G4Media.ro

Forul nimănui: Consiliul Economic și Social (Op-ed)

Forul nimănui: Consiliul Economic și Social (Op-ed)

Decizia Guvernului de a nu respecta întocmai rezultatul unui proces democratic la care au participat sute de organizații non-guvernamentale a reușit printre altele să atragă atenția asupra acestei instituții prăfuite și uitate care ar putea să fie mult mai mult: Consiliul Economic și Social (CES). Decizia nu e binevenită pentru că nu vine într-un gol. Nu mai departe de acum doi ani de zile, Guvernul Dăncilă îi înlocuia printr-o decizie aberantă și luată peste noapte pe toți cei 15 reprezentanți desemnați ai societății civile în CES. Guvernul interimar de acum a numit totuși 13 dintre reprezentații aleși chiar de ONG-uri și doar două numiri au ridicat semne de întrebare. Apropo, cei 15 înlocuiți abuziv de guvernul Dăncilă tocmai ce au câștigat recent procesul prin care li s-a dat dreptate. Dincolo de nuanțe însă, pe fond, ambele decizii sunt greșite. Pe una a corectat-o instanța, pe aceasta din urmă o poate încă corecta actualul Guvern.

Problema CES nu este însă doar modul în care este numită și reprezentată societatea civilă. Nici în lumea noastră a patronatelor lucrurile nu stau foarte roz și plăgile adânci ale tranziției sunt încă mai vizibile decât în alte părți ale societății. Văd însă mai mulți oameni – și nu doar la Concordia, ci și în alte confederații sindicale sau patronale – care înțeleg că trebuie să ne reformăm organizațiile și, astfel, să contribuim la reforma CES și a dialogului dintre sindicate, patronate și societatea civilă.

De ce este disfuncțional CES?

 1. Guvernul și Parlamentul nu iau opiniile acestei instituții în serios și nu au făcut-o vreodată. La CES primim OUG-uri care au fost deja adoptate. CES-ului i se cer avize în două-trei zile și, mai nou, în pandemie chiar și în 24 de ore. Ca să nu mai spun că acum câțiva ani era complet ignorat. Parlamentul trimite pe bandă rulantă proiecte la CES pentru opinia partenerilor sociali, dar cu câteva excepții notabile le ignoră cu desăvârșire. CES-ul ar trebui să fie forul unde sindicatele, societatea civilă și patronatele își consultă constituenții, dialoghează și formulează recomandări sau sugestii pe legislația cu impact economic și social pentru a ne asigura că ea este echilibrată. Faceți abstracție de pandemie. Oare sunt suficiente câteva zile pentru așa ceva chiar și în vremuri normale? Ar trebui să avem mereu măcar 30 de zile sau ideal 60 de zile în care să dezbatem, să analizăm, să calculăm, să ne consultăm. Adică de zece sau douăzeci ori mai mult timp decât avem acum. În Consiliul Economic și Social European partenerii sociali au minimum o lună pentru dezbateri și discuții și, în cele mai multe cazuri, mai multe luni de zile. Acolo trebuie să ajungem. Este primul lucru care trebuie să se schimbe.
 2. Nu există niciun mecanism prin care să ne asigurăm că cei 45 de membri ai Plenului CES și cei 81 de membri ai comisiilor de specialitate respectă niște minime criterii profesionale și de competență. Eu înțeleg că partenerii pot să fie reprezentați de cine doresc, dar vă mărturisesc că nu de puține ori mi-a stat mintea în loc ascultând opiniile și argumentele multora dintre cei care trec pragul acestei instituții. Să nu uităm că acești oameni sunt remunerați cu indemnizații din bani publici, deci cred că publicul are dreptul să ceară niște minime standarde. Și CES-ul îndeplinește (sau mai bine spus ar trebui să îndeplinească) o funcție publică și constituțională, motiv pentru care nu cred că oricine are ce căuta acolo.
 3. CES-ul însuși are nevoie de modernizare. Primim legislație sub formă de pdf-uri scanate și ilizibile. Este de multe ori o muncă titanică să înțelegi măcar ce articol al legii se schimbă și în ce context, și asta când ai o singură zi ca să înțelegi, să comunici cu companiile, să le ceri opinia, să discuți cu sindicatele, să redactezi un document de poziție și nu mai continui. Ca să rămân doar la digitalizare, nu vreți să vă imaginați cum arată dosarele de reprezentativitate pe care trebuie să le facă fiecare confederație patronală la fiecare patru ani de zile. Sunt importante aceste dosare pentru că trebuie să demonstrezi că membrii tăi angajează minimum 7% din forța de muncă a României ca să ai dreptul să primești locuri în CES. Vă încurajez să intrați pe site-ul Ministerului Muncii să vă uitați la un astfel de dosar. Un munte de hârtie care ar putea fi înlocuit cu un fișier de Excel care poate fi verificat rapid cu baza de date din Revisal.

Aș putea continua, dar cred că este suficient pentru ce vreau să spun. Ceea ce mi-aș dori de la următorul Guvern și Parlament este angajamentul ferm că stăm împreună sindicate, societate civilă și patronate și ne uităm la tot ansamblul care guvernează activitatea acestui for și îl reformăm, transformându-l în locul unde cei care sunt aleși prin vot pot discuta într-o manieră rațională și organizată cu alte tipuri de reprezentanți ai societății despre politicile publice și reformele de care România are atât de mare nevoie în următorii ani.

Iar Guvernul actual cred că poate respecta dorința societății civile de a-i vedea nominalizați acolo pe toți cei pe care singuri și i-au ales.

Radu Burnete este director executiv al Confederației Patronale Concordia

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

 1. Apropo de AUR și tembelismele lor

  Cum se face că liberalii nu au confirmat pe Adrianei Radu din partea Coaliția pentru Egalitate de Gen ?

  Suprapunere suspectă de atitudine !
  PDL+AUR = LOVE cumva ?

  https://www.agerpres.ro/social/2020/12/19/coalitia-pentru-egalitate-de-gen-condamna-decizia-premierului-de-eliminare-din-ces-a-adrianei-radu–630811

 2. Vreau sa membrii CES sa solicite promovarea unei initiaive legislative care sa :
  – desfiinteze inspectoratele scolare
  – desfiinteze consiliile judetene
  – elimine obligativitatea platii de contributii la sistemul public de pensii
  – elimine obligativitatea contributiilor la sistemul public de sanatate

  Pentru pensie sa contribie fiecare in sistem privat
  Pentru sanatate sa isi faca fiecare asigurare privata . Din bugetul public doar urgentele pina la nivel de stabilizare .

  Altfel , pentru mine , CES e inutil .

  • Deci vrei ca sanatatea sa fie finantata ca în SUA.
   Probabil n-ai ajuns la vârsta la care sa-ti spuna toti asiguratorii ca pentru persoane cu cutare boli, la x vârsta (mama ta de exemplu) NU fac asigurare. Daca ai destui bani, platesti direct unui spital privat. Daca n-ai, contactezi o firma de pompe funebre… Muta-te în SUA!

 3. CES este poate reflectia societatii de azi. Dialogul si considerarea pozitiilor celor interesati a disparut aproape total . Eu am „adevarul de la Dumnezeu” a devenit atitudinea nr. 1 in societate. Nu mai exista – „am nevoie sa te ascult, poate gresesc, poate stii mai bine, poate esti mai competent. Ma intereseaza pozitia ta pentru ca pe tine cade responsabilitatea…..”. Priviti la televizor, toti le stiu pe toate.
  Consultarea societatii pe teme ce o priveste au devenit superficiala si lipsita de interes. CES reprezinta astfel doar o poza formala. De unde pot incasa niste bani reprezentantii….. Totusi, inainte de da vina pe institutie, ar trebui sa ne asiguram ca si cei care ridica pretentii, le pot satisface. Sindicatele si patronatele par niste ramasite organizationale, inerte, invechite, inadaptate la nevoile societatii. Sindicatele, patronatele, societatea civila si guvernul ar trebui sa asigure expertiza profesionala care sa fie transferata catre CES….daca ei isi depasesc conditia, atunci sunt sigur ca si institutia va putea performa…

 4. „CES-ul ar trebui să fie forul unde sindicatele, societatea civilă și patronatele își consultă constituenții, dialoghează și formulează recomandări sau sugestii pe legislația cu impact economic și social pentru a ne asigura că ea este echilibrată.”

  Pai, de-acum ma astept sa functioneze(!), pentru ca citesc pe Site-ul PNL(sper ca si USR PLUS e de acord!) asta:
  „PRINCIPIILE BUNEI GUVERNĂRI LIBERALE
  – Principiul participării la deciziile publice
  – Principiul parteneriatului cu societatea în aplicarea politicilor publice”
  Restul le gasiti pe Site-ul PNL!
  Suna in acelasi sens cu ce spuneti dvs, nu?!
  Suna bine!!
  Dar, sincera sa fiu, nu ma mira ce ne spuneti si nici nu cred ca se vor schimba lucrurile curand…