G4Media.ro

Fiul șefului spionajului rus are adresa de domiciliu la Budapesta / Proprietatea…

sursa foto: Pixabay

Fiul șefului spionajului rus are adresa de domiciliu la Budapesta / Proprietatea aparține firmei unui vechi prieten al șefului de cabinet al lui Orbán / Andrey Naryshkin nu face încă obiectul acelorași sancțiuni internaționale ca și tatăl său, însă are legături strânse cu statul rus

Pe una dintre cele mai populare străzi comerciale din centrul Budapestei, strada Deák Ferenc, cunoscută și sub numele de Fashion Street, se găsesc magazine ale mai multor mărci occidentale de modă – Tommy Hilfiger, Zara Home, COS – care s-au retras din Rusia sau și-au suspendat activitatea după invazia Ucrainei.

În timp ce majoritatea rușilor nu ar avea acces la aceste branduri de modă și de mobilier pentru casă chiar dacă și le-ar permite, familia unei figuri cheie în mașina de război a Kremlinului ar trebui să meargă doar câțiva metri pentru a face cumpărături, relatează Direkt36.hu într-o anchetă.

Chiar și în urmă cu câteva luni, adresa de domiciliu înregistrată a lui Andrey Naryshkin, fiul lui Serghei Naryshkin, șeful Serviciului de Informații Externe al Rusiei (SVR), se afla într-o clădire de colț de pe strada Fashion Street, într-un apartament dintr-o casă elegantă de pe strada Bécsi.

Acest lucru reiese dintr-un document emis de Biroul guvernamental prezentat Direkt36 de Molfar, un grup ucrainean de informații cu sursă deschisă (OSINT). De la invazia Ucrainei, Molfar a lucrat la investigarea activelor occidentale ascunse ale elitei de la Kremlin, pe lângă descoperirea atrocităților de război rusești.

Proprietatea de 101 m2, cu două camere, unde se află adresa de domiciliu a fiului șefului spionajului rus a fost înregistrată chiar la câteva luni după invazia Ucrainei, a fost cumpărată în 2008 de omul de afaceri georgiano-israelian Shabtai Michaeli.

Potrivit titlului de proprietate, apartamentul este în continuare deținut de TNN Realestate Investments Ltd, o companie deținută de Michaeli și condusă de acesta în calitate de director general. Potrivit documentelor companiei, în ultimii ani, în același apartament au funcționat și alte câteva afaceri ale lui Michaeli, implicate în mare parte în investiții imobiliare (una dintre acestea, Matild Palota Ltd., are încă sediul acolo).

Mai multe ziare au relatat că Shabtai Michaeli are legături strânse cu Árpád Habony, consilierul de presă al premierului Viktor Orbán, și cu actualul șef al Biroului de cabinet al prim-ministrului, Antal Rogán.

Într-un interviu anterior cu Media1, Michaeli a recunoscut că Antal Rogán, care a inițiat de fapt întregul program de obligațiuni de rezidență în Ungaria, „este prietenul meu de peste zece ani”. El a descris relația lor ca fiind privată și a negat că ar fi avut vreo afacere.

De la alegerile din Ungaria din aprilie, Antal Rogán supraveghează toate serviciile de informații civile, inclusiv Oficiul pentru Protecția Constituției (AH), care este responsabil și de contracararea spionajului rusesc. Întrebat de Direkt36 dacă Rogán avea informații despre relația dintre prietenul său și Andrey Naryshkin și dacă Rogán a raportat aceste informații către AH, Biroul de cabinet al premierului nu a răspuns.

Cu toate acestea, ministerul a dezvăluit o serie de detalii necunoscute până acum despre șederea lui Andrey Naryshkin în Ungaria.

Una dintre cele mai importante dezvăluiri este că permisul de ședere în Ungaria al familiei Narîșkin, care era în vigoare din 2015, a fost revocat de contraspionaj în 2020 din cauza unui risc de securitate națională. Cu toate acestea, această decizie nu este încă definitivă, deoarece familia Narîșkin a făcut apel împotriva ei, iar instanța nu s-a pronunțat încă în acest caz.

Serghei Narîșkin a fost șeful de cabinet al Kremlinului între 2008 și 2011 și a ocupat ulterior o poziție importantă în calitate de președinte al Dumei de Stat, între 2011 și 2016, înainte de a deveni șeful Serviciului de Informații Externe. Narîșkin a fost un aliat apropiat al lui Putin încă din anii 1990 și, potrivit jurnalistului de investigație Andrei Soldatov, care cercetează agențiile de securitate rusești, joacă un rol important în susținerea ideologică a politicilor lui Putin.

Serghei Narîșkin a fost șeful Serviciului de Informații Externe al Rusiei din 2016, dar răspunsul Biroului Cabinetului dezvăluie că Oficiul pentru Protecția Constituției (AH) a revocat permisul de ședere în Ungaria al familiei doar în noiembrie 2020, deoarece „o revizuire a statutului a relevat un risc pentru securitatea națională.

Andrey Naryshkin nu face încă obiectul acelorași sancțiuni internaționale ca și tatăl său, dar numele său este deja inclus în baza de date oficială ucraineană a persoanelor ruse propuse pentru sancțiuni.

El nu a jucat un rol politic precum tatăl său, dar cariera sa este strâns legată de statul rus. Acesta a fost membru al consiliului de administrație al companiei de stat responsabilă de rețeaua de electricitate a Rusiei și a apărut, de asemenea, într-o companie cu un profil similar din Sankt Petersburg. Această din urmă companie a primit contracte, de exemplu, pentru pregătirea Jocurilor Olimpice de la Soci din 2014.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. „Cumetria”e mare,s-a înțelenit peste tot!

  2. Ca sa stim de cine sa ne pazim spatele. HU & CCCP Love.

  3. Ungurii intodeauna au jucat la doua capete.Urmaritile mersul istoric si veti observa ca indiferent de partea cui au fost in momente critice ei au cazut mereu in picioare.In loc sa ne protejam cum fac celelalte state cu care se invecineaza,noi ii bagam in guvernul tarii.

  4. Poate aude si parchetul european…