G4Media.ro

Federația Română de Gimnastică cere donații ca să poată participa la Campionatele…

sursa foto: Facebook/ Federația Română de Gimnastică

Federația Română de Gimnastică cere donații ca să poată participa la Campionatele Europene și Mondiale. Ministrul Sportului critică gestul: ”nu este o abordare corectă”

Federatia Română de Gimnastică spune că din cauza bugetului mic alocat de Ministerul Sportului pentru 2022, nu are resurse financiare suficiente pentru participarea la Campionatele Europene (11-21.08) și Campionatele Mondiale de gimnastică artistică (29.10-6.11, Liverpool), întreceri care reprezintă etape de calificare la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024, dar și pentru deplasarea componenților lotului de gimnastică aerobică, în Statele Unite la Jocurile Mondiale.

Acesta este și motivul pentru care, spune Federația, a trimis cereri către principalii finanțatori – Ministerul Tineretului și Sportului, Comitetului Olimpic și Sportiv Român – și a făcut apel la donații naționale și internaționale.

„Suma pe care noi am anticipat-o anul acesta a fost în jur de 16 milioane lei. Din această valoare, anul acesta am obținut 4.850.000 lei. Total insuficient. Este un sfert din ceea ce am solicitat. Riscurile sunt majore. Pot ajunge până la situația total nefavorabilă de a ne opri din pregătire, ceea ce nu cred că se va întâmpla în țara aceasta care iubește gimnastica.”, a declarat pentru TVR Carmencita Constantin, președinte, Federația Română de Gimnastică.

Ministrul Tineretului și Sportului Eduard Novak spune că a fost șocat când a auzit de anunțul Federației de Gimnastică lansat în spațiul public. Acesta dă asigurări că nu există niciun risc pentru ca gimnastele României să nu participe la etapele de calificare care vor urma. Federația va primi suficienți bani la următoarea rectificare bugetară.

„Nu consider o abordare corectă donația. Federația de Gimnastică nu este o organizație de ajutorare sau Crucea Roșie. Ar trebui să ia atitudine și să încerce să aducă niște sponsorizări. Nu există niciun risc. Bugetul Ministerului Sportului este cu 20 % mai mare ca anul trecut și la rectificare, sigur că o să primească mai mult buget. Dar prima înfățișare și prima parte a împărțirii banilor a fost după rezultate: canotaj, judo și tot așa, după rezultate. Dar nu înseamnă că nu suntem acolo și nu vom ajuta la nevoie.”, a declarat pentru TVR, Ministrul Tineretului și Sportului Eduard Novak.

În ultimii ani, Federaţia Română de Gimnastică a fost implicată în mai multe scandaluri din cauza faptului că au ieşit la lumină şi s-a vorbit în repetate rânduri despre violență și despre bătăile pe care le-ar fi încasat gimnastele și gimnaștii români în timpul antrenamentelor. Fosta gimnasta Maria Olaru povesteste în cartea sa despre batăile primite de la antrenori, inclusiv de la antrenorul Octavian Bellu”, și despre umilințele la care erau supuse gimnastele. „Uneori, teroarea e mai greu de suportat cand te temi ca vei fi pedepsită, decât pedeapsa în sine”, marturisește Maria Olaru în volumul sau.

Dragoș Porojnicu este reporter și la Știrile TVR / Foto: FRG

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

15 comentarii

 1. Penibil…

 2. De aia iubesc Romania, tara in care sportivii ajung muritori de foame.

  • Doctrina că România a obținut prin tortură medalii la gimnastică va reduce drastic pofta părinților de a-și mai da copiii la acest sport olimpic.

  • Corectie, nu doar sportivii, orice persoana corecta si cu bun simt are riscul asta.

 3. Mai usor cu concursurile astea ca oricum va duceti degeaba nu puteti sa participati online? si oricum avem pensii speciale de platit!

 4. Oricum, dragă Carmencita, Romanika nu mai contează in gimnastică. Ar trebui să te concentrezi pe cluburile de copii, dacă vrei rezultate macar peste 10 ani. Ai si o lista de sponsori pe site ul Federației, ăia subt diar de decor?

 5. In lagarul socialist, si Romania nu putea face exceptie, se admitea violenta antrenorilor. Maria Olaru nu s-a plans, a plans. Asa era, daca vroiai perforanta. Incasai de doua ori: palme si medalii. Numai oamenii caliti pot atinge gloria!

 6. Pai ori „sa ia atitudine si sa aduca sponsorizari” ori „nu exista nici un risc”, nu poti declara amandoua !

  • „Ministrul Tineretului și Sportului Eduard Novak (…) dă asigurări că nu există niciun risc pentru ca gimnastele României să nu participe la etapele de calificare care vor urma. Federația va primi suficienți bani la următoarea rectificare bugetară.”

   Adica cum, mai exact asigura el ca vor fi suficienti bani? Cu casa si masina personala, sau cum?!
   Nu-si citeste si el declaratiile, dupa ce le da, macar … ca sa vada ca nu se descurca cu logica?! Daca acum nu sunt bani, decurge ca exista un risc. De unde vine necesitatea/certitudinea ca la urmatoarea rectificare va primi suficienti bani?

   Daca se intampla sa nu primeasca suficienti bani, ce va face dl. ministru?!
   Sa zica clar: „va asigur, cu functia de ministru si orice alta functie de bugetar, ca la rectificare se vor aloca bani FRG. Daca nu se intampla asta si nici nu renunt la orice viitoare relatie cu statul, moralmente sunt distrus.” L-as aplauda!

 7. Comentariile ministrului sunt ridicole!

  • nu sunt ridicole…sunt idioate

 8. Nu e treaba statului să lucreze pentru voi. Unde vă credeți, în Europa de Vest? Ați votat PSDNL 55%, a mai venit și UDMR cu un 7%, gata, v-ați lins pe bot de orice urmă de competență în guvernare.

 9. Noi statul nu le asiguram bani, dar nu este corect ca ei sa ceara donatii ca sa poata totusi sa participe la concursuri. Ce dobitok!

 10. Ministrul Novak e preocupat de multe,dar în niciun caz de starea sportului românesc.

 11. Avem bani si ne dam mari ajutatori cand e vba de straini ca „vai doamne” , doar ca sa ajungem pe tik tok si facebook . Cand e vba de ai nostri , ne doare undeva adanc , cam in acelasi loc in care au dureri toata europa cand e vba de noi. Mi’e scarba ca sunt roman …