G4Media.ro

Finlandezii se desprind pentru prima oară de Suedia, în contextul demersului de…

sursa foto: captura

Finlandezii se desprind pentru prima oară de Suedia, în contextul demersului de aderare la NATO, după ce președintele Turciei a spus ferm că respinge candidatura suedeză

Ministrul Finlandei de Externe, Pekka Haavisto, a declarat că țara sa ar trebui să ia în considerare opţiunea de a adera la NATO fără Suedia, după ce preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan s-a pronunțat ferm că Ankara va respinge candidatura suedeză, relatează Reuters.

„Aderarea comună a celor două ţări nordice rămâne prima opţiune, dar în mod evident trebuie să evaluăm situaţia, dacă s-a întâmplat ceva care înseamnă că pe termen lung Suedia nu mai poate merge mai departe”, a comentat şeful diplomaţiei finlandeze Pekka Haavisto la televiziunea publică YLE. El a afirmat totuși că e „prea devreme pentru a lua o poziţie”.

Reamintim că preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a spus luni că Suedia nu trebuie să se aştepte la sprijinul ţării sale pentru aderarea la NATO, în urma protestului autorizat de poliția suedeză, lângă ambasada Turciei din Stockholm, când un extremist de dreapta a ars un exemplar din Coran.  De altfel, manifestația de la Stockholm a stârnit proteste puternice din partea Ankarei şi în lumea musulmană.

Aceste proteste sunt un „obstacol” pentru candidaturile la NATO şi „manifestanţii se joacă cu securitatea Finlandei şi a Suediei”, s-a plâns marţi ministrul Finlandei,  Pekka Haavisto, conform Agerpres.

Printre altele, Haavisto a spus că este nevoie de o pauză de câteva săptămâni în discuţiile dintre Finlanda, Suedia şi Turcia cu privire la planurile celor două ţări nordice de a se alătura alianţei militare NATO.

„Este nevoie de o pauză înainte de a reveni la discuţiile în trei şi să vedem unde suntem (…) după situaţia curentă, aşa că nu ar trebui să se tragă încă concluzii”, a declarat el pentru Reuters într-un interviu telefonic. „Cred că va fi o pauză de câteva săptămâni”, a adăugat el.

Spre deosebire de situația Suediei, Turcia a arătat în ultimele luni că nu are obiecţii semnificative în privința aderării Finlandei la NATO.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

10 comentarii

  1. Acest sultan in curs de devenire dictactor , nu ar fi primit grecia niciodata daca nu era in nato deja,binenteles pana cand grecia nu dadea peschesul cuvenit,daca a ajuns suedia sa trebuiasa sa pupe pantoful sultanului s-a intors lumea pe dos.

  2. Le dam plăcuțe suedeze turcilor!

  3. Va intra Suedia si fara Erdogan si impotrivirea Turciei. E bine ca nu e deschisa la compromis si nu se ploconeste in fata unui dictator ca Erdogan. Suedia e o tara libera unde fiecare e liber sa faca ce vrea, inclusiv sa arda Coranul, Biblia si chiar Orbitorul lui Cartarascu.
    Oricum Suedia singura ii poate dovedi pe rusi, nu au ei nevoie de NATO acum, mai multa nevoie avem noi astia din Est de Suedia in NATO.

  4. Suedia se poate lipsi de Nato pe cand Finlanda nu. Turcul se va arde pana la urma ca santajul nu tine pana la nesfarsit. Daca nu e santajist,nu e turc. Cand cu migrantii cand cu votul. Americanii isi pot oricand scoate armele din Turcia si sa le amplaseze in Grecia spre disperarea Turciei.

  5. Suedia nu are granita directa cu Rusia decat pe apa, in Marea Baltica. Finlandezii au.