G4Media.ro

Foștii procurori DNA, Ciprian Man și Cristian Ardelean, acuzați de presupuse abuzuri,…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Foștii procurori DNA, Ciprian Man și Cristian Ardelean, acuzați de presupuse abuzuri, solicită Înaltei Curți să oblige Secția Specială să le soluționeze mai repede dosarul

Foștii procurori DNA, Ciprian Man și Cristian Ardelean, acum procurori la Parchetul Tribunalului Bihor, au deschis un proces la Înalta Curte în care contestă durata prea mare a anchetei efectuate de Secția specială împotriva lor pentru presupuse abuzuri, potrivit portalului instanței supreme.

Procurorii Man și Ardelean au arătat că Adina Florea de la Secția Specială i-a pus sub urmărire penală în calitate de suspecți pentru șantaj și abuz în serviciu în noiembrie 2019. Ulterior, procuroarea Adina Florea a fost recuzată și înlocuită din dosar cu un alt procuror, care, între timp, a plecat la Inspecția judiciară. Deși au trecut aproape 2 ani de atunci, Secția Specială nu le-a arătat dosarul foștilor procurori DNA și aceștia nu au fost audiați în calitate de suspecți, au arătat procurori Man și Ardelean în solicitarea către ÎCCJ, consultată de G4media.ro.

”În dosarul nostru se confirmă ceea ce a spus și CJUE în hotărârea din 18 mai. E cea mai bună dovadă că SIIJ nu asigură magistraţilor anchetaţi dreptul la apărare şi la un proces echitabil – inclusiv în ceea ce priveşte durata rezonabilă a procedurilor.

Din moment ce nu am avut acces la dosar și nici acum, la peste un an și jumătate, nu ni s-a explicat în ce constă acuzațiile. Ce ni se reproșează? Că nu știm exact.

În momentul de față, nici nu știm la ce procuror e repartizat dosarul. Nu se dorește să se afle cine a făcut înregistrarea care ni se impută, în ce scop, cum s-a ajuns sa fie divulgată în public. În concluzie, nu se dorește aflarea adevărului”, a declarat pentru G4media procurorul Cristian Ardelean.

Procuroarea SIIJ, Adina Florea, a deschis o anchetă penală împotriva foștilor procurori DNA Oradea, Ciprian Man și Cristian Ardelean, după ce în presă au apărut înregistrări cu procurorii în care aceștia vorbeau să le facă dosare penale unor judecători ca să intre frica în ei. Judecătorii dispuseseră mai multe soluții care nu erau pe placul procurorilor, cum ar fi achitări controversate. Autenticitatea acestor înregistrari nu a fost stabilită însă, până acum.

Și fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi, acum șefă a Parchetului European, este anchetată penal în calitate de inculpat de către procuroarea SIIJ Adina Florea pentru presupuse abuzuri și chiar luare de mită.

Într-un dosar, Kovesi este acuzată că ar fi primit ”mită” de la fostul deputat PSD Sebastian Ghiță constând în plata costurilor de aducere în țară din Indonezia, cu un avion privat, a fugarului Nicolae Popa, fostul directorul FNI, condamnat pentru fraudarea investitorilor. Potrivit Adinei Florea, Kovesi ar fi beneficiat de capital de imagine de pe urma acestei extrădări. Poliția română a precizat însă oficial că a suportat costurile zborului din Indonezia.

Kovesi a cerut și ea Înaltei Curți să o oblige pe Adina Florea să îi soluționeze mai repede așa-zisul dosar, într-un sens sau altul. Instanța supremă i-a aprobat cererea și a obligat Secția Specială să îi soluționeze dosarul lui Kovesi pâna pe 1 aprilie 2021, dar cu toate acestea, Adina Florea nu a finalizat ancheta nici acum.

Într-un alt caz, fosta șefă a DNA este acuzată chiar de constituire de grup infracțional organizat și complicitate la represiune nedreaptă. Din perspectiva SIIJ, Kovesi ”ar fi conspirat” cu foștii procurori DNA Ploiești Mircea Negulescu, zis Portocală, și Lucian Onea să le facă dosare, pe nedrept, foștilor deputați PSD Sebastian Ghiță și Vlad Cosma.

Pe 8 iunie 2021, în premieră după decizia CJUE din 18 mai 2021, judecătorul Costin Andrei Stancu de la Curtea de Apel Pitești a decis că Secția Specială este ilegală din perspectiva legislației europene întrucât nu prezintă garanţiile de independenţă cerute de Tratatul UE şi încalcă drepturile fundamentale ale magistraţilor anchetaţi.

Notă: Alex Costache este jurnalist și la Știrile TVR. 

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

 1. Avand in vedere Suveranitatea parlamentară – nu ar putea majoritatea aflata la putere sa solicite schimbarea procurorului care ancheteaza… orice cu un altul mai motivat? De ce totul tre’ sa fie sumbru, apatic si nu optimist?

 2. Măi staliniștilor dar voi marii mahări ai DNA În cât timp terminați ancheta făcută judecătorilor care nu erau securiști?Nu erați voi cei care băgați frică în ei?Voi în frunte cu cucuveaua ați distrus justiția din România.Mari caractere mari jigodii.

  • @kinki :
   Acestea sunt minciunile sfruntate ale infractorilor si ale likelelor aflate in solda infractorilor.
   Nu exista si nu au existat anchete impotriva judecatorilor cinstiti, ci doar impotriva celor corupti sau santajabili.
   Doar Sectia Speciala s-a ocupat cu porcarii.
   Sectia Speciala a fost infiintata pentru a-i teroriza, pentru a-i hartui, pe procurorii si pe judecatorii cinstiti, corecti, competenti, incoruptibili si nesantajabili, care i-au trimis in judecata sau i-au condamnat pe infractorii din mafia psd.
   Pe de alta parte, Sectia Speciala are rolul de a-i acoperi pe judecatorii corupti sau santajabili, care ii achita pe infractorii din mafia psd, care ii condamna simbolic, cu suspendare, care tergiverseaza la nesfarsit procesele mafiotilor din psd, care nu le confisca integral averile, coform legii confiscarii extinse, sau care ii elibereaza anticipat pe infractorii din mafia psd, condamnati de judecatorii cinstiti si competenti.
   Toate organismele internationale, specializate pe domeniul judiciar, au cerut desfiintarea Sectiei Speciale.
   Sectia Speciala, cu complicitatea ministrului corupt si las al justitiei si al membrilor corupti din CSM, a fost populata cu procurori corupti sau santajabili, aflati in slujba mafiei psd.

 3. Adina Florea este o profesionistă și își face treaba bine și cu temeinicie.

  • Bun banc! Adevărată profesionistă!

  • 2 Postaci…. cu aceiasi minte… :))) Latrina 3 si Romania TV scrie pe creierul vostru atrofiat… mono neuron!

 4. Doamna Scantei, membra a gruparii de banditi de la Iasi, inca mai tineti desfiintarea SIIJ la sertar? Inca mai faceti dezbateri fara numar?

 5. da…multi troli pe aici…apropo va platesc in ruble ori in euro/dolari?

 6. „a obligat Secția Specială să îi soluționeze dosarul lui Kovesi pâna pe 1 aprilie 2021, dar cu toate acestea, Adina Florea nu a finalizat ancheta nici acum”
  CSM si Inspecția Judiciara nu se sesizează? Adică n-o fi asta chiar infracțiune de nerespectare a hotărârilor judecătorești, deși seamănă tare mult, dar o defecare pe sistemul de justiție tot e.

 7. Problema trebuie rezolvată bulgăreste… Nu exista anchete, nu exista corupție, crima șamd…

 8. Nu au anuntat nici voturile doamnei Clotide.

 9. Pentru cine nu ştie, cei doi sunt doi vajnici slujitori ai justiţiei, care făceau dosare penale unor judecători „ca să intre frica în ei” (limbaj de magistrat…). Dar în Românistan şantajul şi cercetarea abuzivă nu se pedepsesc, dacă le face Pensii Speciale.

  Prin acţiunea de faţă cei doi procurori-miliţieni solicită clasarea cât mai rapidă a dosarului. Pentru că ştie orice idiot că Secţia Specială nu a finalizat şi nu va finaliza niciun dosar.

  Secţia Specială este soluţia Mafiei Magistraţilor de a se proteja pe sine de justiţie. Dragnea e la inchisoare de doi ani, in Parlament P$D nu mai e majoritar. Oare de ce există Secţia Specială în prezent?

  Pentru că este extrem de convenabilă Mafiei Magistraţilor, de aceea. Secţia Specială inseamnă imunitatea faţă de justiţie a unei caste de privilegiaţi.

 10. Scandal în trafic. Doi tineri cu BMW au blocat un Logan şi l-au distrus cu o crosă de golf, în Capitală

  https://adevarul.ro/news/bucuresti/scandal-trafic-doi-tineri-bmw-blocat-logan-l-au-distrus-capitala-video-1_60d055ba5163ec42714d2bbc/index.html

  ACEASTA ESTE O PARTE DIN „OPERA” organelor asa zisului stat roman:
  politic, justitie, minister de interne