G4Media.ro

Finlanda vrea să returneze Chinei doi urși panda pentru că nu mai…

Sursa foto: Facebook/AhtariZoo

Finlanda vrea să returneze Chinei doi urși panda pentru că nu mai poate să îi întrețină / Urșii au fost împrumutați în 2018 pentru 15 ani

O grădină zoologică finlandeză, aflată în criză de bani, a anunțat vineri că se pregătește să returneze doi urși panda giganți împrumutați din China, deoarece nu-și mai poate permite întreținerea lor, scrie Reuters.

Potrivit radioteleviziunii finlandeze, grădina zoologică se luptă de ceva timp să plătească pentru îngrijirea urșilor panda giganți, deoarece veniturile din vânzarea de bilete nu acoperă cei aproximativ 1,5 milioane de euro pe an pe care îi costă întreținerea animalelor.

Urșii panda, numiți Lumi și Pyry, care în finlandeză înseamnă zăpadă și ninsoare, au fost aduși în Finlanda în ianuarie 2018, la nouă luni după ce președintele chinez Xi Jinping a vizitat țara nordică și a semnat un acord comun privind protejarea animalelor. Cei doi urși panda ar fi trebuit să stea în Finlanda 15 ani, conform proiectului de cercetare

Grădina zoologică Ahtari, o companie privată care a sperat că panda va aduce vizitatori în locația din centrul Finlandei, a declarat că, în schimb, a acumulat datorii tot mai mari, deoarece pandemia a limitat călătoriile.

Guvernul finlandez, care a acordat un sprijin unic de 200.000 de euro în 2021, a refuzat o cerere pentru un grant de 5 milioane de euro.

Decizia a fost luată după ce unii membri ai parlamentului au subliniat că suma era mai mare decât ceea ce țara cheltuiește anual pentru protejarea unora dintre propriile specii pe cale de dispariție.

Ministerul de Externe a declarat că a înființat un grup de lucru pentru a căuta o soluție, dar a adăugat că nu există certitudinea că se va găsi una.

„Dacă urșii panda ar fi returnați, credem că China ar înțelege că ar fi o decizie de afaceri a unei companii private aflate într-o situație financiară dificilă”, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului.

„Nu credem că acest lucru ar avea efecte mai ample asupra relațiilor dintre Finlanda și China”.

O decizie finală cu privire la returnarea panda va fi luată pe 28 februarie, a precizat grădina zoologică.

Urșii panda giganți, ale căror fețe albe și negre i-au făcut îndrăgiți în întreaga lume, sunt considerați o specie vulnerabilă, o mare parte din habitatul lor natural muntos din sud-vestul Chinei fiind amenințat de despăduriri.

Diplomația modernă a Chinei în materie de panda datează cel puțin din 1972, când China a donat doi panda uriași Statelor Unite.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

 1. Mai bine luau ursi de-ai nostri. Da ‘ suedezii….s-au umplut de galbejiti, musulmani…..si p-orma se vaicaresc…Ma-ntreb daca-i trimit si pe astia acasa la ei.

 2. Nu știam că se poate închiria un urs. There’s an app for that?

 3. „Dă-mi urșii înapoi/ Și zilele senine./ Dă-mi serile de vară/ Când se plimbau pe-afară,/ Mai dă-mi și bambușii pe care i-au mâncat.”

 4. 😂😂😂
  Ăștia nu s ăia care vor in nato?!
  …..și ei nu s in stare să intrețină 2 panda?

 5. Catalin la „astia” nu se risipesc ca la noi banii de la buget. Nu ar strica sa mai si gandesti inainte sa dai in taste.

 6. Sa-i luam noi, ca la cati „panda” speciali intretinem, doi nu mai conteaza….

 7. Uratii mai bine vând un tanc Leopard și ii întrețin, sau sa mii dea mie persoana fizica ii duc la o gradina zoologica și le găsesc eu de mâncare. Dar asta este la mișto uratii sa dea embagou și aerul de la Chinei. Și ăștia sunt nazisti

 8. Și mai vor în Nato ce sa facă sa le dam pemparsi

 9. Să le dăm lecții de limba română, la fel ca ție.