G4Media.ro

Forțele ruse avansează spre orașul Bahmut, cu atacuri ce par să aibă…

Sursa foto: Andrey BORODULIN / AFP

Forțele ruse avansează spre orașul Bahmut, cu atacuri ce par să aibă ca scop decuplarea orașului Severodonețk de liniile de aprovizionare, anunță armata ucraineană

Trupele ruse au avansat spre oraşul Bahmut (Artemivsk), cu atacuri ce par să aibă drept scop decuplarea oraşului Severodoneţk de liniile de aprovizionare, în timp ce lupte intense continuă în regiunea Donbas, potrivit armatei ucrainene, informează vineri dpa, citată de Agerpres.

„Inamicul avansează în direcţia Vozdvijenka-Rotî, are parţial succes, este fixat pe liniile ocupate”, a informat Statul Major al armatei ucrainene în raportul său.

Localităţile sunt situate la circa 10 km sud-vest de oraşul Bahmut. Din aceste localităţi, forţele ruse ar putea bombarda cu arme grele drumul care leagă Bahmut de Severodoneţk.

Între timp, luptele din jurul oraşului Severodoneţk continuă, fără schimbări majore. Potrivit Statului Major ucrainean, trupele ruse încearcă în continuare, „fără succes, să-şi impună controlul deplin asupra oraşului”.

Severodoneţk este unul dintre ultimele oraşe care stau în calea Rusiei pentru un control deplin asupra regiunii Donbas, din estul Ucrainei. Localizarea oraşului pe malul râului Doneţ constituie de asemenea un avantaj.

Regiunea Donbas este puternic industrializată şi controlul asupra ei i-ar permite Rusiei să creeze o legătură terestră cu Peninsula Crimeea, pe care Moscova a anexat-o în 2014.

În direcţia oraşului Sloviansk, o altă ţintă strategică a operaţiunii militare ruse în Donbas, Rusia a concentrat trupe, „încercând să creeze condiţii pentru reluarea ofensivei”, mai indică raportul citat.

Totodată, în ultimele 24 de ore forţele armate ucrainene au respins câteva atacuri în Doneţk şi Luhansk (Lugansk).

Potrivit AFP, armata ucraineană a anunţat vineri că a lovit poziţii ruse în regiunea Herson, din sudul Ucrainei, regiune aflată aproape în totalitate sub controlul forţelor ruse şi unde Moscova ar putea organiza în curând un referendum în vederea anexării acestui teritoriu la Rusia.

„Aviaţia noastră a lovit poziţii ruse, locuri unde se concentrează echipamente şi personal, şi depozite în jurul a cinci localităţi din regiunea Herson”, a raportat Statul Major al armatei ucrainene.

Aproape întreaga regiune Herson, inclusiv capitala regională, este ocupată de trupele ruse chiar din primele zile ale invaziei lansate pe 24 februarie.

Având ieşire atât la Marea Azov, cât şi la Marea Neagră, această regiune cu o suprafaţă de circa 28.000 de kilometri pătraţi număra peste un milion de locuitori înainte de război.

Unul dintre negociatorii ruşi în conflictul din Ucraina a evocat pe 1 iunie viitoarea organizare a unui referendum în teritoriile ocupate de ruşi, în vederea anexării, referendum ce ar putea avea loc în iulie, proiect denunţat de Kiev.

Rusia a organizat un referendum în Crimeea în 2014, înainte de a anexa peninsula.

Sursa foto: Andrey BORODULIN / AFP

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Când propaganda destrăbălată ucraineana spune așa ceva înseamnă ca este rău, dar rău de tot.

  2. Corect,poti sa mai spui o dată