G4Media.ro

Fost șef de la Contraspionajul SRI, în prezent general în rezervă, acuzat…

Sursa Foto: Facebook

Fost șef de la Contraspionajul SRI, în prezent general în rezervă, acuzat de CNSAS că a fost torționar al Securității înainte de 1989. Soția generalului: ”O vânătoare de vrăjitoare”

La sfârșitul lunii octombrie 2022, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a depus la Curtea de Apel București o acțiune în care solicită magistraților de la această instanță să constate că generalul în rezervă Ionel Bidireci a făcut poliție politică înainte de 1989. Bidireci a lucrat în Securitate și este acuzat că a îngrădit dreptul la viață privată, libertatea cuvântului și secretul corespondenței și al convorbirilor telefonice pentru un arhitect luat în vizor după ce, în 1980, luase legătura cu un diplomat italian aflat în România. Primul termen al procesului este programat pentru data de 3 martie 2023.

Conform acțiunii CNSAS, la momentul faptelor care îl incriminează, petrecute între 1980 și 1981, Bidireci era locotenent major în cadrul Direcției a III-a Contraspionaj din Departamentul Securității Statului. În această calitate, el ar fi dispus mai multe măsuri de supraveghere în cazul lui M.A., un arhitect din București, membru al Uniunii Artiștilor Plastici, devenit suspect după ce Securitatea a aflat că intrase în contact cu un diplomat italian. ”Obiectivul” M.A. avea ”antecedente”: cu circa 20 de ani înainte, mai fusese urmărit deoarece făcuse parte dintr-o ”organizație subversivă” în cadrul căreia – menționa Securitatea în 1980 – ”s-a manifestat dușmănos la adresa politicii partidului și statului nostru, preconizând schimbarea regimului democrat din România”. Pentru aceste fapte, M.A. a primit 3 ani de închisoare corecțională.

În septembrie 1980, arhitectul a ajuns din nou în atenția Securității din cauza legăturii cu diplomatul italian, suspectat că ar fi fost cadru al serviciilor de informații de la Roma. Pentru ”clarificarea naturii acestei legături”, Bidireci ar fi dispus ca cinci persoane infiltrate pe lângă italian să informeze dacă îl văd pe arhitect în preajma acestuia. De asemenea, să fie recrutați colaboratori din jurul lui M.A., inclusiv vecini de la bloc, care să ofere informații despre activitățile acestuia. În plus, Bidireci ar mai fi ordonat interceptarea corespondenței și convorbirilor telefonice ale lui M.A..

În iunie 1981, după ce au fost adunate și centralizate mai multe informații, arhitectul a fost chemat la sediul Securității, din documentele intrate în posesia CNSAS reieșind că, la acea întâlnire, M.A. ”a fost atenționat cu privire la anturajul necorespunzător pe care îl are, format din elemente parazitare, afaceriste, neintegrate în viața societății (multe persoane din cercul său de relații având cereri de emigrare), care au la activ condamnări pentru infracțiuni de drept comun, persoane cu o slabă pregătire morală și profesională.” Conform aceluiași document al Securității din arhivele CNSAS, M.A. ”a afirmat că discuția purtată cu organele noastre a fost un moment important în viața sa, care a avut darul să-l trezească la realitate și să-l determine să-și facă o autoanaliză severă a activității sale prezente și de perspectivă.”

Din coroborarea informațiilor pe care le-a avut la dispoziție, CNSAS a stabilit că a existat ”un grad înalt de intruziune în viața persoanei urmărite informativ, inclusiv prin folosirea mijloacelor de tehnică operativă”, responsabil fiind și Ionel Bidireci care i-a încălcat lui M.A. dreptul la viață privată, libertatea cuvântului și secretul corespondenței și al convorbirilor telefonice. Drept urmare, Consiliul a depus la Curtea de Apel București o acțiune în care cere constatarea calității acestuia de ”lucrător al Securității” în sensul în care a desfășurat activități care au suprimat sau au îngrădit drepturi și libertăți fundamentale ale omului.

Cercetarea CNSAS a demarat după o solicitare depusă de fiica arhitectului M.A. în prezent decedat. Stabilită în SUA, aceasta ar fi dorit, inițial, să afle numele persoanelor din anturajul tatălui ei care ar fi oferit informații Securității despre acesta.

Contactată de G4Media.ro, soția lui Bidireci a transmis că soțul ei este bolnav și că ”Nu a făcut poliție politică. Este o vânătoare de vrăjitoare” demersul CNSAS.
În 1990, după desființarea Securității, Bidireci și-a continuat activitatea de ofițer în nou înființatul Serviciu Român de Informații. Aici a ocupat un post-cheie, cel de șef al Inspectoratului de Contraspionaj. A fost trecut în rezervă în 2009, cu gradul de general maior cu două stele.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

23 comentarii

 1. Mircea, fa te ca lucrezi!
  Ba nu va este rușine sa mai scoateți câte un șoricel după 33 de ani? Lăsati o deoparte asumați va eșecul total și luați o(a cata oara) de la zero, poate se leagă ceva! La ce avem în frunte ma îndoiesc ca va fi ceva bun! Cred ca ciolacu aflând despre nenea asta și pensia lui speciala o sa l ia în PSD!!

 2. ne mai miram cit de ticaloasa e tara asta.

 3. Pensia speciala sa vina

 4. Mosul crapa, duduia cu drept
  la pensia speciala a bosorogului. Poate o cer eu de sotie 😃😃😃

  • Uite că pe asta nu o știi bine: numai la jumătate din pensia lui și numai dacă optează ea, in cazul in care are pensia mai mică decât acea jumătate.

 5. Bună ziua!
  Acțiunea a pornit din SUA.
  Securitatea a controlat și organizat tot în romănia.
  SRI face la fel.
  Nimeni nu mă bagă în seamă cănd spun cum SRI a interceltat ilegal telefoane prin rețeaua Romtelecom, la început cu technologia securități.
  Uni angajați de la Romtelecom au lucrat pentru securitate dar și pentru SRI. Uni dintre ei au murit prematur. Se poate verifica.

  • Comisia de apărare și siguranță națională, poate investigeaza și situația cu MSN -urile, din cate Mandate pe Siguranță Națională au fost aprobate, în câte s-a dispus și trimiterea în judecată.
   Că în mod sigur pentru unele persoane țintă MSN-ul a fost prelungit în fiecare an, chiar daca persoana țintă nu a săvârșit vreo faptă contrară siguranței naționale.
   Astfel unele structuri își justifică activitatea,că veghează asupra siguranței naționale, consumand resurse importante,bani și resursă umană.

 6. SRI = Securitatea

 7. A spus cineva JUNTĂ MILITARĂ??? 😃

 8. Adică e general maior cu două stele, în rezervă, și CNSAS vine cu o chestie veche de vreo 30 de ani !!!
  Absolut ridicol. Te apucă râsul dacă n-ar fi de plâns

 9. O mizeria creata special sa induca tinte false fata de situatia dezastruoasa in care a ajuns Romania ! Daca dupa 33 de ani CNSAS, O INSTITUTIE FINANTAT CU BANI MULTI DE LA STAT, a ajuns sa porneasca o adevarat vanatoare de vrajitoare si asta spune mult despre nivelul scazut in cara a ajuns aceasta tara ! Unde sunt tortionarii din anii 50 !? Pe astia nu ati avut timp sa ii descoperiti !?

 10. Dacă nu sunt dovezi ca i-a dat si bataie,inseamna ca n-a fost fruntas in intrecerea socialistă.Problema este unde sunt fruntasii,caci au fost fara numar.Sau fii si nepotii lor sunt,sunt mereu la putere si fac cartile în continuare.

 11. Este EXACT ce au votat românii în 2019: să-i fie de bine!

 12. SRI este mostenitoarea cadrelor din securitatea lui ceașca. Nenea acesta cu pensie specială de lux se tratează la spitalul MAI și cu banii o întreține pe doamna …soția cu vrăjitoarele.

 13. Toți foștii securiști pot fi acuzați că au fost torționari. Dar țara condusă de securiști le da pensii speciale.

 14. Ce fata de băutor de newmarkt la 2 litri…. căruțaș nu altceva…..

 15. M apuca greața

 16. Nu înțeleg de ce scrie în titlu că ar fi fost un torționar. Din textul articolului nu reiese așa ceva.

 17. Saracu’, e bolnav, n-o mai duce mult! Da’ cand spargea maselele reactionarilor si contrarevolutionarilor, era in vana, nu?!
  Iar pensioara, tot speciala, daca nu curge, pica! Nevasta tanara, alea, alea…

 18. In dosarul de la Sec al tatalui meu am cerut sa aflu mai multe inforamtii despre anumiti tovarasi care au consemnat acolo. dureaza… Poate o sa aflu pana la urma.

  Va asigur ca multi erau extrem de subtire pregatiti – de aceea suntem inca ciuruiti de astia si de copiii lor care sunt si mai slabi pregatiti decat parintii lor.

  Asa e Dan!

 19. Ati auzit de maticiuc? Fisu face pe băiatul bun. E și actor, fisu. 🤣
  Adică fuga după vrajitoare e pe bune. Moare aia bătrâna rămâne aia tânără. Nu va mai complicați, faceți ceva pentru voi, beți o bere, pupa chelnerița…dă-i dreaq paștia.