G4Media.ro

Fiii lui „El Chapo”, dați oficial în urmărire în SUA pentru trafic…

Sursa foto: Pexels

Fiii lui „El Chapo”, dați oficial în urmărire în SUA pentru trafic cu fentanil în SUA. Sute de mii de americani au murit din cauza drogurilor

Statele Unite i-au dat vineri în urmărire pe liderii cartelului Sinaloa din Mexic, fiii celebrului baron al drogurilor El Chapo, pe care iau acuzat că au condus o operaţiune de trafic cu fentanil, un drog sintetic extrem de periculos, a anunţat procurorul general al SUA, Merrick Garland, citat de News.ro.

 

Justiţia americană spune că este vorba despre una dintre „cele mai mari, mai violente şi mai prolifice” operaţiuni de trafic cu fentanil, condusă de cartelul Sinaloa, în timp ce furnizarea compuşilor chimici necesari era asigurată de companii farmaceutice chineze.

Procurorul general Garland a precizat că patru fii ai fondatorului cartelului mexican, Joaquin „El Chapo” Guzman, aflat în prezent în închisoare în SUA, sunt inculpaţi în acest caz.

Sute de mii de americani au murit din cauza unor supradoze de fentanil în ultimii opt ani.

„Urmărim întreaga reţea, de la precursori la importul în Mexic, la producător, la arme, spălare de bani şi până la distribuţia în Statele Unite”, a declarat Garland presei.

În trei acte de acuzare separate, sunt acuzaţi în total peste 24 de inculpaţi din Mexic, China şi Guatemala, dintre care opt sunt deja arestaţi.

Ovidio Guzman Lopez, unul dintre fiii lui El Chapo, a fost deja arestat în Mexic la începutul acestui an. El a fost pus sub acuzare la tribunalul federal din Manhattan pentru şase capete de acuzare, inclusiv conspiraţie în vederea importului şi distribuirii de fentanil, şi riscă o condamnare pe viaţă dacă va fi găsit vinovat.

„Ei ştiu că otrăvesc şi ucid americani. Pur şi simplu nu le pasă, pentru că fac miliarde de dolari din acest lucru”, a declarat Anne Milgram, şefa Administraţiei americane pentru combaterea Drogurilor referindu-se la fiii lui Guzman. „Lăcomia lor este şocantă şi fără margini”, a adăugat ea.

Procurorii au acuzat, de asemenea, patru proprietari de companii chineze care ar fi furnizat cartelului precursori chimici pentru fentanil.

Departamentul Trezoreriei SUA a aplicat vineri sancţiuni şi companiilor chimice Wuhan Shuokang Biological Technology Co Ltd şi Suzhou Xiaoli Pharmatech Co Ltd, cu sediul în China.

Garland a declarat că oficialii americani s-au întâlnit cu omologii mexicani în această săptămână şi că vor colabora cu aceştia pentru a „lovi continuu împotriva acestui inamic” şi pentru a solicita extrădarea celorlalţi inculpaţi. De asemenea, el a cerut Chinei să depună mai multe eforturi pentru a împiedica acest gen de trafic. „Guvernul Republicii Populare Chineze trebuie să oprească fluxul necontrolat de precursori chimici ai fentanilului care provin din China”, a spus el.

FBI doreşte capturarea celor patru cetăţeni chinezi şi oferă o recompensă de 1 milion de dolari, deşi va fi dificil să îi aresteze pentru a fi judecaţi în SUA, relatează CBS News.

După ce fentanilul era fabricat în Mexic, cartelulul fiilor lui El Chapo folosea o reţea de vehicule, tuneluri, avioane şi curieri pentru a introduce ilegal drogul în Statele Unite.

Printre alte persoane inculpate se numără operatori ai laboratoarelor secrete din Mexic unde se producea fentanilul, traficanţi de arme care ajută cartelul Sinaloa să-şi înarmeze agenţii de pază şi cei care spălau banii finanţându-le operaţiunile.

Vineri, oficiali federali au detaliat practicile macabre şi crude şi ale urmaşilor lui El Chapo, menite să le extindă puterea şi să acumuleze mai multă avere. Astfel, ei testau puterea fentanilului produs pe prizonieri, torturau rivali prin electrocutare, ucideau oficiali guvernamentali şi hrăneau tigrii cu victimele violenţelor lor, vii sau moarte, pentru a intimida civilii.

Potrivit Departamentului de Justiţie, doar între august 2021 şi august 2022, peste 107.000 de persoane au murit din cauza supradozelor de droguri în Statele Unite, două treimi dintre acestea fiind cauzate în principal de consumul de fentanil. Aproape 200 de persoane mor în fiecare zi din cauza supradozelor cu fentanil. În 2022, Drug Enforcement Administration (DEA) a confiscat peste 50 de milioane de pastile cu fentanil, mai mult decât dublu faţă de cantitatea colectată în anul precedent, a precizat Departamentul de Justiţie.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...