G4Media.ro

Florin Cîţu, despre impozitarea progresivă: ”Ar fi o greşeală strategică pentru România…

Sursa Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Florin Cîţu, despre impozitarea progresivă: ”Ar fi o greşeală strategică pentru România să o facă. PNL a intrat în această coaliţie cu două linii roşii – cota unică şi să avem investiţii la 7% din PIB”

Florin Cîţu a declarat că nu a fost vreo discuţie în interiorul PNL cu privire la posibilitatea introducerii impozitării progresive, iar partidul a intrat în coaliţia de guvernare cu două linii roşii, una privind menţinerea cotei unice şi a doua referitoare la a avea investiţii la 7%. Liberalul a adăugat că şi dacă ar fi un acord în coaliţie pentru a avea impozitare progresivă, ea nu va putea fi aplicată de la 1 ianuarie 2023, cum doreşte liderul PSD Marcel Ciolacu.

„PNL a venit cu două linii roşii în această coaliţie, una cota unică şi a doua să avem investiţii la 7% din PIB. La cea cu investiţii la 7% din PIB încă se mai lucrează, încă nu suntem acolo. În PNL nu s-a discutat despre impozitarea progresivă. Cred că orice membru al PNL vă va spune că nu s-a discutat despre modificarea sistemului de impozitare în România. Iarăşi, acum vă spun ca specialist, să modifici cota progresivă, nu poţi până în 2024. Deci dacă ai vrea să faci ceva, să zicem că se agrează şi PNL spune – ok, noi renunţăm la orice şi gata nu mai vrem să fim susţinătorii cotei unice, din acel moment durează câţiva ani până poţi să introduci impozitul progresiv. Nu se poate face de la 1 ianuarie 2023”, a afirmat Florin Cîţu, miercuri la Parlament.

Întrebat dacă în trecut, în discuţiile cu şeful statului, a fost invocat vreodată din partea preşedintelui acest impozit progresiv, Cîţu a răspuns: „Nu, niciodată. Eu nu ştiu la nicio discuţie la care am participat”.

„Vă spun că România a făcut o greşeală în mijlocul crizei din 2010 când a crescut TVA. Imediat preţurile au crescut, inflaţia a crescut şi economia a intrat din nou într-o criză care a durat până în 2012. Nu e normal să nu înveţi din greşeli. Orice discuţie despre a creşte impozitarea marginală, că o faci prin impozitare progresivă, că o faci prin introducerea de alte taxe, va reduce creşterea economică şi va creşte inflaţia. Mai mult, în PNRR avem o reformă fiscală pusă acolo. Sunt tot felul de facilităţi care astăzi există şi care discriminează între diferiţi plătitori de taxe care trebuiesc eliminate. Sunt acolo până în 2026. Acelea aduc la buget, în fiecare an, estimativ 0,5% procente din PIB. Impozitarea progresivă, după calculele mele, ar aduce doar o dată 0,5% din PIB şi atât, nu mai mult. Deci ar fi o greşeală strategică pentru România să o facă”, a mai explicat preşedintele Senatului.

Acesta a reiterat că „PNL a intrat în această coaliţie cu două linii roşii”.

„Ele nu s-au rediscutat în partid, nu a fost o analiză până în acest moment. Dacă se pun pe masă şi partidul votează, se găseşte o majoritate care spune – da, vrem să renunţăm la cota unică şi mergem în această direcţie, atunci bineînţeles că se va face acest lucru, dar asta ar însemna că PNL nu ştiu ce ar mai putea să ofere cetăţenilor”, a conchis Cîţu.

Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, la Parlament, despre introducerea impozitului progresiv, că cei din Olanda, Germania, SUA, Italia, nu sunt toţi sunt tâmpiţi, pentru că au un sistem progresiv de impozitare, modern, adaptat cu deductibilităţi şi a precizat că ministrul de Finanţe este aşteptat în două săptămâni, maximum, cu propunerile şi analizele, venite de la auditori financiari internaţionali.

sursa: News.ro, Sursa Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

11 comentarii

 1. Stie si Putin că ar fi greșeală strategică, de-aia i-a poruncit slugii Ciolacu să facă brambureala in fiscalitate!

 2. Romania are cea mai mare taxare pe veniturile romanilor.
  45% impozit pe salariu apoi din ce ramane 19% tva la care se adauga impozite pe proprietati si bunuri. Daca adaugam si diverse accize la combustibil, tigari, alcool, etc. rezulta ca din salariul unui angajat 70% se intorc la stat.

 3. PSD=PNL=MOARTEA ROMÂNIEI

 4. Care cotă unică măi amețitule, că ați facut-o ferfenitza!
  Cota unică era 16 %. Ai tu, de exemplu, 16% impozit pe salariu, ca să nu enumar toate cotele, excepțiile si pragurile existente azi?! Dobiticule!

 5. Toti sunt cocosi dupa ce pierd functia.

  • De ce scutesc ramuri economice întregi de impozite și vor să-i suprataxeze pe alții că să-și scoată paguba ?
   Normal este ca toți cetățenii să fie egali în fața legii, nu unii să plătească impozite grele și alții de loc !
   Daca s-ar aplica și Codul Penal tot așa, ar trebui că unii să facă pușcărie in locul altora, în ce țară există un asemenea sistem ?

 6. Si totusi,oare de ce tarile civilizate ,la care ne uitam cu jind ,au impozitare progresiva?

  • La ei socialismul e pe bune si oarecum functioneaza – pana la un punct. Punctul ala e cand pomanagii invata sa fenteze sistemul iar corporatiile sa ascunda profitul in alte tari.
   La noi ar fi doar furt si pomanagism. Adica PSD.

  • Pentru că civilizație înseamnă și solidaritate socială, nu junglă sălbatică cum e pe la noi!

 7. PNL nu are nici o linie roșie lu cur, PNL a ajuns curv.a PSD, i o trage Ciolacul peste tot ,din toate pozițiile!

  • PNL nu are 2 linii rosii.. are 2 gauri rosii. Cutule ai ratat afirmatia ca PNL devine cur.va PSD? Sunteti la mana lor, daca PSD iese de la guvernare, v-ati dus pe apa sambetei.. asteptam 2024