G4Media.ro

Finlanda trebuie să ridice embargoul asupra armelor impus Turciei, spune Ankara

Sursa foto: Facebook / Mevlut Cavusoglu

Finlanda trebuie să ridice embargoul asupra armelor impus Turciei, spune Ankara

Finlanda trebuie să ridice embargoul asupra armelor impus Ankarei ca o condiție pentru a obține sprijinul Turciei pentru candidatura sa la aderarea la NATO, a declarat marți ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu, relatează Reuters.

Finlanda și Suedia au cerut amândouă să se alăture NATO în acest an, în urma invaziei Rusiei în Ucraina, dar Turcia, membră de mult timp, a refuzat să le aprobe cererea până când nu vor fi îndeplinite o serie de cerințe, inclusiv adoptarea unei poziții mai dure împotriva militanților kurzi și eliminarea interdicției asupra vânzărilor de arme.

În timp ce Suedia a ridicat în septembrie embargoul – impus inițial de ambele țări în 2019 ca răspuns la incursiunea Ankarei împotriva miliției kurde siriene YPG – Finlanda nu a urmat exemplul.

„Este important că ministrul finlandez al apărării vine în Turcia”, a declarat Cavusoglu, referindu-se la o vizită programată pentru 8 decembrie. „Pentru că nu a existat încă o declarație din partea Finlandei că a ridicat embargoul asupra armelor împotriva noastră. Așteptăm o astfel de declarație din partea lor”, a adăugat el.

Ankara a acuzat țările nordice, în principal Suedia, că adăpostesc persoane pe care le consideră teroriști, inclusiv membri ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), aflat în afara legii, și ai grupului acuzat de orchestrarea unei lovituri de stat eșuate în 2016.

Turcia a cerut Stockholmului să extrădeze o serie dintre aceste persoane. Ankara a declarat că extrădarea de către Suedia a unui bărbat kurd la sfârșitul săptămânii a fost un „bun început”, dar a avertizat că trebuie făcute mai multe demersuri în această direcție.

Cavusoglu a declarat marți că bărbatul nu se numără printre cei pe care Ankara i-a cerut Stockholmului și că persoanele de pe listă trebuie în continuare extrădate, iar bunurile lor trebuie confiscate.

Stockholm și Helsinki neagă că ar adăposti militanți, dar s-au angajat să coopereze cu Ankara pentru a răspunde pe deplin preocupărilor sale de securitate și, de asemenea, pentru a ridica embargourile asupra armelor.

NATO își ia deciziile prin consens, ceea ce înseamnă că cele două națiuni nordice au nevoie de aprobarea tuturor celor 30 de state membre ale alianței. Doar Turcia se opune în continuare aderării lor, deși și Ungaria trebuie să o ratifice.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. pai nu era aia cu teroriștii? ca trebuie expulzați?