentru produsele furnizate și a primit de la aceștia, prin intermediul unei alte firme, suma de 857.800 USD.

Atribuirile s-au realizat fără planificarea investițiilor anterior demarării procedurilor de achiziție, fără bugetarea sumelor și prin aplicarea unor proceduri de achiziție publică directă interzise de dispozițiile legale în legătură cu furnizarea, livrarea și instalarea unor sisteme inteligente de parcare.

Pe perioada mandatului de primar deținut de inculpatul Poteraș Constantin Cristian, societății S.C. Tettas S.R.L. i-au fost atribuite de către Primăria sectorului 6 patru contracte pentru furnizarea unor sisteme de parcare inteligente, cu o valoare de 40.314.575 lei, din care au fost decontați 33.880.387 lei.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator, până la concurența sumei de 250.000 de euro și 857.800 USD, asupra bunurilor aparținând lui Poteraş Constantin Cristian prin indisponibilizarea a două bunuri imobile, deținute în mod formal de o altă persoană și care aparțin în realitate inculpatului.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalul București cu propunere de a se menține măsura asiguratorie dispusă în cauză.

Menționăm că inculpatul Poteraş Constantin Cristian a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupție, în două cauze penale, pentru săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate acestora (detalii în comunicatele nr. 109 din 2 martie 2011 și 732 din 27 septembrie 2018).

Într-una dintre cauzele trimise în judecată, inculpatul Poteraş Constantin Cristian a fost condamnat definitiv la pedeapsa închisorii”.

Background. În luna mai 2015, fostul primar al sectorului 6 Cristian Poteraș a fost condamnat la opt ani de închisoare, în dosarul de abuz în serviciu privind eliberarea unor titluri de proprietate pentru terenuri intravilane, în urma unei decizii definitive a Curții de Apel București, după ce Judecătoria Sectorului 6 l-a achitat.

În prima instanță, fostul primar al sectorului 6 a fost achitat, în 10 aprilie 2014, de Judecătoria Sectorului 6. Alături de Poteraș, au fost achitați și ceilalți inculpați din dosar.

În martie 2011, Cristian Poteraș, pe atunci primar al sectorului 6 și președinte al Subcomisiei locale de fond funciar de pe lângă Consiliul Local al Sectorului 6 București, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție, pentru abuz în serviciu.

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Eu am agonisit cat pentru 10 vieti. Voi ?
    Hai, sanatate sa aveti! La Multi Ani!

  2. parca mi.e mila de el 😀 NOOOOOT!! 😀

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.