G4Media.ro

Fiul fostului președinte din Mozambic, implicat în cel mai mare scandal de…

Fiul fostului președinte din Mozambic, implicat în cel mai mare scandal de corupție din istoria țării. O afacere de 2 miliarde de dolari și acuzații de șantaj, delapidare și spălare de bani

Ndambi Guebuza, fiul fostului președinte al Mozambicului, Armando Guebuza, este judecat fiind acuzat de șantaj, delapidare și spălare de bani, alături de alte 18 persoane, anunță BBC. Cercetările au început după ce trei companii au împrumutat 2,2 miliarde de dolari de la o bancă elvețiancă și una rusă, creditul fiind garantat de stat.

Procesul se desfășoară într-un cort de pânză, în incinta unei închisori de maximă siguranță, la marginea capitalei, Maputo. S-a luat această decizie deoarece sălile de judecată ale orașului au fost considerate prea mici pentru zecile de avocați, 70 de martori și 250 de jurnaliști care au fost acreditați să particip la proces.

Credite private garantate de stat

Între 2013 și 2014, trei companii nou înființate au luat datorii de 2,2 miliarde de dolari, guvernul din Mozambic garantând pentru ele, ceea ce înseamnă că statul le va rambursa dacă firmele nu vor putea face acest lucru. În plus, 500 de milioane de dolari au dispărut, anunță BBC.

Banii împrumutați ar fi fost folosiți pentru a cumpăra o mare fabrică de ton și o flotă de securitate maritimă, precum și pentru a finanța alte tranzacții care implică companii la care statul este acționar principal. În 2016, guvernul a schimbat o parte din datorie pentru o obligațiune convențională, emisă de stat. Curând după aceea, a admis amploarea totală a împrumuturilor, declanșând o criză economică în Mozambic. Moneda țării a pierdut o treime din valoare, inflația a crescut și investitorii străini s-au retras.

3 foști angajați Credit Suisse au pledat vinovat pentru spălare de bani

Împrumuturile au fost emise de Credit Suisse și banca rusă VTB către trei companii mozambicane: Proindicus, Ematum (Mozambique Tuna Company) și MAM (Mozambique Asset Management). Trei foști angajați ai Credit Suisse au pledat vinovați în SUA la acuzațiile de spălare de bani în acest caz. Mozambic a dat în judecată Credit Suisse într-un tribunal din Londra, cerând anularea unor împrumuturi, solicitând și despăgubiri. Banca a anunțat că foștii angajați au acționat fără știrea instituției.

Fostul ministru al Finanțelor, arestat în America de Sud

Un absent notabil din proces este fostul ministru al finanțelor, Manuel Chang. El se află în închisoare în Africa de Sud din decembrie 2018, ca răspuns la un mandat de arestare emis de autoritățile din Statele Unite, sub acuzația de conspirație pentru comiterea fraudelor bancare, fraudelor valorilor mobiliare și spălării banilor.

Deși președintele Guebuza nu mai este în funcție, partidul său este în continuare la putere, așa cum a fost de la independența statului, din 1975.

 

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Hai ca totusi, incă suntem cu 20 de ani inaintea lor. Vîntu bate, apa trece, pagubele rămân.

  2. Pistol cu apă în comparație cu PRĂDUITORII din colonia Romanica .

  3. Unde ziceati ca a fost arestat ministrul de finante? In titlul paragrafului, in America de Sud, in text, Africa de Sud. Tot aia…
    Nu mai zic ca primele 2-3 paragrafe nu se leaga deloc.
    Buni jurnalisti