G4Media.ro

Finlanda și-a ales cel mai tânăr premier din istorie. Sanna Marin are…

Finlanda și-a ales cel mai tânăr premier din istorie. Sanna Marin are 34 de ani și a fost ministru al Transporturilor

Social-democraţii din Finlanda, care conduc o coaliţie guvernamentală formată din cinci partide, au ales-o duminică pe Sanna Marin, ministrul transporturilor în vârstă de 34 de ani, să devină premier săptămâna viitoare, urmând să fie cel mai tânăr prim-ministru din istoria ţării, preluând această funcţie după demisia lui Antti Rinne, informează Reuters, citată de Agerpres.ro.

Antti Rinne a demisionat la începutul acestei săptămâni după ce Partidul de Centru, membru al coaliţiei, a spus că îşi retrage sprijinul pentru el din cauza felului în care a gestionat o grevă a poştaşilor.

„Avem multă muncă de făcut pentru a restabili încrederea”, a declarat Sanna Marin presei după ce a obţinut la limită votul în rândul membrilor din conducerea partidului.

Pe locul al doilea s-a plasat Antti Lindman, şeful grupului parlamentar al partidului (SDP).

„Avem un program de guvernare comun care ţine coaliţia împreună”, a mai spus Sanna Marin.

Coaliţia, care a ajuns la guvernare în urmă cu doar şase luni, a convenit să continue programul după ce Rinne a anunţat că demisionează la cererea Partidului de Centru.

Momentul ales pentru schimbarea conducerii guvernului este neobişnuit pentru Finlanda, care deţine preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene până la sfârşitul anului, jucând un rol central în eforturile de a stabili viitorul buget al blocului comunitar.

sursa foto: Ministerul Transporturilor din Finlanda

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

41 comentarii

 1. Exista vreun votant psd in tara asta care intelege diferenta intre social democratia din Finlanda si social democratia din Romania ?
  Dar vreun membru psd ?!

  • Înteleg unde bati însă în Finlanda și in general în tarile nordice cei de stinga sunt progresiști neomarxisti.

  • Aoleu, ia-mă Doamne, stinge-mi neamul! Neomarxiști, serios? Ce pula mea trebuie să însemne asta?

   Chiar mă interesează din ce regiune a țării ești @Vlaicu, om scăpat în cap.

  • @dvd Ca sa îți traduc cuvantul:
   – neomarxisti = comuniști
   Mai pune și tu mana pe o carte din când în când, în loc sa înjuri ca un birjar obosit.

  • Zise unul care, după ce ”pune mâna pe carte” – obligatoriu ”dreapta” că ”stânga” e spurcată – se întreabă ce să facă mai departe. Cu ”mâna”. Să o ducă la chipiu, să întindă brațul drept înainte sau să se iubească împreună cu ea, fiind ”dreapta” cea dragă. Fiindcă lui i se întâmplă doar ”din când în când” să ”pună mâna” pe ea, probabil că ăsta e motivul pentru care trolul ”obosește” și nu mai ajunge să și deschidă ”cartea”. Așa că trebuie să îi ”traducă” cineva. Iar postacul repetă ca un papagal, mai departe- ”neomarxism”, ”neomarxsim”, ”neomarxism”, fără să înțeleagă ce înseamnă și incapabil să realizeze că tovarății lui, extremiștii de ”conservă” sunt la fel de ”comuniști” ca ”marxiștii”, chiar dacă nu le-a ”tradus” nimeni asta.

  • @Paul P., hai uite-aici un ghid despre cum să NU fi un român prost (din Sud/Bărăgan) când vine vorba de neomarxism:

   1. Scoți mâna din propriul cur (gay frustrat ce ești) ;
   2. O pui pe o carte (despre neomarxism)..

   Dup-aia vorbim în continuare!

  • @dvd Tu nici nu știi unde baraganul, obositule.
   Vezi ca sari în ajutorul tău bad@, colegul tău de copulari.

  • Bad@ nici idoul tău, Marx, la poza căruia îți faci cruci, ca la suta de lei, nu scria un comentariu mai bun.
   Nu te mai agita precum nes-ul, fiindcă nu sa apuci tu neomarxism în România.

  • @Paul P. „la poza căruia îți faci cruci, ca la suta de lei” se scrie fără virgulă!

   P.S. Și știu unde este Bărăganul.

  • @dvd eu cred ca, ai auzit cuvântul pe undeva și te-ai gândit ca pari mai deștept dacă îl folosești.

  • @Paul P., nu e așa că mai ciudat că o tot ți cu treaba asta cu Bărăganul? Te simți cumva (bătut în cap)? Ești de pe acolo, din județele retardaților?

   P.S. „eu cred că, ai auzit cuvântul ăsta pe undeva… ” bună se scrie fără virgulă.

   P.P.S. După numele (sau nicknameul) cuiva se pune virgulă dacă acel substantiv este în vocativ: „@dvd, eu cred că ai auzit cuvântul ăsta pe undeva… „

  • P.P.P.S. În ceea ce privește cuvintele așezate ampulea din comentariile mele, sunt adăugate de autocorectul tastaturii, nu de incultura și analfabetismul specifice sudului (și implicit Bărăganului).

  • @dvd doar faptul ca trebuie sa îmi explici faza cu tastatura, te face sa arăți stupid.
   Tu ești mai mahalagiu asa de felul tău, asa ca nu mi se pare anormal cum scrii.
   Asta e nivelul tău, deci cu asta lucrez.

  • @Paul P.(virgulă, ptr. numele lui Dumnezeu…), o vorbă din popor spune: „Nu te pune cu prostul, căci te va aduce la nivelul lui și te va învinge”. Felicitări! Ești un prost! Mai mare ca mine! Inteligența unui om nu se calculează în funcție de alt prost. Ea se calculează în funcție de momentul de vârf al lui și de starea în care se află acum.

   Acum, să trecem la partea de gramatică. Nu mai vorbim de faza cu virgula după un substantiv în vocativ (sau mai degrabă de lipsa ei). Te rog, scoate „așa” – ul din „Tu ești mai mahalagiu asa de felul tău” să ne putem culca cu toții liniștiți (bineînțeles, noi, cei care știm limba română la un nivel cât de cât normal. Tu și alții nu aveți ce să odihniți, deci nicio problemă în această privință)!

  • Pana acum ai spus ca trebuie sa te scuz ca scrii prostii, din cauza tastaturii. Faptul ca ai lăsat pe altcineva sa îți scrie textul ala nu te face mai puțin prost. Din contra, dovedește ca ești un retardat funcțional.
   Acum sa îl pui pe cel ce ți-a scris textul de mai sus sa îmi corecteze virgulele și în asta sa îmi mai demonstrezi încă odată cât de prost ești.

  • @dvd Tu ești ca fat frumos. Din mahalagiu devii profesor de gramatica. Tastatura îți merge când vrei tu. Din analfabet funcțional devii intelectual. Lasă vrăjeala și recunoște ca ai pus unu mai răsărit din neamul tău da îți scrii textul ala. Tu sa revii la starea ta aia în care înjuri ca un cocalar obosit. Sa îl pui pe ala din neamul tău sa corecteze și textul asta ca eu nu ma mai obosesc demult.
   Mai bine bag doua înjurături ca un mahalagiu, dar îmi e greu sa ma cobor pana la nivelul ala.

  • @Paul P., dorești un diagnostic pe ultimele două comentarii? În special propoziția asta mi se pare concludentă: „Faptul ca ai lăsat pe altcineva sa îți scrie textul ala”.

   Revenind la adevăratul subiect, ți-a plăcut în comunism? (Ai trăit în comunism?). Vezi tu, ceea ce au experimentat țările din blocul comunist nu a fost marxism, a fost stalinism. Eu unul nu am avut „plăcerea” de a fi cetățean al RSR. Dar să nu ne mai lungim. Răspunde la întrebări și vedem după aceea ce este neomarxismul, marxismul și comunismul.

   P.S. În ceea ce privește comentariul tău tâmpit și diagnosticul, felicitări, suferi de psihoză paranoică și megalomanïe.

   P.P.S. Făt-Frumos <—- (Cu cratimă).

  • Iar ai lăsat pe cineva sa scrie în locul tău?
   Baga înapoi tastatura defecta, ca eu nu comunic cu rudele tale. Începe cu o înjurătură sa știu ca ești tu.
   Sa ii zici rudei tale fiindcă pare proasta și ea. Stalinism tot comunism este. Ca ea vrea sa ii zică leninism, maoism,ceausism etc, sunt toate forme ale comunismului . Dacă punea mana pe o carte, nu trebuia sa ii mai explic eu acum. Uite am pus și o virgula sa nu facă atac de cord, când citește ruda ta. Pe tine oricum te depășește conceptul. Dacă îți arunc o banana ești cel mai fericit.
   PS Bine ca ai spus ca nu ai apucat comunismul fiindcă acum înțeleg de ce persisti atât în prostie. Sa pună ruda ta virgulele ca nu mai fac efortul.

  • @Paul P., am să îți ofer prezumția de nevinovăție și o să presupun că îți mergea pisica pe tastatură de ai scris asemenea prostii.

   Am să încep prin a-ți explica diferența dintre marxism, comunism și stalinism. Marxismul a fost o idee teoretică enunțată de filozoful și sociologul anglo-german Karl Marx. Comunismul reprezintă o formă de conducere implementată inițial de către Lenin (singurul care a implementat această teorie ad litteram), acest comunism fiind comunismul marxist veritabil. Ceea ce a făcut Stalin a fost o dictatură fără nume (că de-aia este numită după porecla lui).

   În România, comunismul implementat s-a numit național-socialism (nu ceaușism). El s-a remarcat prin comunismul dinastic și naționalist evidențiat prin numirea familiei extinse Ceaușescu în funcțiile de conducere din stat și prin filmele istorice produse și difuzate.

   Uite cum sună marxismul: tot poporul este egal. Ce înseamnă „tot poporul”? Înseamnă toți bărbații, toate femeile, TOȚI HETEROSEXUALII, TOȚI HOMOSEXUALII, TOȚI, TOȚI TOȚI! Acum îți sună cunoscut neomarxismul? Îți sună a marxism, tontule. Uită-te la întrarea lui Lenin în SanktPetersburg. Uită-te cum se sărută cu jumate de bărbații prezenți acolo, în public, în fața camerelor! Ăsta e adevăratul comunism, marxist și tolerant, nu ceea ce ai văzut în țările Blocului comunism.

   P.S. „Uite am pus și o virgula sa nu facă atac de cord, când citește ruda ta.”. Vai de pula ta! Analfabetismul funcțional în acțiune. Ai pus virgula aia tot ampulea. Nu te-am învățat eu: virgula se pune după un substantiv în vocativ?
   „Uite, am pus și o virgulă, să nu facă atac de cord când citește ruda ta”.

  • P.P.S. Nu există în limba română medicală termenul „atac de cord”. Termenul corect este „Infarct miocardic acut”.

 2. Ii uram succes si nervi tari pentru a rezista torentului de dejectii misogine si comentarii inevitabile de neam prost si onanist. Si asteptam sa vedem daca noul guvern sustine in continuare propunerea de buget UE stil Hansa (a se citi: Germania), ca asta e mai interesant.

  • Sunt de acord cu tine ca poporul finlandez e onanist. („not that there’s anything wrong with that”)

  • @Paul P., am să îți ofer prezumția de nevinovăție și o să presupun că îți mergea pisica pe tastatură de ai scris asemenea prostii.

   Am să încep prin a-ți explica diferența dintre marxism, comunism și stalinism. Marxismul a fost o idee teoretică enunțată de filozoful și sociologul anglo-german Karl Marx. Comunismul reprezintă o formă de conducere implementată inițial de către Lenin (singurul care a implementat această teorie ad litteram), acest comunism fiind comunismul marxist veritabil. Ceea ce a făcut Stalin a fost o dictatură fără nume (că de-aia este numită după porecla lui).

   În România, comunismul implementat s-a numit național-socialism (nu ceaușism). El s-a remarcat prin comunismul dinastic și naționalist evidențiat prin numirea familiei extinse Ceaușescu în funcțiile de conducere din stat și prin filmele istorice produse și difuzate.

   Uite cum sună marxismul: tot poporul este egal. Ce înseamnă „tot poporul”? Înseamnă toți bărbații, toate femeile, TOȚI HETEROSEXUALII, TOȚI HOMOSEXUALII, TOȚI, TOȚI TOȚI! Acum îți sună cunoscut neomarxismul? Îți sună a marxism, tontule. Uită-te la întrarea lui Lenin în SanktPetersburg. Uită-te cum se sărută cu jumate de bărbații prezenți acolo, în public, în fața camerelor! Ăsta e adevăratul comunism, marxist și tolerant, nu ceea ce ai văzut în țările Blocului comunism.

   P.S. „Uite am pus și o virgula sa nu facă atac de cord, când citește ruda ta.”. Vai de pula ta! Analfabetismul funcțional în acțiune. Ai pus virgula aia tot ampulea. Nu te-am învățat eu: virgula se pune după un substantiv în vocativ?
   „Uite, am pus și o virgulă, să nu facă atac de cord când citește ruda ta”.

 3. La capitolul stiri finlandeze, asteptam solidaritate jurnalistica cu Jessikka Aro, jurnalist de investigatie care scria despre postacii rusi si campaniile lor de dezinformare in Finlanda, hartuita si amenintata cu moartea, etc. Urma sa primeasca saptamana aceasta, cred, un premiu din partea Departamentului de Stat al SUA, premiu care i-a fost retras subit, ghici ciuperca de ce. Hai ca e in Foreign Policy, ar trebui sa fie gratis, curaj.

  • @Jormania. Aah, pe Jessikka Aro am urmarit-o cand facea anchete despre trolli rusi, am admirat-o pt curajul ei aproape nebunesc-sa faci investigatii chiar la fabrica de trolli din Saint Petersbourg, e un mare risc. Poate ar trebui sa aiba garzi de corp. Premiul, daca nu ma insel, trebuia sa-l primeasca la inceputul anului in USA, pt „jurnalista anului”, cam asa ceva. I-a fost retras in ultimul moment, s-au gasit postari pe retelele de socializare in care-l critica pe Trump. S-a deschis o ancheta, nu cunosc rezultatul, poate ca postarile respective apartin unor trolli, de care va scapa cu greu.

  • Nu cine a postat in cont e problema, ci retragerea premiului in sine.
   Multumesc de precizari, eu am primit articolul FP nedatat, intr-o retrospectiva a 2019. Sau algoritmul vedea ca citesc despre expertul NATO care a primit interdictie sa vorbeasca la o conferinta in Copenhaga, blocat de ambasadorul SUA din metode similare de protejare a fulgusorului obez.

  • @Jormania. Da, retragerea premiului e problema. Daca mai era nevoie sa ne spuna cineva ca iliberalism = dictatura. Bine, in USA nu se pune problema dictaturii, spre deosebire de unele statulete mici din Europa.

 4. Vlaicu, SDP in Finlanda nu se compara cu PSD din Romania, e chiar fac ceea ce isi propun pentru electoratul care ii voteaza, adica cei care doresc o societate cat mai echitabila cu educatie si sanatate gratuita.

  • Banii Finlandei sunt pe duca, la fel si finlandezii cu tot cu scolile lor celebre printre romanii debusolati. Asa ca gratuit va fi din ce in ce mai scump de produs chiar si la ei!

  • @asta cazut din balon
   iar comentezi ca vulpea privind la struguri!!
   Manaci rahat pe minut mai ceva ca o mitraliera. De unde stii tu ca banii lor sunt pe duca? Scolile lor celebre or sa produca oameni care vin cu solutii si pe idee asta tot or sa ramana la sute de ani distanta in fata Romaniei celor ca tine!
   Traiti degeaba ..cu „sa moara si capra vecinului” in sange:)

  • Mars, ma, la finlandezii tai destepti sa-ti dea si tie un os de ros! Altceva inafara de sclavie si prosternare la straini mai stiti in tara asta, mai, coolenilor?

 5. sigur nu e sanda marin cand era tanara?

 6. Un guvern comunist.
  Vorbim după ce se termină banii.

 7. Ma indoiesc ca ati vrea sa traiti in Finlanda si sa mergeti cu feribotul in Estonia ca sa puteti bea cateva beri linistiti, nu dupa un program si o cantitate limitata de onor guvern.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.