G4Media.ro

Femeile încântă publicul spectator și telespectator în trei sporturi considerate până nu…

foto: captură video

Femeile încântă publicul spectator și telespectator în trei sporturi considerate până nu demult “masculine”: fotbal, rugby, ciclism

Duminică 31 iulie 2022 a fost o zi memorabilă pentru sportul feminin: Anglia a învins Germania în finala campionatului european de fotbal cu 2 – 1 în prelungiri, în fața unui auditoriu de peste 87 de mii de spectatori (record absolut într-o finală a campionatului european indiferent de sex) și 17,4 milioane de telespectatori pe BBC, cel mai urmărit program TV din Marea Britanie în 2022.

La numai câteva ore după aceea, Australia a învins Fiji cu 26 – 12 în finala turneului de rugby în 7 la Jocurile Commonwealth-ului de la Coventry.

În sfârșit, tot duminică s-a încheiat Turul Franței feminin, câștigat de neerlandeza Anemiek van Vleuten (39 de ani), care a învins detașat și în ultima etapă (a opta) încheiată în mod foarte potrivit cu ascensiunea Super Planche des Belles Filles!

A fost un succes deplin al femeilor în trei sporturi până nu demult considerate “masculine”. Englezoaicele au obținut primul succes major în fotbal la nivel internațional de la victoria în finala Cupei Mondiale din 1966 a Angliei împotriva, coincidență, a Germaniei, cu 4 – 2, pe același stadion Wembley din Londra. Pe Facebook au apărut meme umoristice la adresa antrenorului echipei masculine a Angliei, Gareth Southgate, care a obținut rezultate mediocre în ultimul an, în care proaspăta echipă campioană apărea cu mustăți și bărbi.

Foto: Australia Sevens/A.S.O./Thomas Maheux

Australia a confirmat titlul de campioană olimpică la rugby în 7 obținut la Tokio anul trecut în fața unor fijiene care, ca și colegii lor bărbați învinși în finala cu Africa de Sud, nu au avut o zi bună.

Iar Anemiek van Vleuten și-a completat palmaresul la o vârstă relativ înaintată cu cel mai prestigios titlu, Turul Franței, după trei victorii în Turul Italiei, un titlu de campioană olimpică și un titlu mondial, rămânându-i doar Turul Spaniei pe care l-ar putea câștiga în această toamnă.

Entuziasmul spectatorilor și al suporterilor în general a fost excepțional în această duminică de sfârșit de iulie, ca și de-a lungul celor trei competiții. Desigur că nu au lipsit nici remarcile misogine pe internet, unele de-a dreptul obscene, dar un lucru este cert: sporturile “bărbătești” nu mai sunt un monopol al bărbaților. Iar creșterea numerică a numărului de practicanți în aceste sporturi este în proporție covârșitoare datorară femeilor.

Discrepanțele la nivel mediu între salariile sportivilor profesioniști bărbați și femei în cele trei sporturi sunt considerabile, așa cum este deocamdată și nivelul interesului general comparativ, care generează venituri mult mai mari la bărbați.

Dar ziua de duminică 31 iulie 2022 a dat o lovitură serioasă prejudecăților și misoginismului în sport și câștigătoare nu sunt numai femeile, ci și bărbații.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Diferentele de salariu tin de f mult de incasarile din marketing, care din pacate sunt spre 0. De asemenea nici spectatori nu exista din varii motive.

    • Se pare că nu ați cu atenție citit articolul. La finala Anglia – Germania a fost bătut recordul de spectatori pentru ORICE finală a unui campionat european de fotbal.

  2. Bravo fetelor, felicitari!
    💐