G4Media.ro

Federația de Fotbal din Kosovo vrea ca la etapa din Spania a…

Federația de Fotbal din Kosovo vrea ca la etapa din Spania a calificărilor pentru Cupa Mondială să îi fie respectat drapelul și imnul / Spania nu a recunoscut independența Kosovo

Federația de Fotbal din Kosovo și-a avertizat omologii din Spania, cerându-le să-i respecte suveranitea țării în această lună, atunci când echipa sa va veni în Spania să dispute un meci în cadrul calificărilor pentru Cupa Mondială, meci care se va disputa la Sevilla, scrie The Washington Post, citat de Rador.

Atât printr-o declarație de presă, cât și pe Twitter, federația a intrat în dispută cu reprezentanții echipei naționale spaniole, întrucât ei s-ar fi referit la Kosovo ca la “un teritoriu”. Cele două echipe ar urma să-și dispute meciul pe 31 martie.

“Vom juca numai în conformitate cu criteriile și reglementările stricte ale UEFA, cu imnul și cu drapelul național, în caz contrar, meciul nu va avea loc“, se arată într-o declarație a federației kosovare.

Kosovo și Spania fac parte din Grupa B, alături de Suedia, Grecia și Georgia.

Spania, Grecia și Georgia nu au recunoscut independența Kosovo față de Serbia, proclamată în 2008.

Cu doi ani în urmă, refuzul Spaniei de a respecta drapelul și imnul național din Kosovo a silit UEFA să mute meciurile din cadrul Campionatelor Europene de Fotbal pentru fotbaliști sub 17 ani.

Potrivit declarației făcute de federație, “Kosovo este un stat național, recunoscut de majoritatea țărilor democratice dezvoltate de pe glob“ și, începând din mai 2016, este membru cu drepturi egale alături de alte țări în cadrul UEFA și FIFA.

Calificarea Kosovo drept “teritoriu” este “inacceptabilă”, susține federația, ea adăugând că a cerut federației spaniole să răspundă îngrijorării manifestate și subliniind că asemenea acțiuni “afectează relațiile dntre federațiile și țările noastre“.

“Dacă ei nu reacționează, vom fi obligați să ne reclamăm acest drept în fața UEFA, căreia îi vom cere să ne apere instituția, având în vedere că suntem membri UEFA cu drepturi egale, la fel ca și celelalte 54 de federații, iar Spania este obligată să ne trateze ca atare”, precizează declarația.

Kosovo și-a proclamat independența față de Serbia în 2008, la zece ani după sângerosul război dintre anii 1998 -1999 purtat între etnicii rebeli separatiști albanezi și forțele sârbe și încheiat în urma unui bombardament al NATO care a durat 78 de zile și care a alungat trupele sârbe, acolo mobilizându-se ulterior forțe de menținere a păcii.

Majoritatea statelor occidentale au recunoscut independența Kosovo, dar nu și câteva țări membre ale Uniunii Europene precum Cipru, Grecia, România, Slovacia și Spania. Serbia și aliații săi, Rusia și China, nu i-au recunoscut nici ele independența.

Sursa: The Washington Post/ Rador/ Traducerea: Alexandru Danga

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Kosovo este doar un teritoriu care trăiește pe perfuzii de la UE.

  2. Tot federatia a hotarat ca arbitrul Coltescu (desi recunoaste ca nu a fost rasist) a vorbit urat!
    Ceea ce justifica intreruperea meciului, din proprie initiativa, de catre fecioarele pudibonde de la cele doua echipe si reluarea meciului – conform cu regulamentul, care?
    Acum daca Spania – stat independent si suveran recunoscut de toate statele lumii – o tine gaia-matu sa nu recunoasca teritoriul Kosovo ca stat independent, poate pune de-o lovitura de stat sa-i invete minte.

  3. Spaniolii care au problema cataluniei stiu ei ce fac sa zicem ca se rupe catalunia de spania de forma in care a facut o si kosovo diferenta e ca aici si au bagat coada americanii e vina uefa fifa nu trebuia sa accepte un stat fugit de acasa