G4Media.ro

Financial Times: Gref și Nabiullina nu au reușit să-l convingă pe Putin…

Sursa foto: cbr.ru

Financial Times: Gref și Nabiullina nu au reușit să-l convingă pe Putin să nu invadeze Ucraina, la începutul lui 2022

Șeful Sberbank, Herman Gref, și președinta Băncii Centrale, Elvira Nabiullina, au încercat să îl convingă pe președintele rus Vladimir Putin să nu intre în război, arată un articol publicat de Financial Times și citat de BBC.

Cu o lună înainte ca Rusia să lanseze o invazie la scară largă în Ucraina, confidenții economici ai lui Putin au vizitat reședința acestuia din Novo-Ogaryovo pentru a-l informa cu privire la posibilele implicații ale sancțiunilor occidentale, scrie ziarul, care citează surse anonime.

Potrivit acestora, Gref i-a făcut o prezentare de 39 de pagini lui Putin, avertizându-l pe președintele rus cu privire la consecințele catastrofale care ar putea urma dacă tensiunile din jurul Ucrainei, care ajunseseră deja la apogeu, vor escalada și mai mult.

Publicația îl numește pe Gref un aliat apropiat al lui Putin încă de când lucra în primăria din Sankt Petersburg în anii 1990, când viitorul șef al Sberbank avea reputația de a fi cel mai liberal membru al cercului extins al lui Putin – și își exprima opinia.

Nabiullina, „respectabilul guvernator al Băncii Centrale”, și alte câteva persoane au împărtășit temerile lui Gref și au ajutat la pregătirea prezentării. Prezentarea a avertizat, de asemenea, că „sancțiunile dure” împotriva Ucrainei ar putea provoca o panică pe piețele financiare și ar da economia rusă înapoi cu zeci de ani (iar calitatea vieții rușilor ar rămâne chiar și în urma nivelului din țările în curs de dezvoltare).

În timp ce Gref vorbea despre posibilele consecințe, Putin l-a întrerupt și l-a întrebat ce ar trebui să facă Rusia pentru a evita cele mai grave consecințe ale sancțiunilor, potrivit mai multor persoane familiarizate cu acest subiect, se arată în articol.

Prea timizi pentru a-l avertiza pe Putin împotriva unei escaladări militare, tehnocrații nu au avut o decizie clară și nu s-au putut hotărî să-i spună lui Putin că se confruntă cu un dezastru geopolitic. Ei au plecat de la întâlnire fără să știe ce anume a plănuit Putin – și dacă acesta a ținut cont de mesajul lor, susține publicația.

„Au fost suficient de curajoși să ceară o întâlnire. Dar nu au reușit să-și transmită mesajul”, a declarat unul dintre interlocutorii ziarului. Faptul că Putin nu a ținut cont de avertismente i-a devastat pe tehnocrați. „Nu l-am văzut niciodată pe [Gref] așa. Era complet pierdut, într-o stare de șoc total”, a declarat un bărbat care l-a văzut pe Gref în primele zile ale războiului.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Rusii au trait prost si foarte prost 95% din toata existanta statului rus / imperiului sovietic. Din 1500 sunt aproape sclavi , abrutizati de alcool si lipsiti de orice sansa de a trai mai bine.

    • Iar traiul prost se transmite genetic. Intr-o perioada de foamete, cei ce au ghinionul sa fie in uterul matern se bat cu mama pe putinele resurse pe care mama le gaseste iar cand ies in lume ies programat infometati. Vor fi predispusi la a trai doar pentru mancare, predispusi la boli specifice, diabe..Cazul foametei din anii 50…Cei infometati azi dau noi generatii de infometati. Asta sunt concluzii ale unor studii stiintifice. Asa ca e usor de exlicat de ce un popor nu iese sute de ani din criza.

    • Ce teorii naziste. Bai redactia, dar chiar ati strans toti deviantii aici?!

  2. economia Rusiei va rezista
    Cand Simion si AUR vor reusi scoaterea Romaniei din UE si NATO , romanii pot asigura forta de munca ieftina necesara rusilor, mai ales intr-o regiune sublima ca Siberia

    • Nu știu ce fumezi, dar vreau și eu, rusule.

    • @ Marcel Trollacu – Ti-e clar ca e o ironie ce-a spus novociokul

  3. Cum dracu stim ce face Putin dar nu știm ce face Dulapul Prezidențial

  4. aparent se incalzeste esalonul doi , oamenii lui iliescu de pe vremuri care faceau dizidenta de opereta .