G4Media.ro

Foștii procurori de la DNA Lucian Onea și Mircea Negulescu, achitați într-un…

sursa foto: Inquam Photos/ Alexandru Busca

Foștii procurori de la DNA Lucian Onea și Mircea Negulescu, achitați într-un dosar instrumentat de Secția Specială / Decizia nu este definitivă

Lucian Onea și Mircea Negulescu, foștii procurori de la DNA Ploiești, au fost achitați de Înalta Curte de Casație și Justiție într-un dosar instrumentat de Adina Florea la Secția Specială. Decizia nu este definitivă.

Minuta instanței:

„I. În baza art. 396 alin. (5) Cod procedură penală rap. la art. 16 alin. (1) lit.a) Cod procedură penală, achită inculpatul Onea Lucian Gabriel (….) pentru participaţie improprie la infracţiunea de inducerea în eroare a organelor judiciare prevăzută de art. 52 alin. (3) Cod penal rap. la art. 268 alin. (1) şi (2) Cod penal, întrucât fapta nu există. În baza art. 396 alin. (5) Cod procedură penală rap. la art. 16 alin. (1) lit.a) Cod procedură penală, achită inculpatul Onea Lucian Gabriel pentru infracţiunea de represiune nedreaptă prevăzută de art.283 alin. (1) Cod penal, întrucât fapta nu există. În baza art. 396 alin. (5) Cod procedură penală rap. la art. 16 alin. (1) lit.a) Cod procedură penală, achită inculpatul Onea Lucian Gabriel pentru infracţiunea de cercetare abuzivă prevăzută de art. 280 alin. (2) Cod penal, întrucât fapta nu există. În baza art. 396 alin. (5) Cod procedură penală rap. la art. 16 alin. (1) lit.a) Cod procedură penală, achită inculpatul Onea Lucian Gabriel pentru instigare în formă continuată la comiterea, fără vinovăţie, sub forma participaţiei improprii, a infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată prevăzută de art. 52 alin. (3) Cod penal în referire la art. 47 Cod penal rap. la art. 322 alin. (1) Cod penal cu aplicarea art. 35 alin. (1) Cod penal. II. În baza art. 396 alin. (5) Cod procedură penală rap. la art. 16 alin. (1) lit.a) Cod procedură penală, achită inculpatul Negulescu Mircea (…) pentru participaţie improprie la infracţiunea de inducerea în eroare a organelor judiciare prevăzută de art. 52 alin. (3) Cod penal rap. la art. 268 alin. (1) şi (2) Cod penal, întrucât fapta nu există. În baza art. 396 alin. (5) Cod procedură penală rap. la art. 16 alin. (1) lit.a) Cod procedură penală, achită inculpatul Negulescu Mircea pentru complicitate la infracţiunea de represiune nedreaptă prevăzută de art. 48 Cod penal rap. la art. 283 alin. (1) Cod penal, întrucât fapta nu există. În baza art. 396 alin. (5) Cod procedură penală rap. la art. 16 alin. (1) lit.a) Cod procedură penală, achită inculpatul Negulescu Mircea pentru instigare în formă continuată la comiterea, fără vinovăţie, sub forma participaţiei improprii, a infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată prevăzută de art. 52 alin. (3) Cod penal în referire la art. 47 Cod penal rap. la art. 322 alin. (1) Cod penal cu aplicarea art. 35 alin. (1) Cod penal. În baza art. 397 alin. (1) Cod procedură penală rap. la art. 25 alin. (1) Cod procedură penală, respinge acţiunea civilă formulată de partea civilă Ghiţă Sebastian Aurelian, ca nefondată. Cheltuielile judiciare efectuate în cauză rămân în sarcina statului. Onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru inculpatul Negulescu Mircea în cuantum de 942 lei rămâne în sarcina statului, urmând a fi suportat din fondurile Ministerului Justiţiei. Cu drept de apel în 10 zile de la comunicarea hotărârii. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 21 iunie 2023.”

Pe 15 iulie 2019, Lucian Onea a fost trimis în judecată alături de fostul procuror Mircea Negulescu.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, Lucian Onea este acuzat de participaţie improprie la inducerea în eroare a organelor judiciare, represiune nedreaptă, cercetare abuzivă, instigare în formă continuată la comiterea, fără vinovăţie, sub forma participaţiei improprii a infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În acelaşi dosar, Mircea Negulescu a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de participaţie improprie la inducerea în eroare a organelor judiciare, complicitate la represiune nedreaptă, instigare în formă continuată la comiterea fără vinovăţie sub forma participaţiei improprii a infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Procurorii de la Secția Specială susţineau că Lucian Onea şi Mircea Negulescu, în instrumentarea a două dosare penale, în cursul lunii mai 2015, l-au determinat pe fostul deputat Vlad Cosma, martor denunţător, să plăsmuiască un denunţ în numele unei persoanei imaginare, să întocmească în fals, în format electronic, tabele care conţin numele unor persoane din Republica Moldova care ar fi avut cetăţenie română în anul 2014, cu scopul de a dovedi infracţiunea de coruperea alegătorilor pretins săvârşită de persoana împotriva căreia s-a formulat denunţul.

De asemenea, Lucian Onea, cu ajutorul lui Mircea Negulescu, este acuzat că a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale pentru infracţiunea de coruperea alegătorilor faţă de o persoană despre care ştia că nu este vinovată.

Totodată, în cursul lunii mai 2015, în soluţionarea celor două dosare penale, Onea este acuzat că a ticluit probe nereale prin exercitarea de constrângeri asupra martorului denunţător.

„În rechizitoriu, se mai reţine că inculpatul Lucian Onea, în calitate de procuror la Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti, în mod repetat, împreună cu inculpatul Mircea Negulescu, în calitate de procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, în perioada aprilie – mai 2015, l-au determinat pe martorul denunţător să contrafacă, prin exercitarea de constrângeri, un denunţ şi tabele în format electronic conţinând nume de persoane din Republica Moldova care ar aparţine unor cetăţeni români imaginari”, se mai arată în comunicat.

Iniţial, dosarul a fost instrumentat de Parchetul General, însă cauza a fost preluată de SIIJ, procurorul de caz fiind Adina Florea.

Parchetul General susţinea că, în anul 2015, Lucian Onea şi Mircea Negulescu l-au determinat prin constrângere pe fostul deputat Vlad Cosma, ameninţându-l în mod direct că o vor inculpa pe sora acestuia, Andreea Cosma, să întocmească în fals o sesizare pe un alt nume şi tabele/liste cu alegători din Republica Moldova, documente din care să rezulte că alegătorii ar fi primit bani drept „mită electorală”. Documentele au fost expediate prin fax şi poştă din Chişinău la DNA Ploieşti.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Guvernul care spala tot….justiția lui gorghiu Dej ,e cel mai bun detergent! …..dacă bagi capsulă în gaura care trebuie! Comuniștii nu mor,sunt ca viermii!

  2. Tot respectul, dl. Negulescu!