G4Media.ro

Fostul președinte elvețian Alain Berset, ales ca viitor secretar general al Consiliului…

sursa foto: captura video

Fostul președinte elvețian Alain Berset, ales ca viitor secretar general al Consiliului Europei / Lovitură dată candidatului belgian și comisarului european pentru justiție, Didier Reynders

Consiliul Europei l-a ales pe fostul președinte elvețian Alain Berset ca viitor secretar general, a anunțat marți seara organizația, dând o lovitură candidatului belgian și comisarului european pentru justiție, Didier Reynders, relatează POLITICO.

Organizația cu sediul la Strasbourg a organizat marți un vot secret în două tururi. Berset a obținut majoritatea voturilor în cel de-al doilea tur, marți după-amiază, după ce, în urma unui prim vot desfășurat dimineața, el se afla pe primul loc între cei trei candidați, iar Reynders pe locul al treilea.

Consiliul Europei are 46 de țări membre și include Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Este un organism independent, separat de Uniunea Europeană. Secretarul său general este ales pentru cinci ani.

Înfrângerea lui Reynders este un eșec major pentru politicianul liberal belgian, care a candidat la conducerea Consiliului Europei deja în 2019, dar a pierdut și acea cursă.

Este de așteptat ca acesta să se întoarcă la Comisia Europeană în calitate de șef al justiției până în toamnă, dar nu este clar unde va merge în continuare, în contextul unei revizuiri a Uniunii Europene pentru următorul mandat al Comisiei.

Reynders a declarat anterior că ar fi interesat să rămână la Comisia Europeană dacă ar pierde candidatura la Consiliul Europei. Partidul său liberal francofon Mișcarea Reformistă (MR) din Belgia a înregistrat câștiguri importante la ultimele alegeri naționale, regionale și europene din 9 iunie.

Câștigătorul alegerilor pentru funcția de secretar general, Berset, a fost unul dintre cei trei candidați care au candidat pentru funcția de conducere, concurând cu Reynders și cu fostul ministru al culturii din Estonia, Indrek Saar, care este faimos în țara sa natală pentru rolul său într-o telenovelă de lungă durată.

Berset este membru al social-democraților și a fost președinte al Elveției în 2018 și din nou în 2023. El a fost ministru al sănătății și de interne în timpul pandemiei COVID-19. El a anunțat că se va retrage din funcția de președinte în iunie 2023, adăugând la momentul respectiv că nu are planuri concrete cu privire la ceea ce urmează – cu excepția practicării yoga.

Berset este așteptat să înceapă în septembrie.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...