G4Media.ro

Focar de gripă aviară în Codlea (Brașov): 130.000 de curcani au fost…

Sursa foto: Pixabay

Focar de gripă aviară în Codlea (Brașov): 130.000 de curcani au fost îngropați duminică / Există suspiciuni că boala s-a extins și la o fermă cu un efectiv de peste 110.000 de păsări / „Ca să le incinerăm, ar fi trebuit să le transportăm 250 de kilometri”

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) confirmă existența unui focar secundar de gripă aviară cu subtipul H5N1 la o altă fermă de curcani, BRAVCOD SRL – F1, de pe platforma zootehnică Codlea, aflată în imediata proximitate a fermei unde a fost diagnosticat focarul primar, în data de 27 ianuarie, anunță Biz Brașov.

Bravcod este unul dintre cei mai mari producători de carne de curcan din România, compania comercializându-și produsele sub marca „Peneș Curcanul”.

Duminică seară s-a luat decizia îngropării celor 130.000 de afectați din primele două ferme atinse de virusul gripei aviare. Potrivit vicepreședintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), există o suspiciune a existenței virusului și la o altă fermă a firmei, efectivul de păsări fiind de peste 110.000. În cazul în care suspiciunea se va adeveri, și aceste păsări ar urma să fie îngropate.

„S-a luat decizia îngropării păsărilor, deoarece nu puteam să le transportăm 250 de kilometri, la o firmă din ialomița, cu care cei de la Bravcod au contract de incinerare”, explică oficialul DSVSA.

Acesta a mai precizat că firma va fi despăgubită pentru păsările afectate.

Citește și: Focar de gripă aviară la o fermă de curcani cu peste 60.000 de păsări, pe platforma zootehnică din Codlea, judeţul Braşov / 15 ferme mari de păsări din zonă sunt monitorizate

Pe 28 ianuarie a apărut o nouă suspiciune de prezență a virusului gripei aviare la o altă fermă de curcani, BRAVCOD SRL – F5, care aparține aceluiași agent economic, cu un efectiv de 113.407 de păsări, unde au fost înregistrate mortalități peste limita tehnologică.

Inspectorii sanitari veterinari au prelevat probe, care vor fi transmise la Institutul de Diagnotic și Sănătate Animală, pentru confirmarea diagnosticului de gripă aviară.

Din datele termene.ro, compania Bravcod este deţinută de Neculae Stinghe şi de Răzvan Şandru, care au preluat producătorul de carne de curcan Galli Gallo. Compania a raportat în 2021 o cifră de afaceri de 169,9 milioane de lei și pierderi de 21 de milioane de lei. Societatea are peste 420 de angajați.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Pe mine mă macină o întrebare de foarte mulți ani:oare gripa aviară vine la noi în eprubetă,vine cu nava cosmică? S-ar zice că este adusă de păsări migratoare dar oare acele păsări nu trec, ajung și se opresc și în alte țări? Numai în România auzi de gripa aviară

  2. Azi,mai inghititi d-astea?de aia suntem aici!