G4Media.ro

Filosoful francez Bernard-Henri Lévy: Salman Rushdie ar trebui să primească Premiul Nobel…

Filosoful francez Bernard-Henri Lévy: Salman Rushdie ar trebui să primească Premiul Nobel pentru Literatură / Nu-mi pot imagina niciun alt scriitor să aibă îndrăzneala, astăzi, să-l merite mai mult decât el. Campania începe acum

Scriitorul Salman Rushdie, spitalizat în stare gravă după ce a fost înjunghiat în Statele Unite, ar trebui să primească Premiul Nobel pentru Literatură, care va fi decernat în luna octombrie, susţine filosoful francez Bernard-Henri Lévy în Journal du dimanche (JDD), potrivit AFP, citată de Agerpres.

„Nu-mi pot imagina niciun alt scriitor să aibă îndrăzneala, astăzi, să-l merite mai mult decât el. Campania începe acum”, a scris Bernard-Henri Lévy despre autorul britanic de origine indiană.

Ameninţat cu moartea după ce Iranul a emis o „fatwa” în 1989, la un an după publicarea „Versetelor satanice”, Salman Rushdie a fost înjunghiat vineri în timpul unei conferinţe desfăşurate la New York.

Potrivit regulamentului Premiului Nobel pentru Literatură, lista celor cinci finalişti la prestigioasa distincţie, cea mai înaltă pentru un scriitor, a fost stabilită încă din luna mai, iar în prezent juriul citeşte operele acestora în întregime.

Această listă este confidenţială şi, prin urmare, nu se poate şti dacă Salman Rushdie, deseori luat în considerare pentru Premiul Nobel, se află pe ea. Câştigătorul va fi anunţat la începutul lunii octombrie, la Stockholm.

„Acest scriitor, pedepsit pentru că a scris, de treizeci de ani, texte libere care îi fac pe oameni liberi, merită o reparaţie”, argumentează Bernard-Henri Lévy în lungul text publicat de JDD, intitulat „Nemurirea lui Salman Rushdie”.

În opinia filosofului, „acest act de teroare absolută care, dincolo de trupul său înjunghiat şi de cărţile sale, este o teroare asupra tuturor cărţilor şi tuturor cuvintelor lumii, cere o ripostă izbitoare”.

Filosoful francez, cunoscut şi ca BHL, este o figură influentă pe scena politică, filosofică şi literară franceză, implicându-se în numeroase cauze, în special în Orientul Mijlociu.

Anul trecut, Premiul Nobel pentru Literatură a fost acordat scriitorului tanzanian Abdulrazak Gurnah.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

12 comentarii

 1. Premiul Nobel pentru ca a fost injunghiat?? Ai cazut in cap, filozofule??

  • Nu-nu. I se va da Nobel pentru ca a spus cu curaj parerea despre vax in perioada in care altii le prezentau ca eficiente.

   In general, Somon era curajos ffindca spunea exact ce ar fi spus sponsorii lui, Bojo sau Trump.

   Si la noi. numai cine e de acord cu Kovesi e curajos.

  • Să-l pupi în cur pe BHL, uobule!

 2. Nu i s-a dat cărții Nobelul, pe care-l merita pentru un realism magic de mare poem filosofico-politic și teologic, tot din pricina amenințării teroriste.
  N-avem TVR Cultural să vază și necititorii filosofi nou-nouți, dar poate A1 sau A3 să preia de pe Antenne 2 emisiunea Apostrophes, a lui Bernard Pivot, din 27 mai 1977, când se mai fuma în studio, cu Bernard-Henri Lévy și André Glucksmann.

 3. Nou nascuti dar la paritate cu Spinoza.

 4. *A se citi ‘Spinoza’ cu un ‘z’.

 5. Hai măi răule, buey Lévy, da’ la Cărtărescu nu te gândești?

 6. ,,Filosoful” francez Bernard-Henri Lévy !.
  Asta seamana cu Plesu din Romania !. Pretinde ca daca a facut o Facultate de Filosofie a devenit ,,Filosof” !.

 7. Toti care inca cred in magie(a se citi ‘religie’) sunt blocati la Level 2.

 8. *Level 1 sunt ‘titirezii’.