G4Media.ro

Firma care ridică un ansamblu rezidenţial pe plaja sălbatică de la Corbu,…

Firma care ridică un ansamblu rezidenţial pe plaja sălbatică de la Corbu, amendată cu 50.000 de lei de poliţişti. Societatea, obligată să desfiinţeze lucrările și să aducă terenul la starea inițială

Firma care ridică un ansamblu rezidenţial pe plaja sălbatică de la Corbu a fost amendată cu suma de 50.000 de lei de poliţiştii constănţeni, iar aceştia au obligat societatea respectivă să oprească activitatea de construire a imobilelor, să desfiinţeze lucrările realizate până în prezent şi să aducă terenurile la starea iniţială. USR a anunţat că lucrările sunt oprite la Corbu după ce Prefectura Constanţa a atacat în instanţă autorizaţiile de construire, relatează News.ro.

 • UPDATE: Și Garda de Mediu a amendat firma cu 100.000 de lei și a dispus desființarea lucrărilor: „In cursul zilei de ieri, 10 Martie 2022, comisari din cadrul Comisariatului Județean Constanta si Comisariatului Rezervației Biosfera Delta Dunării au efectuat verificari impreuna cu reprezentantul IPJ Constanta, la cele doua proiecte imobiliare din comuna Corbu. S-constatat ca nu sunt respectate prevederile din acordurile de mediu emise de APM Cta. Societatea a fost amendată cu 100 mii lei si sancțiune complementara de desființare lucrari si aducerea terenului la starea inițială. Măsura prin NC de sistare lucrari, desființare lucrari termen 15.04.2022”.

Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Constanţa a transmis, vineri, printr-un comunicat de presă, că în urma apariţiei în spaţiul public a unor informaţii referitoare la construcţia unui complex rezidenţial de locuinţe, pe plaja Corbu, în zona ariei protejate a Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, poliţişti din cadrul Serviciului de Ordine Publică s-au sesizat din oficiu şi au început verificări.

Ei au constatat că la data de 10 februarie, reprezentanţi ai Inspectoratului de Stat în Construcţii au dispus oprirea lucrărilor, după ce au constatat anumite neconformităţi.

De asemenea, la data de 26 februarie, întrucât executantul construcţiei nu a oprit lucrările, poliţişti din cadrul Serviciului de Ordine Publică s-au sesizat cu privire la săvârşirea infracţiunii de continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora.

În cursul zilei de ieri, 10 martie, poliţişti din cadrul Serviciului de Ordine Publică, împreună cu reprezentanţi ai Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Constanţa şi Comisariatul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării au efectuat un control în zona menţionată, fiind constatat faptul că, în faza de execuţie a celor 24 de corpuri de locuinţe, nu au fost respectate prevederile acordului de mediu. Astfel, societatea comercială (beneficiarul investiţiei) a fost sancţionată contravenţional cu amendă în valoare de 50.000 de lei, precum şi măsura complementară de sistare a activităţii de construire a imobilelor, desfiinţarea lucrărilor şi aducerea terenurilor la stare iniţială”, a transmis IPJ Constanţa.

USR a anunţat, printr-un comunicat de presă, că a reuşit să suspende construcţiile din beton de pe plaja sălbatică Corbu, prin petiţia adresată Prefecturii Constanţa pentru a ataca în justiţie autorizaţiile de construire.

“Prefectura Constanţa a anunţat, într-un răspuns la o interpelare adresată de parlamentari ai USR, că a cerut în justiţie anularea certificatului de urbanism şi a autorizaţiei de construire emise de primarul Comunei Corbu, precum şi suspendarea şi oprirea executării lucrărilor până la soluţionarea pe fond a cauzei.Pe 17 februarie 2022, mai mulţi deputaţi şi senatori USR au adresat o petiţie Prefectului de Constanta, cerându-i să atace în justiţie actele care stau la baza emiterii autorizaţiilor de construcţie pentru pseudo-satul pescăresc de pe Plaja Corbu, unde se construiesc 18 imobile din beton. După câteva zile, pe 24 februarie, pe rolul Tribunalului Constanţa a fost înregistrat dosarul cu numărul 1240/118/2022 cu această cauză”, a precizat USR.

Deputatul USR de Constanţa, Stelian Ion, a menţionat că toţi funcţionari care au fost de acord cu betonarea acestei suprafeţe de arie protejată trebuie traşi la răspundere şi că ar putea cere premierului Nicolae Ciucă să trimită Corpul de Control la Corbu.

”Până când Tribunalul Constanţa se va pronunţa pe tema anulării acestor acte, acestea sunt suspendate de drept, iar şantierul de la Corbu trebuie oprit. Orice centimetru de beton turnat în plus după suspendarea autorizaţiei reprezintă infracţiune. Vom continua demersurile, vom analiza posibilităţile de recuperare a acestor terenuri, solicitând inclusiv premierului Nicolae Ciucă să trimită de urgenţă corpul de control la Corbu. Toţi funcţionarii care au fost de acord cu betonarea acestei suprafeţe însemnate din aria protejată, trebuie traşi la răspundere. Asta nu este dezvoltare, ci masacru împotriva unei arii protejate”, a explicat Stelian Ion.

USR a menţionat că la Corbu se ridică un ansamblu rezidenţial de lux, cu peste 150 de imobile, care se întinde pe o suprafaţă de 27.700 de metri pătraţi, precizând că această construcţie este în mijlocul unei arii naturale protejate prin lege.

Sursa foto: Pexels

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

13 comentarii

 1. De ce le au oprit ? Vrem sa fie la Corbu cum e la Mamaia nord . Bloc lângă bloc , da o naibii de zona protejata

 2. numele lui Bombonel, este vesnic!

 3. Ceva nu-i în regulă cu polițiștii! Saivanul popii, ăla de pe trotuar, unde zice șeful popimii locale că are o biserică, de ce nu este vizitat de polițiști, chiar dacă există o hotărâre definitivă pentru desființarea construcției de pe trotuar?!

 4. O veste fantastica!
  Poate incep infractorii sa inteleaga in sfarsit ca arie protejata inseamna arie protejata.

 5. Bravo USR Constanta! Betoneaza astia tot. Sunt din ce in ce mai putine plaje curate, libere si naturale. Ultima oara cand am fost la Corbu, am avut un incident neplacut, punandu-ma cu prosopul pe plaja, la o distanta considerabila de sezlonguri, unde stateam de obicei inainte sa apara acestea, a venit un angajat sa-mi spuna: „Trebuie sa plecati, plaja este inchiriata si nu aveti voie sa stati aici!”, am intrebat „Cine a zis asta?”, raspuns: „Seful!”. I-am zis sa vina seful sa-mi zica pe baza carei legi nu am eu voie sa stau acolo, dar nu a venit. Este drept, mi-a fost putin teama, ca o sa vina un interlop sau cine stie ce mafiot sa ma ia la bataie, si sa nu pateasca nimic, ca doar traim in Romanistan.

 6. Acum multi ani se spunea de catre locuitori si se stia ca prin zona lumea imbatraneste prematur, se zicea ca e o fosta zona de extractie metale. Nu m-as duce prea des pe acolo.

  • Si sosoaca imi spunea sa nu fac 3 doze ca emit semnal bluetooth… dar m-am riscat.
   Avand in vedere ca hotelurile dejecteaza la cativa metri in apa, parca nici cu restul de plaje nu imi este rusine.

  • Piei cu jojoaca, nu-i vorba de asta. Ai dreptate cu restul plajelor si dejectiile. Statiuniile au devenit mai mult surse de dejectii si harmalaie de cand s-a dat liber la betonat, de cand nu a mai fost respectat niciun puz, pug, de la invazia oportunistilor de peste tot din tara, indivizi care se uita la mare si vad valuri de bani. Am ratat un moment zero de la care puteam construi niste statiuni ca in Grecia, asa avem o mare de favele, ilegale, urate si ingramadite, cum spunea un urbanist – trebuia sa va las saraci, ciobani, sa mergeti cu oile …, dar nu ne-a lasat asa, ne-a betonat atat de rau si ne-a ingropat vietile chiar cu iluzia unei afaceri cu un turism esuat din care nimeni, din cei curati, nu s-a imbogatit vreodata pe litoral.
   Dar Vadu si Corbu era bine sa ramana nederanjate. De altfel, intre toate statiunile trebuie lasate portiuni de plaja salbatica cu scopul conservarii, sa mai vada si pustii pe care-i faceti cum arata un pescarus, un cormoran, o chira, un scufundac, un crab. Pana si in Grecia, vorbeam cu localnici, si pescarusii au cam disparut. Am trait pe nisip si la firul apei in toate anotimpurile de cand m-am nascut si am vazut schimbarile si impactul lor mai bine ca biologii marini ce s-au perindat pe tarmul nostru.

 7. S-a trezit si Sulica Garsoniera sa comenteze un fapt public de peste doua luni!

 8. Zona perfecta pentru antrenament militar…pana darama cladirile construite ilegal.

 9. si spagile se dau inapoi sau cum…intreb pt un prieten functionar la primarie

 10. Cum s-a luminat politia in urma informatiilor din ziare….

 11. Instante de carton… Judecători făcuți la Spritzu H, neprofesionalism ! I ntr-un cuvânt, oameni cu o pregătire mediocră in spatele unor legi ambigui, care totrebuie să decidă !