G4Media.ro

Fondatorul Academiei Teologice din Chișinău a părăsit biserica subordonată Rusiei și a aderat…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Fondatorul Academiei Teologice din Chișinău a părăsit biserica subordonată Rusiei și a aderat la Biserica Ortodoxă Română

Fondatorul Academiei de Teologie Ortodoxă din Moldova, care este și prorector al instituției, preotul Vetcislav Cazacu, a părăsit Mitropolia Moldovei (subordonată Patriarhiei de la Moscova), și a aderat la Mitropolia Basarabiei (subordonată Bisericii Ortodoxe Române), transmite Ziarul de Gardă.

El a declarat că „nu mai poate rămâne alături de biserica rusă”, dat fiind că e originar din Cernăuți, oraș din Ucraina invadată de Rusia, potrivit TV8.

Secretarul Mitropoliei Basarabiei, Constantin Olariu, a confirmat faptul că preotul Vetcislav Cazacu a aderat la comunitatea religioasă a Bisericii române, și se va supune canonic acestei structuri.

„Există multe cereri spre procesare ale preoților care vor să fie sub oblăduirea Mitropoliei Basarabiei și numărul este în creștere. Războiul din Ucraina este doar unul din factorii existenți. Taxele din Mitropolia Moldovei sunt foarte mari, noi nu le avem și oferim salarii, dar cel mai important factor rămâne dorința preoților de a-și exprima identitatea românească”, a declarat secretarul contactat de ZdG.

Episcopul Ioan Moșneguțu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei, a declarat pentru Ziarul de Gardă că „vor avea loc mai multe remanieri în instituţia religioasă de învăţământ superior”, menționând că mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove, Înalt Prea Sfinţitul (ÎPS) Vladimir urmează să semneze decretul de demitere a lui Cazacu din funcție deținută la Academie.

La începutul lunii septembrie, mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove, Înalt Prea Sfinţitul (ÎPS) Vladimir, i-a adresat Patriarhului Kiril al Rusiei o scrisoare în care enumeră o serie de îngrijorări și nemulțumiri apărute în rândul clericilor în ultimul an și jumătate.

Mitropolitul Vladimir susținea că instituția religioasă, subordonată Moscovei, se află „într-o situație de faliment” și că preoții sunt tentați de statul român, „care le oferă un salariu lunar garantat de 800-900 de euro, asigurare medicală, pensii și scutirea parohiilor de contribuțiile trimestriale”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...