G4Media.ro

FMI a majorat prognoza de creștere economică pentru Rusia la 3,2% în…

Sursa foto: Natalia KOLESNIKOVA / AFP - Banca Centrală a Rusiei

FMI a majorat prognoza de creștere economică pentru Rusia la 3,2% în 2024

Fondul Monetar Internațional (FMI) și-a revizuit în creștere, marți, previziunile de creștere pentru Rusia în 2024, estimând o creștere a PIB-ului de 3,2%, mai bună decât cea de 2,6% prognozată anterior, pe fondul unei economii rezistente, susținută de o creștere a comenzilor militare, transmite AFP.

În pofida sancțiunilor occidentale severe și după mai bine de doi ani de conflict în Ucraina, Rusia, bazându-se în special pe partenerii săi asiatici, a reușit să absoarbă șocul inițial al restricțiilor economice instituite de Occident ca represalii pentru asaltul său asupra Ucrainei.

Țara este încă capabilă să se bazeze pe venituri bugetare substanțiale din hidrocarburi, în special datorită petrolului său, care este vândut peste prețul plafon de 60 de dolari pe baril stabilit de G7.

Anul 2023 a fost marcat de un ciclu de supraîncălzire a economiei ruse, potrivit observatorilor, cu cheltuieli federale importante și creșteri salariale legate de penuria de forță de muncă, în special ca urmare a plecării a sute de mii de ruși pe front sau în străinătate.

În februarie 2024, rata șomajului a atins un minim istoric de 2,8% din populația activă, semn al tensiunilor persistente de pe piața muncii.

Această restructurare rapidă a economiei a fost, de asemenea, însoțită de o inflație ridicată (7,7% în martie) și de o dependență crescută de investițiile federale, în mare parte determinată de explozia comenzilor militare.

În primul trimestru al anului 2024, cheltuielile guvernamentale au crescut cu 20% față de anul precedent, potrivit Ministerului rus de Finanțe.

Pentru 2025, FMI spune că se așteaptă la o creștere mai puțin dinamică, de 1,8%, deoarece „efectele investițiilor ridicate și ale consumului privat robust, susținute de creșterea salariilor pe o piață a forței de muncă restrânsă, se vor estompa”.

Banca Mondială estimează o creștere de 2,2% pentru Rusia în 2024, în timp ce Ministerul rus al Dezvoltării Economice se așteaptă la o creștere a PIB-ului cu peste 2%.

Banca Centrală a Rusiei (BCR), care este mai conservatoare și duce o politică monetară descrisă ca fiind „restrictivă” de FMI, cu o rată cheie ridicată (16%), prevede o creștere anuală între 1% și 2%.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. E crestere nesustenabila…Statul a investit enorm in fabrici de arme…produc masiv obuze ce le distrug in razboi…inflatie mare, rubla e la pamant., deficit bugetar enorm ca au scazut exportul de petrol si gaze cu 50%..