G4Media.ro

Forumul Judecătorilor și Inițiativa pentru Justiție critică lipsa de reacție a Consiliului…

Forumul Judecătorilor și Inițiativa pentru Justiție critică lipsa de reacție a Consiliului Superior al Magistraturii, ca organism colectiv, în privința situației magistraților din Polonia

Asociațiile Forumul Judecătorilor din România și Inițiativa pentru Justiție și-au manifestat sâmbătă indignarea față de lipsa de reacție a Consiliului Superior al Magistraturii, ca organism colectiv, în privința situației magistraților din Polonia. Totodată, cele două organizații au salutat ”Marșul celor 1000 de robe” (marșul magistraților și avocaților din întreaga Europă), desfășurat azi la Varșovia, exprimându-și solidaritatea față de colegii lor din Polonia.

Comunicatul integral al Asociației Forumul Judecătorilor din România și al Asociației Inițiativa pentru Justiție:

În sprijinul acestora, Biroul Executiv al Rețelei Consiliilor Judiciare din Europa (în care Consiliul Superior al Magistraturii din România nu mai este reprezentat din anul 2019, după mai bine de 10 ani de prezență neîntreruptă), a emis la 10 ianuarie 2020 o Declarație, reiterând că ”independența judecătorilor este esențială pentru garantarea drepturilor cetățenilor Uniunii Europene, pentru respectarea reciprocă a valorilor comune ale Uniunii Europene, pentru încrederea reciprocă dintre judecătorii Uniunii Europene și reprezintă o condiție prealabilă esențială pentru recunoașterea reciprocă a hotărârilor în Uniunea Europeană. Fără independența judiciară, Uniunea Europeană va înceta, în cele din urmă, să mai existe ca un spațiu comun pentru democrație și statul de drept.”

În ultimii ani, Biroul Executiv al Rețelei Consiliilor Judiciare din Europa și-a exprimat în mod repetat îngrijorările serioase cu privire la evoluțiile privind independența sistemului judiciar din Polonia, spre exemplu, prin declarațiile din 30 ianuarie 2017, 17 iulie 2017, 13 octombrie 2017, 5 decembrie 2017 și 17 septembrie 2018, remarcând faptul că nu au fost luate măsuri pentru a atenua preocupările exprimate sau pentru a remedia problemele de sistem identificate și de Comisia de la Veneția, Curtea de Justiție a Uniunii Europene or alte organisme internaționale relevante.

La 17 septembrie 2018, Rețeaua Consiliilor Judiciare din Europa a suspendat actualul Consiliu pentru Sistemul Judiciar din Polonia (KRS, echivalentul CSM din România) din calitatea de membru al Rețelei, deoarece a considerat că nu îndeplinește condiția de a fi ”independent față de puterea executivă din statul respectiv”, arătând expres, între altele, că ”majoritatea membrilor KRS (14 din 25) sunt fie membri ai Partidului Dreptate și Justiție, fie membri ai guvernului, fie sunt aleși de Parlament la recomandarea Partidului Dreptate și Justiție, în cadrul KRS deciziile luându-se cu majoritate simplă”.

În aceste condiții, mai multe consilii judiciare din diverse state europene au reacționat ieri și astăzi în favoarea magistraților polonezi, inclusiv Consiliul Superior al Magistraturii din Republica Moldova

Din nefericire, pe această listă nu se regăsește Consiliul Superior al Magistraturii din România, a cărui majoritate nu a fost capabilă să acorde un simplu mandat de reprezentare doamnei judecător Andrea Chiș, prezentă la Marșul celor 1000 de robe de la Varșovia, susținută cu titlu individual de sute de judecători și procurori români, de subscrisele asociații și de o minoritate din cadrul CSM.

Lipsa de reacție a Consiliului Superior al Magistraturii, ca organism colectiv, în privința situației magistraților din Polonia, este stupefiantă, dar se înscrie în șirul unor atitudini nenumărate în care CSM a refuzat să-și îndeplinească rolul de garant al independenței justiției în România ori s-a manifestat cu întârziere, în momente de inutilitate evidentă, așa cum a constatat, spre exemplu, ultimul Raport MCV.

În acest context, pare inexplicabilă vizita efectuată de un membru al CSM, doamna Simona Camelia Marcu, în luna septembrie 2019, la actualul Consiliu pentru Sistemul Judiciar din Polonia, în condițiile în care acesta era suspendat de aproximativ 1 an din Rețeaua Consiliilor Judiciare din Europa din motive de lipsă de independență a membrilor săi, mai sus indicate. Nu există un material informativ pe care magistrații români și opinia publică să îl poată consulta și deduce scopul și necesitatea acestei vizite.

Presupunând însă că astfel s-ar fi adunat și alte informații necesare și suficiente, este cu atât mai gravă lipsa unei reacții, ca organism colectiv, în privința situației magistraților din Polonia.

În concluzie, observăm un regres considerabil al Consiliului Superior al Magistraturii din România, vizibil inclusiv prin nealegerea reprezentanților săi în cadrul Biroului Executiv al Rețelei Consiliilor Judiciare din Europa, în anul 2019.

 

Asociația Forumul Judecătorilor din România

judecător Dragoș Călin, co-președinte

judecător Lucia Zaharia, co-președinte

 

Asociația Inițiativa pentru Justiție

procuror Bogdan Pîrlog, co-președinte

procuror Sorin Lia, co-președinte

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

21 comentarii

 1. Hai sictir mai magistrați corupti si abuzatori!!!
  Numai de interesele si drepturile voastre va pasa!!!
  Curățenie la voi cd vreti sa faceti,dumnezeilor…!!!

  • @Andrei
   Justitia lui Portocala-Onea-Kovesi a fost una de represiune a ELITELOR.
   Securitatea a folosit procurori DNA cu studii de Facultate de Sport gen Uncheselu ca sa elimine adversarii politici.
   Coruptia ucide e doar un slogan de distragere a atentiei.
   Mafia e in Servicii dobitocilor!

  • Judecati singuri!!!

   Cea mai mare pensie din tara asta plina cu saraci o incaseaza un procuror! Gheorghe Bălăşoiu, fost procuror comunist şi fost comandat de penitenciar are o pensie de 75.000 de lei echivalentul 16.000 euro! Lunar!

   Angela Merkel, cancelarul Germaniei, incaseaza lunar putin peste 17000 Euro!!! Un salariu raportat la economia Germaniei. Cea mai puternica din Europa. Iar Romania, a 3-a cea mai saraca tara din Uniunea Europeana.

   Augustin Lazar, ia si el vreo 30.000 de lei pe luna, Livia Stanciu, fost procuror comunist, peste 32.000 de lei lunar.

   Iar alte mii de magistrati incaseaza peste 20.000 de lei pe luna.

   Ce-or fi facut procurorii astia in Romania de trebuie ei sa incaseze atatea mii de euro lunar? Au salvat tara de coruptie? Ar fi intrebarea legitima a milioanelor de pensionari care abia trec luna cu 1000 de lei sau 210 euro.

   Bun, nu e vina tuturor magistratilor. Se imparte. In primul rand e a statului asta mizerabil care a acceptata sa plateasca asemenea pensii imposibil de imaginat in realitate. Si a unor magistrati, a unor procurori si judecatori care au acceptat compromisul de’ai scapa de justitie si inchisoare pe talharii Romaniei.

   Mai concret, niste politicieni hoti care au furat tara din tata’n fiu, cand au fost prinsi cu hotia, “au promis” si au facut legi speciale drept recompensa pentru ca au fost lasati sa scape fara sa plateasca 1 leu, salvandu-se de justitie si de puscarie.

   Nu mai vorbim de raspunderea magistratilor. Practic nici nu exista. Singura categorie sociala care nu prea are raspundere penala.

   Marcel Vela, ministrul de interne, a initiat un proiect lege absolut mizerabil, lege conform careia statul Roman va trebui sa le deconteze magistratilor si ratele la case. Incredibil cata nesimtire, slugarnicie, tupeu dar si frica.

   Legi-recompensa cu dedicatie spre magistrati.

   Au facut-o toti. Si pesedistii si penelistii. Iar acum, fiind randul penelistilor la masa, si stiind cum sta treaba, i-au scos pe sfintii justitiei de la taiere.
   Iaca de asta n’o sa taie penelistii nicio pensie speciala de la magistrati.

   Si mai e ceva. Ticalosii au rahatul moale la cur de frica procurorilor, ca poate nu s-or intoarce impotriva lor, tinand cont ca in PNL sunt o gramada de penali, unii descoperiti, altii nu, multi dintre ei fecundati cu PDLul insarcinat de Petrov pe sub birourile Cotrocenilor, trecuti prin mana fricosului Crin Antonescu si avortati de Iohannis in noul PNL care pateaza grav memoria lui Bratianu.

   Iar acum, cand au dat de “carne” vor sta prostii cu laba in san fara sa puna mana pe mormanul de euro care le misuna prin fata ochilor?? E doar o intrebare.

   Si trebuie, in felul asta, sa isi asigure spatele ca nu ii va incolona nimeni pe la usile DNA-ului.

   Da, eu am toata consideratia si respectul fata de magistratii cinstiti. Judecatori si procurori pentru care legea a ramas lege indiferent ca suspectul e de la PSD sau PNL, sau prieten tata sau cu zeii facatori de NUP.

   Oamenii astia merita un salariu decent, iar atunci cand se apropie momentul pensionarii sa nu se gandeasca la ce vor face dupa ce au servit drept si onest tara, daca va fi nevoie sa isi mai caute de munca sa poata trai decent anii de pensie, asa cum fac marea parte a romanilor, care, dupa ce se pensioneaza isi mai cauta de munca sa poata supravietui.

   Probabil ca pana la 15.000 de lei pe luna se poate vorbi despre suficienta, bun-simt si normalitate.

   Dar de la o pensie decenta pana la sume ce depasesc 15.000 si ajung la 30.000 sau 75.000 lei / luna, este cale lunga.

   Este sfidator si jignitor fata de milioanele de romani, barabati si femei, oameni care au servit tara asta, la canal, la forje, la drumuri si poduri, in mine, prin saline, in calduri sau in frig si zapezi, sa incaseaza abia 1000 lei lunar. Sau foarte putin peste

   Medicii, inginerii, profesorii, educatorii, astia ce au? De ce nu merita si ei pensii bune? Speciale? V-au salvat famiile de la moarte, imbecililor, v-au invatat copiii, au construit Romania. Sigur, astia nu va scapa de puscarie, hotilor. E clar.

   Romania e singura tara din Uniunea Europeana unde magistratii incaseaza salarii si pensii astronomice in raport cu economia reala si cu venitul mediu.

   Nu suna asta cumva a “spaga” mascata?

 2. Nu va mai statura dumnezeu de cat furati. La piscarie cu voi hotilor. Distrugeti tara

 3. Ti-ale dracu de lepre, uitati-va in ograda voastra si vedeti ca va invadeaza balariile!

 4. Niște infractori care poartă robe! Dacă ar fi luați la puricat ,75% ar trebui să facă pușcărie alături de cei de la care au luat bani să ii scape de dosare….
  In ultimii trei ani ați fost o rușine pe obrazul țării!!!!

 5. Justiția românească a distrus Elitele.
  Azi suntem condusi de Securitate din cauza voastră.
  Sictir comuniștilor in robe negre.

 6. JOHANNIS deși incompatibil devoalat de ANI, a fost scos nevinovat de LIVIA STANCIU care a primit cadou un post la CCR.
  Corupția e in Justitie !
  Asta e Justitia in Romania!

 7. Ce comentarii pline de ura!
  Romanii nu sunt solidari cu dreptatea, nu apara adevarul de aceea societatea este intr-un declin evident. Daca era vorba de mancare, toti urlau pe forumuri, chat-uri, site-uri ca deh, reminiscentele foametei din comunism si-au pus definitiv ampreta pe cortexul vajnicilor aparatori ai intestinului gros! Nu e ciudat deloc ca atunci cand se vaieta de sarbatorile crestine, pensionarii si multi altii invariabil miorlaie ca „n-au ce pune pe masa”, nu ca nu s-au dezis de pacate!! Prin urmare, justitia romaneasca e una digestiva, exponentii ei sunt tot din mijlocul neamului, fara aspiratii inalte de intelectuali autentici, fara plagiate.
  Totusi, pentru adevar, dreptate, bine, libertate au murit romani in 1989, dar semenii lor nu s-au solidarizat cu ei, n-au protestat ideajuns, n-au facut greva generala, ci s-au dedat la mineriade si manipulari ordinare, la strigate de „moarte intelectualilor” si „noi muncim, noi nu gandim”, sloganuri neauzite nici in Africa! Acum se vede clar unde s-a ajuns cu ideolgia bolsevica iesita din mațe: judecatori si procurori corupti, lipsa de solidaritate cu dreptatea pentru situatiile altor tari pentu ca fiecare „banuieste dupa cum traieste”!
  Daca exista cativa magistrati onesti, lumea trebuie sa se solidarizeze cu ei ca altfel nu vor mai aparea zorile pentru popor. Dumnezeu e bun, dar e si DREPT!

  • Vorbesti despre dreptatea facuta de Onea, Portocala sau Man? Pentru tine magistratii onesti sunt toar acei judecatori care-i condamna pe ce cei din PSd si pe cei de dreapta ca Blaga ii achita.

  • Justitia lui Portocala-Onea-Kovesi a fost una de represiune a ELITELOR.
   Securitatea a folosit procurori DNA cu studii de Facultate de Sport gen Uncheselu ca sa elimine adversarii politici.
   Coruptia ucide e doar un slogan de distragere a atentiei.
   Mafia e in Servicii dobitocilor!

  • Monica, n-ai inteles nimic! Romanii vor dreptate pentru ca n-au avut parte de ea, de aceea injura actuala Justitie in intregul ei, pentru ca in Justitie este peste 75% MIZERIE, ai priceput?!
   Tinem in spate un sistem, o putere absoluta si discretionara, pentru sub 25% corectitudine si incredere?! Eu nu mai vreau!

 8. Aha, astia-s aia ponositi… aia care cerseau pe scari la Bruxelles, acum mi-aduc aminte!

 9. Dar pentru debitorii in chf cand iesiti slugoii corporatiilor si banksterilor?Hai sictir, antiromanilor!

 10. Citesc comentariile și nu-mi vine să cred. Ce aveți cu puținii magistrați care au protestat împotriva masacrării legilor justiției, a lui Tudorel Toader și a Liei Savonea? Foarte bine că se solidarizează cu cei din Polonia care trec prin același scenariu și foarte bine că atrag atenția CSM.

  Felicitări din partea mea și sunt convinsă că va veni momentul în care veți și vom scăpa de dinozaurii care protejează politicieni și infractori.

  • Pentru ca nu-i mai suportam „la gramada”!

  • Păi atunci nu mai zbiera la ei „la grămadă”.

 11. PENSII SPECIALE=
  SALARII SPECIALE=

  JUSTIȚIA ROMÂNIEI

 12. Majoritatea din CSM se lupta doar pentru „independenta” lor si a celor ca ei.
  Astia din 2007 de cand am intrat in UE se tot lupta . . .

 13. E bine ” la gramada”. Ce, atunci cand erau bagati la puscarie oameni nevonovati si-a dat vreunul demisia, a iesit vreunul pe post sa spuna cine l-a obligat? N-a ieșit niciunul. Ar trebui dati afara si lăsați cei sub 40 de ani care, speram, n-au invatat inca naravurile.

 14. Suntem popor de dictatori și torționari?!

  Din ce în ce mai multe abuzuri sunt devoalate, și din ce în ce mai abitir ni se arată cum au fost nenorocite mii și mii de vieți omenești. Anchetele au fost doar spoieli, la ordin, care ulterior au fost confirmate (uneori) de judecători extrem de timorați ei înșiși de dosare abuzive… care nu au rezistat… ce păcat!
  Interceptări fără număr, ale tuturor, inclusiv ale magistraților, protocoale secrete în baza cărora SRI era organ de cercetare și soluții date sub presiune, pe bilețel.
  În timpul acestor dezvăluiri, nu doar că nu se cere pedepsirea vinovaților și reabilitatea nevinovaților cu viețile distruse, ci se încearcă RESTAURAȚIA.
  Își doresc să se revină la aceleași practici, de această dată să devină oculte și, în acest fel, mult mai groaznice.
  Numirea șefilor procurorilor de către politic și desființarea Secției ce anchetează magistrați, formată din procurori și cu șefi numiți de CSM sunt mizele NOILOR RESTAURATORI.
  În realitate, nu pensiile, alocațiile și alte beneficii care urmează să se taie sunt miza alegerilor anticipate, ci RESURECȚIA.
  Vor să își ia țara înapoi, să prigonească alți și alți nefericiți… cât mai repede… cât mai pot .
  Trebuie să găsim soluții, toți cei ce am rămas cu mințile și sufletele întregi!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.