G4Media.ro

Fanii înfruntă FIFA și cer boicotarea Campionatului Mondial de Fotbal din Qatar,…

sursa foto: FIFA

Fanii înfruntă FIFA și cer boicotarea Campionatului Mondial de Fotbal din Qatar, țară acuzată că a folosit ”sclavi” pentru construcția stadioanelor

Protestele împotriva CM din Qatar se înmulţesc. Preşedintele FIFA, Gianni Infantino, încearcă să influenţeze participanţii. Această obrăznicie trebuie să înceteze, susţine Jörg Strohschein într-un comentariu pentru Deutsche Welle.

Peluza sudică a stadionului din Dortmund este impresionantă prin mărimea ei şi unică în Europa fotbalistică. În ea încap peste 23.000 de suporteri. Dacă de acolo se transmit şi mesaje politice, acestea nu pot fi trecute cu vederea. „Boycott Qatar 2022” era înscris acolo cu litere de o şchioapă înaintea meciului cu Bochum din Bundesliga.

În plus, numeroase bannere au redat problema încălcării drepturilor omului şi diversele probleme politice din Qatar. De asemenea, iubitorii sportului-rege au fost îndemnaţi să nu urmărească meciurile la televizor. Fanii au abordat această tematică şi la Berlin. Cei ai Hertha BSC şi ai FC Bayern. Ei au căutat înaintea meciului din Bundesliga un forum pentru criticile pe care le formulează în legătură cu campionatul Mondial din Qatar. Şi ei au fluturat o sumedenie de bannere de protest. Cel mai pregnant dintre ele, fluturat şi la Dortmund, şi la Berlin, are următorul conţinut: „15.000 de morţi pentru 5760 de minute de fotbal. Să vă fie ruşine!”

Federaţia Germană de Fotbal DFB confirmă primirea scrisorii
Protestul împotriva Qatarului ia amploare cu trei săptămâni înaintea debutului Campionatului Mondial. Suporterii, mai ales grupările de ultraşi ale tuturor cluburilor din Bundesliga, au luat poziţie împotriva turneului din statul de la Golful Persic. Aceasta fiindcă preşedintele FIFA, Gianni Infantino, tocmai a trimis o scrisoare tuturor naţiunilor participante la competiţie, în care a subliniat că declaraţiile politice nu sunt dorite pe durata turneului. De aceea, bannerele menţionate sunt un mesaj clar al suporterilor adresat opiniei publice.

„…Dar vă rog să nu permiteţi ca fotbalul să fie atras în orice luptă politică sau ideologică din câte există”, a scris Infantino în scrisoarea sa. Federaţia Germană de Fotbal (DFB) a confirmat vineri primirea scrisorii, despre care relatase în premieră postul britanic „Sky News”.

Nu este necesar ca echipele să ia poziţie
Aceasta este imixtiune îngâmfată şi chestionabilă a preşedintelui FIFA în libertatea de opinie a naţiunilor care participă la competiţie. Dar Infantino, care locuieşte din octombrie 2021 în capitala Qatarului, îşi dă toată silinţa să separe sportul de politică în cadrul acestui campionat mondial. La fel cum a făcut şi Comitetul Internaţional Olimpic în ultimii ani. Se ştie că ambele organizaţii nu ezită să-şi impună extrem de ofensiv deciziile (politice) chestionabile cu fel şi fel de argumente ciudate.

Rămâne de sperat că echipe cât mai multe, preferabil toate, vor găsi în Qatar căi pentru a lua poziţie în chestiuni ce nu pot fi negociate, cum ar fi drepturile omului, libertatea de opinie şi homofobia. Dar probabilitatea e mică, dacă ţinem cont de experienţa ultimilor ani.

Dar această nouă obrăznicie a lui Infantino şi a organizaţiei sale FIFA nu trebuie să determine naţiunile fotbalistice să tacă, spre satisfacţia preşedintelui. Vremea tăcerii trebuie să se termine. Fanii dau în prezent un exemplu şi înfruntă FIFA. Să sperăm că se vor găsi jucători şi echipe care-şi exprimă cu aceeaşi claritate părerea.


Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

 1. Noi am rezolvat-o cel mai curat si sanatos. Nu ne-am calificat, prin urmare motive putine sa mergem acolo. Revenind la subiect, declaratiile lui Infantino sunt tocmai declaratii politice prin faptul ca cere ca lumea sa nu boicoteze.

  • Exact! Asta este explicația pentru ca am ratat calificarea! Acum sa vedem ce putem găsi pentru 2024 la europene!🤪😝

 2. Mai rau decât Italia 34 sau argentina 78?

  • Si daca s-a gresit in Italia 34 sau Argentina 78 inseamna ca e Ok acum in Qatar 22? Asta e logica ta? Daca s-a mai gresit si alta data, merge!

  • Nu am ce cauta in Qatar o tara islamica unde coruptia este maxima.

 3. Apoi asa trebuie sa facem și noi sa protestam împotriva miliardarilor care au făcut banii pe spatele la sclăvoi. Asta este sclavia moderna unii cu lovele alții cu sărăcia lucie.

  • Confunzi capitalismul cu comunismul. Comunismul e ala cu saracia lucie, slavia si nomenclatura care are bani si are deasupra legii.

 4. Singurul fel corect de a ne uita la cupa mondiala de anul asta, este prin streamuri piratate. Nu face nimeni bani din aia.

 5. Care fani ? Poate aia woke. Oamenii aia, asa zisi sclavi, daca nu munceau in Qatar, mureau de foame si ei si familii lor din India si Pakistan.

 6. Daca tot au murit oamenii, macar sa se joace in amintirea lor. E mai bine sa fi murit degeaba?

 7. Deci, doar am scris că e protest fake, și nu apare comentariul :-))). Nu cenzurează g4

 8. „…Dar vă rog să nu permiteţi ca fotbalul să fie atras în orice luptă politică sau ideologică din câte există”, a scris Infantino în scrisoarea sa.
  Spune asta fotbalistilor rusi, idi o tu le!

 9. Ai și tu dreptate, dar țările pe care lai enumerat mai sus, sau dat pe brazdă, în schimb arăbeți nau de gând.