G4Media.ro

Financial Times: Rusia răspândește fake news pentru a crea haos și panică…

Financial Times: Rusia răspândește fake news pentru a crea haos și panică în Occident, în criza coronavirusului

Un document de nouă pagini dezvăluit de Financial Times avertizează că o operațiune de dezinformare este în curs de desfășurare pe Internet, folosind aceleași conturi utilizate în perioada Brexit, scrie Corriere della Sera.

Este vorba despre mii de mesaje și știri distribuite pe Internet pentru a răspândi „confuzie, panică, frică” legate de Covid-19. Uniunea Europeană este convinsă că Rusia folosește aceleași arme digitale din timpul campaniilor de dezinformare din jurul referendumului privind Brexitul, revoltele „vestelor galbene” din Franța sau pentru defăimarea sistematică a „căștilor albastre” din Siria.

Documentul – care a fost întocmit de Serviciul European de Acțiune Externă, datează de acum două zile și a fost dezvăluit de ziarul Financial Times – ilustrează încercările de a exploata reacțiile cetățenilor europeni la pandemie: „Scopul global al Kremlinului este să agraveze criza din țările occidentale, subminând încrederea în sistemul național de sănătate și împiedicând astfel un răspuns eficient la situații de urgență”. Aceleași conturi (legate de structurile statului rus) folosite deja în alte operațiuni ar fi implicate în dezinformare: din 22 ianuarie publică mesaje în italiană, engleză, spaniolă, germană, franceză.

De exemplu, în Italia, acestea își propun să exacerbeze neîncrederea față de capacitatea guvernului de a gestiona epidemia, în timp ce în Spania „răspândesc povești apocaliptice și acuză capitaliștii că vor să profite de haosul cauzat de virus”. În același timp, este apreciată conducerea președintelui Vladimir Putin și deciziile sale pentru limitarea răspândirii infecției.

Foto: pixabay.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

13 comentarii

 1. Tarziu s-a miscat si Putin din cauza ca a fost ocupat sa-si pregateasca inscaunarea pe viata la Kremlin !
  Dar recupereaza rusul ! La propaganda e primul ca nu cere (mult) de mancare. Problemele apar insa cand vede ca pt a plati azi americanilor graul importat trebuie sa extraga si sa vanda de doua ori mai mult titei decat a extras si a vandut pt graul cumparat acum trei luni ! :))

 2. Pai sa faca la fel si EU in rusia!

 3. Sistemul de dezinformare practicat de Rusia dureaza de 300 de ani.Putin acest dictator de sorginte sovietica vrea sa-si refaca imperiul pierdut.Un nenorocit!

 4. Poate sa dezinformeze el cat o vrea. Tot muritori de foame vor ajunge, rusnacii dracului. Când s-o diminua cererea de petrol în afara de videochat nu vor mai putea exporta nimic.

 5. Au găsit scuze dobitocii din UE pentru cretinismul lor, oricum MUE e în disoluție, un organism care s-a dovedit a fi o bătaie de joc în timpul acestei crize, va agitați degeaba cu rusii dobitocilor oricum sunteți în disoluție!

 6. Ca cat de idiot actioneaza Guvernele UE, si eu daca-s fi Putin as profita de ocazie.
  In loc sa tinteasca protectia celor vulnerabil, Guvernele UE blocheaza pe toata lumea.
  Iar presa, ” R A Z B O I ! R A Z B O I ! R A Z B O I ! ”
  Ne-am facut de ras asta este tot. Ne-am luat dupa Chinezi si masurile lor comuniste ca niste prosti.

 7. Eu cred că G4 Media dezinformează mai mult decât saiturile rusești.Daca UE se clătină din cauza unor știri false atunci ori destrămam șandramaua ori îi împușcăm pe cei care o conduc. Bolșevicii ne spuneau zilnic că cei hapsâni din occident ne fac boscoane. Acum văd că capitaliștii folosesc aceiași stratagema,vezi Doamne,Putin dezinformează. Chiar de ar fi adevărat ar fi un lucru lipsit de importanță.Ce ne interesează pe noi că rușii aruncă cu fake news? Chiar așa de cretini sunt europenii? Nu fac diferența dintre adevăr și o minciună grosolană?

 8. Javre sovietice .

 9. Rusii nu sunt vinovati. Putin si cercul lui de obsedati de putere si sadism sunt. Ei trebuie luati in vizor si nu tot poporul rus.

 10. articol de 2 lei. promovarea stirilor false o face toata lumea de la razboiu rece incoace. singura diferenta e ca atunci erau ziare si radio, iar acum sunt ziare , radio, televiziuni, internet, facebook