G4Media.ro

Fostul deputat ucrainean Ilia Kiva a fost împușcat mortal în regiunea Moscovei…

sursa foto: captura video

Fostul deputat ucrainean Ilia Kiva a fost împușcat mortal în regiunea Moscovei cu o armă neidentificată (Comitetul rus de anchetă) / Serviciile secrete ucrainene revendică asasinatul

Comitetul de anchetă al Rusiei a deschis un dosar penal privind uciderea fostului deputat ucrainean Ilia Kiva în districtul orașului Odințovo, informează Comitetul, pe canalul său Telegram, transmite BBC.

„Potrivit datelor preliminare ale anchetei, seara, în parcul unuia dintre cătunele din satul Suponevo, raionul urban Odintsovo, o persoană necunoscută a tras focuri de armă asupra victimei cu armă neidentificată”, se arată în comunicat.

„Bărbatul a decedat pe loc din cauza rănilor suferite. Identitatea persoanei ucise a fost stabilită – este vorba de fostul deputat al Radei Verhovna a Ucrainei Ilia Kiva”, a confirmat Comitetul de anchetă.

UPDATE Asasinatul a fost rezultatul unei „operațiuni speciale” a serviciilor speciale de la Kiev pentru a „lichida” un „trădător”, a declarat o sursă din cadrul serviciilor ucrainene de apărare.

„Lichidarea principalului trădător, colaborator și propagandist Ilia Kiva a fost o operațiune specială a SBU”, serviciile de securitate ucrainene, a declarat la scurt timp pentru AFP o sursă bine informată. El a fost ucis „cu ajutorul unor arme de calibru mic”, a adăugat sursa citată. „Potrivit primelor informații, asasinarea lui Ilia Kiva a fost comandată; printre versiunile acestei crime, ancheta are în vedere o urmă ucraineană”, a declarat o sursă din cadrul poliției pentru agenția rusă TASS.

Direcția principală de informații a Ministerului Apărării a anunțat anterior în mod oficial că Kiva a fost ucis, numindu-l trădător. În noiembrie, el a fost condamnat în contumacie la 14 ani de închisoare.

Comitetul de anchetă scrie în comunicatul său de presă că „un grup format din cei mai experimentați anchetatori și criminologi s-a alăturat investigației acestui caz” și că „se lucrează la toate versiunile posibile ale celor întâmplate”. Anchetatorii ruși nu au numit încă posibilii organizatori ai tentativei de asasinat.

La jumătatea lunii noiembrie a acestui an, un tribunal din Liov l-a condamnat în absență la 14 ani de închisoare pe Kiva, fost deputat în Rada Supremă din partea partidului pro-rus „Platforma de Opoziție – Pentru Viață”.

El a fost acuzat de înaltă trădare, instigare la ură, îndemn la preluarea puterii și la război agresiv și utilizarea publică a simbolurilor regimului totalitar comunist.

Cu puțin timp înainte de invazia rusă, Kiva a părăsit Ucraina, iar după începerea războiului și-a exprimat sprijinul pentru acțiunile Moscovei.

Kiva a fost ucis de Ziua Forțelor Armate ale Ucrainei – 6 decembrie.

În dimineața zilei în care a fost ucis, acesta scrisese pe rețelele sociale că Zelenski va fi ucis în curând.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...