G4Media.ro

Formaţiuni politice de la putere şi din opoziţie din Ungaria au marcat…

Marsul pentru autonomia Tinutului Secuiesc de la Targu Mures / Facebook

Formaţiuni politice de la putere şi din opoziţie din Ungaria au marcat Ziua autonomiei secuieşti/ Lider politic: Autonomia este un drept în UE pe care secuii îl merită

Partidul Popular Creştin Democrat (KDNP) din Ungaria, aflat la guvernare alături de Fidesz, precum şi LMP (Politica altfel, liberal-ecologist), din opoziţie, au marcat duminică Ziua autonomiei secuieşti, transmite MTI.

Potrivit liderului grupului KDNP, Istvan Simicsko, pentru maghiarii din Ungaria este o obligaţie morală să-i ajute pe etnicii maghiari din diaspora din întreaga lume. Secuii sunt o comunitate istorică ale cărei tradiţii unice îmbogăţesc de secole cultura maghiară, a spus el.

„Le susţinem cererea de autonomie, aspiraţiile unei minorităţi mândre de identitatea sa de a se bucura de succes în locurile unde s-au născut”, a continuat politicianul ungar. „Autonomia este un drept în Uniunea Europeană pe care secuii îl merită şi este firesc să îl ceară sau chiar să lupte pentru el”, a adăugat Simicsko.

Liderul grupului LMP, Lorant Keresztes, a notat la rândul său într-un comunicat că asigurarea autonomiei şi drepturilor minorităţilor naţionale indigene reprezintă o valoare europeană importantă „pentru care merită să luptăm împreună”.

Ziua autonomiei secuieşti este marcată în ultima duminică din octombrie printr-o iniţiativă din 2016 a Consiliului naţional secuiesc, menţionează MTI.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

24 comentarii

 1. Și cam câți secui mai sunt în România?

  • Sunt destui, doar ca nu au nici istorie comuna cu ungurii…

  • Secuii care se declara secui…sunt putini ,căci au fost maghiarizati…
   Dar și românii secuizati….sunt destui în
   Secuime…
   Vezi cimitirele cu cruci cu nume românesc…pline de buruieni…
   Când Secuii se #leapada de Ungurime
   Atunci românii se mai gândesc pentru autonomie…căci nu ar fi nici un pericol.
   Acum este periculos.
   Ungaria asta așteaptă, împreună cu Rusia sa între în Transilvania sa apere drepturile minorităților secui.
   Pe lângă unguri.
   De asta nu le trebuie dezvoltare în Secuime sa nu strice echilibrul etnic.
   Adică vin prea mulți români să lucreze acolo și ei ungurii nu mai pot fi primari.
   Și consilieri….pâine bună.
   Cum realizează extremistii unguri asta,
   Ei spera la Hunexit
   Apoi ROexit….cu ajutorul #suveranistilor români, care nu vor UE…
   Apoi cu ajutorul rușilor întra în România…
   Și încep iar…distrugerea națiunilor
   Cum au mai făcut hortistii…
   Acum înțelegem de ce lui Iohanis nu I trebuia etnic ungur la Președinția României din 2024…

 2. Sa ceară prin Slovenia 🙂

 3. Așa da. Ca-n Slovenia!

 4. Ungaria se folosește de această oportunitate pentru a mai răscoli cenușa, doar, doar o mai da de niște tăciuni aprinși.

 5. Ungurii din România mai fac bancuri cu secuii? Întreb pentru mine.

 6. Daca tot lupta pentru minoritățile naționale să lupte domne și pentru minoritățile LGBTQ și astea sunt un drept European . Sau alegem doar ce ne convine ? 🙂

  • Pe voi ar trebui să vă consilieze cineva, voi aveți nevoie de tratament psihologic. Voi infectați lumea precum lepra. Ce drepturi va m-ai trebuie când lumea va tolerează nebunia. Vouă nu va e îndeajuns lucrul acesta ce ați vrea toți să fie că voi. Nu vedeți cum mânia Lui Dumnezeu este peste toată omenirea! De ce oare. Pentrucă toți suntem vinovați. Faptul că tolerăm acest păcat și noi nu va uram pe voi, doar faptele voastre nelegiuite. Se pare că trebuie să se împlinească Biblia. Cu aceste nelegiuiri se aproprie sfârșitul.

 7. fiecare face declaratii pentru puncte electorale nu in folosul real al alegatorilor.

 8. Da noua de ce nu ne pasa de romanii din Ungaria ?
  Ma rog, citi mai sint. Dar cred ca si cei care au mai ramas nemaghiarizati, nu au curajul sa spuna ca sint romani.
  Asta e deosebirea dintre cum sint tratati maghiarii in Romania si cum sint tratati romanii in Ungaria !

 9. Mai fa o vizita si la Gyula, sa auzi cati vorbesc acolo romaneste

 10. Ungurii visează cai verzi pe pereți! Vor cu orice preț opinca românească pe sediul Parlamentului !

  • Și așa, încet dar sigur Tania se destramă din cauza trădării politrucilor, a nepăsării serviciilor și din nu cauza populației de analfabeți, care în primul rând, nu-și cunosc istoria, iar în al doilea rând nu au mai fost educați să-și iubească țara!

 11. Secuii au renuntat la autonomia lor de buna-voie-ba chiar cu mult entuziasm- pe campia de la Lutita,in octombrie 1848,cand au jurat credinta Ungariei si au proclamat unirea cu aceasta tara-„Unio vagy Halal!”-pentru cei care nu recunosteau „unio”,alternativa era „halal”(adica moartea);conform acestei dorinte ,in 1867-cand s-a realizat „dualismul”,una din primele masuri a fost desfiintarea privilegiilor secuilor(scutirea de impozite,desfiintarea „scaunelor”si transformarea in „comitete”etc);vezi Hermann Gusztav Mihaly,Demeny Lajos,Egyed Akos si altii

  • Dar tot cu atata entuziasm au votat unirea Transilvania cu tara. Am citit odata discursul reprezentantului lor in Parlamantul Romaniei dupa marea unire. Sa vedeti ce spunea despre unguri si cum multumea romanilor ca i-a eliberat.

 12. @Elena: Desigur ca au,au si proverbe – „In dragalasenia puiului de vulpe si buna-credinta a secuiului sa nu te increzi niciodata”;”Nu-s destepti,dar sunt incapatinati”etc,etc…desigur,acuma,daca au devenit maghiari aceste „zicale”nu se mai potrivesc (asta e „castigul”)

 13. Dar tot cu atata entuziasm au votat unirea Transilvania cu tara. Am citit odata discursul reprezentantului lor in Parlamantul Romaniei dupa marea unire. Sa vedeti ce spunea despre unguri si cum multumea romanilor ca i-a eliberat.

 14. N-am inteles. Ungurii din Ungaria manifesteaza pentru liberatatea secuilor. Au ei in Ungaria, secui? Daca au, sa-i elibereze dracului, sa putem dormi si noi linistiti. Daca n-au, agitatia lor n-are niciun haz. Daca putinii cetateni romani care s-au declatat de etnie secuiasca au nevoie de mai multe drepturi, sa le ceara statului român. Hei, ungurilor de peste tot! De cand l-ati omorat pe Gheorghe Doja, niciun secui n-a mai participat la razboaiele voastre, pe care le-ati pierdut cu succes. Asa ca nu mai plangeti voi de mila secuilor. Sunt oameni aprigi si vor trai in continuare pe teritoriile pe care stau de sute de ani.

 15. Pare ca Ungaria nu este pe roze asa cum da de inteles. Cand te orientezi spre in afara granitelor, ceva este foarte tulbure in interior.
  Oamenii acestia care demonstreaza si sunt de fenotip european, ce gandesc despre ei ?
  Secuii sunt cetateni maghiari, vorbitori de maghiara, si-au uitat limba materna, si-au uitat istoria
  si vor autonomie teritoriala ca cetateni maghiari avand statul lor, nu mai terminam cu exagerarile acestea care nu lasa oamenii sa se adapteze la realitate.

 16. O minoritate toxica

 17. ,, să îl ceară și chiar sa LUPTE ptr el”,
  Frumos îndemn !¡!!!
  Să îl ceară,accept dar de ce nu încearcă să LUPTE ptr acel drept că sa am și eu un motiv sa vizitez Miercurea Ciuc și Sf. Gheorghe…..
  Marius,ai spus că ,,sunt multi” ,in raport cu ce/cine sunt așa mulți. Nu în raport cu românii,sper. Ungaria și-a bătut joc de ei mult mai rău decât România dar,acum se ocupa PATRIA MAMA de toți maghiarii de peste tot..,. Adică,V. Orban a declarat,la inceputuri că el se consideră PM tuturor maghiarilor de pretutindeni….că și cum ar fi venit cei din Australia,Canada,SUA sau de aiurea să-l voteze pe el sau să-i ceară drepturile….. Aidoma că și cu diasporezii români din lume…. Tare interesați sunt eu de acolo ce rău o ducem noi aici…. Dar,asta e noua forma de a face politica,acum. Dumnezeu sa ne ajute că nu-i de-a bună…..