G4Media.ro

FinCEN Files: Cea mai mare scurgere de informații din băncile de top…

FinCEN Files: Cea mai mare scurgere de informații din băncile de top dezvăluie tranzacții uriașe cu bani obținuți din crima organizată, traficul de droguri sau terorism

Una dintre cele mai mari scurgeri de informații, care include tranzacții de aproximativ 2 trilioane de dolari, a dezvăluit cum cele mai mari bănci ale lumii au permis criminalității să mute bani negri în jurul pământului, scriu jurnaliștii BBC.

De asemenea, documentele obținute de Buzzfeed News arată cum oligarhii ruși și-au mutat banii în Vest cu ajutorul băncilor, pentru a ocoli sancțiunile la care erau supuși.

FinCEN este ultima scurgere de informații dintr-o serie de dezvăluiri din ultimii cinci ani, care au expus afaceri secrete, spălare de bani și crimă financiară.

Ce este FinCEN

FinCEN files conține mai mult de 2.500 de documente, majoritatea fiind dosare pe care băncile le-au trimis autorităților americane, în perioada 2000-2017, și care ridicau întrebări asupra activităților clienților lor.

Documentele au fost transmise către Buzzfeed News și mai apoi împărțite cu un grup de jurnaliști de investigație din întreaga lume. 108 organizații de presă din 88 de țări s-au ocupat de analizarea acestor documente.

FinCEN este acronimul pentru US Financial Crimes Enforcement Network, adică angajații Trezoreriei americane care se ocupă cu combaterea criminalității financiare. Suspiciunile despre tranzacțiile realizate cu dolari americani trebuiesc trimise către FinCEN, chiar dacă ele nu au loc pe teritoriul SUA.

Ce s-a descoperit în urma scurgerii de informații

 • Banca britanică HSBC a permis criminalilor să mute milioane de dolari furați din întreaga lume, chiar și după ce angajații acesteia au învățat de la investigatorii americani că schema e de fapt o înșelătorie.
 • Banca JP Morgan, una dintre cele mai vechi instituții financiare din lume, a permis unei companii să mute mai mult de 1 miliard de dolari într-un cont din Londra fără să știe de cine este deținut acesta. Banca a descoperit ulterior, că această companie ar putea fi deținută de unul dintre oamenii care se află pe lista celor mai căutate persoane de către FBI.
 • Unul dintre cei mai apropiați asociați ai președintelui rus Vladimir Putin a folosit Banca Barclays, în Londra, pentru a evita sancțiunile care îl împiedicau să folosească instituțiile financiare din Vest. O parte din bani au fost folosiți pentru a cumpăra opere de artă.
 • Regatul Unit este considerat „jurisdicție de înalt risc”, asemenea Ciprului, potrivit diviziei de intelligence a FinCEN, ținând cont că peste 3000 de companii sunt menționate în documentul FinCEN, mai multe decât în orice altă țară.
 • Banca centrală a Emiratelor Arabe Unite nu a reușit să ia măsuri împotriva unei companii locale care a ajutat Iranul să încalce sancțiunile internaționale.
 • Deutsche Bank a efectuat tranzacții cu bani obținuți din crima organizată, terorism și trafic de droguri.

De ce este importantă scurgerea FinCEN

În ultimii ani au existat mai multe scurgeri de informații: Paradise Papers (2017), Panama Papers (2016), Swiss Leaks (2015), LuxLeaks (2014).

Însă FinCEN files sunt diferite pentru că nu sunt doar documente care provin de la una sau două companii, ci vin de la mai multe bănci. Astfel, noua scurgere de informații include suspiciuni despre companii, persoane dar și despre activitatea unor importante bănci din lume.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. exclus sa fie scurgere de informatii de o asemenea amploare. aceste documente au fost date cu buna stiinta, asa cum se face de fiecare data.

  • @didi – Pai si care ar fi contradictia pe care o semnalezi mataluta? Ce-o fi insemnand „scurgere de informatii”? Te pomenesti ca informatiile se scurg ele singure, saracele…

  • Dorele, ia mai zi mă „sunt interese mari la mijloc”.
   Bun raspuns, kafka

 2. Londra este capitala globala a spalarii banilor. Daca era Bucuresti, traiam si noi mai bine 🙂

 3. End the banking system. Only gold and silver are (decentralized) money, everything else is (centralized) credit.

 4. Da ce credeati?
  Asta e lumea reala nu aia din desene animate.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.