G4Media.ro

Fiscul a recuperat doar 2,5% din prejudiciul de peste 200 de milioane…

Fiscul a recuperat doar 2,5% din prejudiciul de peste 200 de milioane de dolari din dosarul RAFO al lui Marian Iancu de la Poli Timişoara / Uzina Uton a fost vândută cu peste 2 milioane de dolari

Fiscul a recuperat 21.816.544 de lei, adică 5,3 milioane de dolari, în dosarul Rafo în care Marian Iancu, fostul patron de la Poli Timişoara, a primit 12 ani de detenţie efectivă în octombrie 2014 – potrivit unui răspuns ANAF la o solicitare de presă. Fiscul (Direcţia Executări Silite Cazuri Speciale) a reuşit să obţină peste 2 milioane de dolari numai din vânzarea activelor uzinei Uton Oneşti.

Foto: Răspunsul ANAF

Suma recuperată de ANAF reprezintă însă doar o parte infimă, 2,5 %, din prejudiciul şi produsul infracţional (ce a câștigat Iancu de pe urma banilor furați) de peste 215 milioane de dolari.

Sentinţa de condamnare şi de confiscare a fost pronunţată de celebra judecătoare Camelia Bogdan.

„Dispune confiscarea următoarelor bunuri:

– de la Iancu Alexandru Marian a sumei de 2.321.292.608.133,96 lei (ROL) în echivalent lei (RON) la data plăţii (…)
– de la Iancu Alexandru Marian a sumei de 91.166.300 USD în echivalent în lei la data plăţii (…)
– de la Iancu Alexandru Marian a sumei de 57.768.138 USD în echivalent la data plăţii (…)
– de la Iancu Alexandru Marian a sumei de 13.133.541 EUR în echivalent la data plăţii (…)”, este un extras din sentinţa judecătoarei Bogdan.

Uzina Uton din Oneşti a fost vândută în octombrie anul trecut

Fosta platformă industrială Uton din Oneşti, acum un morman de fiare vechi, a fost vândută cu 9,3 milioane de lei, adică peste 2 milioane de dolari.

Jurnaliştii Centrului de Investigaţii Media (CIM) au publicat în ianuarie 2018 imagini incredibile din uzina care cândva avea 3000 de salariaţi.

Strungurile au rămas încremenite cu şpanul ţâşnind, în momentul în care, în 2013, uzina – ajunsă între timp la fraţii Iancu – a intrat în incapacitate de plată şi curentul electric a fost tăiat.

Uton a făcut parte din Întreprinderea de utilaj chimic Borzeşti şi producea echipamente pentru rafinării. “Făceam export în Nigeria, în Arabia Saudită, în Irak, în Africa de Sud”, a declarat pentru CIM Viorel Poienaru, fost gestionar la Uton.

“Au fost şi 600 de sudori aici. Lucrau în trei schimburi”, le-a povestit cu obidă omul care a lucrat 30 de ani la Uton, în timp ce le arata maşinile de sudură Lincoln. “Americane! “Sunt foarte bune. Tehnologizate, modernizate, astea merg încă 200 de ani!”.

După Revoluţie, combinatul petrochimic Borzeşti a fost spart în mai multe societăţi: Rafo, Carom, Uton. Ultima, legată de Carom, de unde-și primea curentul electric, a fost privatizată iniţial prin metoda MEBO, prin cupoane către salariaţi.

“Prin 2002 mi-am vândut cuponul. Am luat 17 milioane pe el, lei vechi. Mi-am luat o Dacie la mâna a doua”, le-a povestit jurnaliştilor de la CIM şi Ioan Bucătaru, fost angajat al Uton.

După vânzări successive ale pachetului majoritar, uzina a ajuns la fraţii Iancu.

Cine a cumpărat uzina de la Fisc

După condamnarea lui Marian Iancu şi confiscarea uzinei, anul trecut în octombrie, Fiscul a vândut uzina unui afacerist local, Gelu Chealfă, potrivit presei locale. Chealfă a fost partener de afaceri cu Balkan Petroleum, compania lui Marian Iancu.

Context. Marian Iancu a fost condamnat la 14 ani de închisoare şi în dosarul Carom, în care Ovidiu Tender a primit 13 ani de detenţie. Prejudiciul din dosarul Carom a fost stabilit prin sentinţă definitivă la peste 30 de milioane de euro, însă instanţa a decis şi recuperarea produsului infracţiunii, în total peste 70 de milioane de euro.

Foto: Marian Iancu (Agerpres / ALEX MICSIK)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. felixescu: pana la bani tovarasi!
    guzganul rozaliu: adevarat s-a retrocedat!

  2. asta e din neamul lui iliescu si nastase. sau invers ?

  3. Daca vorbeste asta e cutremur.El a tacut sperand ca nu va ramane pana la cap de linie.Daca se schimba si puterea politica in 2020 sansele sunt si mai mici.Atentie ca cei care tremura cu gandul la el sunt inca foarte puternici si in stare de orice.

  4. Jaful s a produs cu acordul statului si celor din conducerea tarii…..banii s au cam impartit intre ei…..ANAF ul se face ca nu stie …..toate întreprinderile din Romania nu numai RAFO….au fost distruse premeditat de statul Roman , de cei care s au perindat pe la conducerea tarii dupa 89. Niste trădători de neam si tara. Asta e adevărul.

  5. Ei Doamna B de la Justitie ? Ce parere aveti si MAI ALES ce veti face ?? Ca pe cine sa mai intrebam ????