G4Media.ro

Fidesz, partidul premierului Viktor Orban, a prezentat o rezoluție prin care cere…

Sursa foto: European Council

Fidesz, partidul premierului Viktor Orban, a prezentat o rezoluție prin care cere Guvernului Ungariei să nu înceapă negocierile de aderare a Ucrainei la UE

Fidesz şi alte partide creştin-democrate ungare au prezentat miercuri în parlament o rezoluţie ce solicită executivului de la Budapesta să nu susţină începerea negocierilor de aderare a Ucrainei la Uniunea Europene, în perspectiva unui summit crucial ce va avea loc săptămâna viitoare la Bruxelles, transmit Reuters şi MTI, citate de Agerpres.ro.

  • Premierul maghiar Viktor Orbán va fi joi 7 decembrie oaspetele lui Emmanuel Macron pentru o cină de lucru la platul Elysée, în speranța că se va găsi un compromis înaintea summitului UE (Consiliul European) de la Bruxelles, din 14-15 decembrie, deoarece Parisul consideră că liderul maghiar poate încă fi convins să nu blocheze aderarea Ucrainei. Detalii, pe G4Media. 

”Politica de extindere a Uniunii Europene ar trebui să rămână un proces obiectiv bazat pe reguli şi performanţă. Începerea negocierilor de aderare cu Ucraina trebuie să se bazeze pe un consens între statele membre ale Uniunii Europene. Condiţiile pentru acest lucru nu sunt întrunite astăzi”, arată textul rezoluţiei.

Documentul atenţionează că liderii statelor membre ar trebui să facă întâi o evaluare detaliată asupra modului în care posibila aderare a Ucrainei la blocul comunitar european ar afecta politica de coeziune şi politica agricolă comună ale UE.

Intrarea masivă a cerealelor ucrainene pe piaţa europeană anul trecut a provocat proteste ale fermierilor din state membre est-europene, precum Polonia, Cehia, Ungaria, Slovacia Bulgaria şi România, iar şoferii de camioane polonezi au blocat în ultimele săptămâni mai multe puncte de trecere a frontierei cu Ucraina, cerând UE să reintroducă permise ce limitează tranzitul pentru concurenţii ucraineni.

Potrivit liderului grupului parlamentar al Fidesz, Mate Kocsis, Comisia Europeană nu poate aplica duble standarde.

Parlamentarul ungar a susţinut că întotdeauna ţările candidate au trebuit să îndeplinească toate criteriile de aderare la UE. ”Nu poate exista nicio excepţie, nici ca urmare a curentului politic, nici din consideraţii ideologice”, a spus el.

”Nu putem accepta ca Ucraina să o ia înaintea ţărilor din nordul Balcanilor, care aşteaptă aderarea, în special fără ca Kievul să îndeplinească toate condiţiile pentru începerea negocierilor de aderare, inclusiv pe cele referitoare la situaţia minorităţilor şi la folosirea limbii materne”, a adăugat parlamentarul Fidesz.

Premierul ungar Viktor Orban a cerut marţi retragerea de pe agenda summitului Uniunii Europene din 14-15 decembrie a două decizii esenţiale pentru Ucraina, una referitoare la un sprijin bugetar şi cealaltă la deschiderea negocierilor de aderare la UE.

”Vă cer respectuos să nu ne invitaţi la Consiliul European pentru a decide cu privire la aceste subiecte în decembrie întrucât lipsa evidentă de consens ar conduce inevitabil la un eşec”, a afirmat Orban într-o scrisoare adresată preşedintelui Consiliului European, Charles Michel.

Este vorba despre a doua scrisoare de acest fel trimisă recent lui Charles Michel de către Viktor Orban, singurul dintre liderii statelor UE care a păstrat legături strânse cu Kremlinul după invazia rusă lansată în Ucraina în februarie 2022.

Viktor Orban, care a pus sub semnul întrebării strategia europeană de sprijinire a Kievului şi eficacitatea sancţiunilor contra Rusiei, are posibilitatea de a bloca aceste decizii întrucât este necesară unanimitatea celor 27 de state membre.

În noiembrie, Comisia Europeană a recomandat deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina şi Republica Moldova, două ţări care au obţinut statutul de candidat în iunie anul trecut, la câteva luni după declanşarea războiului de către Moscova.

sursa: Agerpres.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...