G4Media.ro

Facebook a anunţat destructurarea mai multor operaţiuni de dezinformare pe platformele sale…

Facebook a anunţat destructurarea mai multor operaţiuni de dezinformare pe platformele sale / Una dintre rețele avea drept țintă cetăţenii americani cu mesaje în favoarea lui Donald Trump

Facebook a informat vineri că a destructurat două operaţiuni separate de manipulare a opiniei publice pe platformele sale, transmite AFP.

Una dintre operaţiuni a vizat o reţea gestionată din Vietnam şi SUA care avea drept ţintă cetăţenii americani cu mesaje în favoarea lui Donald Trump.

Gigantul internetului a retras peste 600 de conturi de pe Facebook şi Instagram.

Aceste pagini, grupuri şi profile distribuiau, în principal, conţinuturi ale grupului media Epoch Times (conectat cu mişcarea spirituală Falun Gong, interzisă în China) şi ale reţelei media BL, care este favorabilă preşedintelui american.

Persoanele implicate în această campanie „au recurs într-o mare măsură la profile false – din care multe au fost în mod automat blocate de sistemele noastre – pentru a-şi gestiona paginile şi grupurile, pentru a posta în mod automat cu o frecvenţă foarte ridicată şi a redirecţiona utilizatorii spre alte site-uri”, a precizat responsabilul pentru securitate cibernetică al Facebook Nathaniel Gleicher.

Facebook a observat, de asemenea, că anumite profile afişau fotografii generate de tehnologii de inteligenţă artificială pentru a trece drept americani.

Pe aceste pagini se distribuiau texte, imagini şi montaje pe subiecte de politică internă din SUA, de la procedura de destituire a preşedintelui Donald Trump, până la religie, comerţ şi valorile familiei.

Cea de-a doua operaţiune dejucată de Facebook era gestionată din Georgia şi avea drept ţintă locuitorii acestui stat caucazian, zguduit în ultimele săptămâni de o profundă criză politică.

În octombrie, reţeaua socială a anunţat că a blocat 4 operaţiuni de manipulare a opiniei publice realizate de grupuri care se dădeau drept utilizatori şi erau susţinuţi de Iran şi Rusia, precum şi o operaţiune de dezinformare realizate de Rusia în mai multe state din Africa.

În contextul apropierii alegerilor prezidenţiale din SUA de anul viitor, Facebook şi-a înmulţit eforturile de combatere a încercărilor de manipulare pe diferitele sale platforme.

Facebook-ul a fost puternic criticat pentru că nu a blocat campanii de dezinformare importante prilejuite de alegerile desfăşurate pe glob în 2016, inclusiv scrutinul prezidenţial din SUA.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

 1. acesta este cyber-war.lupta se duce in retea prin anihilarea „comando”-urilor din tarile care duc acest atac.La vedere totul pare frumos,pupat piatza independentii,insa in culise se lasa cu sange pe pereti…

 2. Păi uite că acum nu te-au cenzurat!
  Ne detaliezi, pe scurt, afirmațiile?
  Mulțumim.

  • In traducere: niste conservatori pro Trump au fost banati pt ca postau prea des. Si postau pro Trump.

   Cand a banat fb grupuri de stânga pt ceva similar?

   Daca va castiga Trump alegerile si congresul, multe legi vor fi schimbate. Nu este exclus ca Mr. Zuckerberg sa daca pușcărie in viitor pt acte similare.

  • ”In traducere: niste” postaci ”conservați” ”au fost banati pt ca postau prea des” tot felul de fake-uri, texte diversioniste și de propagandă. ”Si postau” pentru a manipula și pentru a influența opiniile unor susținători de-ai lui Trump cu scopul de a le prezenta o realitate deformată și de a-i radicaliza. Dovada că intențiile celor care au promovat acele mesaje au fost rele este că s-au ascuns în spatele unor profiluri false și că aceste profiluri de boți erau numeroase pentru a-i influența pe cât mai mulți.

   ”Cand a banat fb grupuri de stânga pt ceva similar?” – de fiecare dată când au fost situații de acest gen. Au și spus, au niște filtre care blochează automat, alea nu au de unde să știe că boții sunt de stânga sau de drepta. O asemenea întrebare e stupidă, e ca și cum cineva s-ar gândi că yala de la ușă are un aranjament cu hoții peste 100 de ani, că n-a prins niciunul până acum.

   ”Daca va castiga Trump alegerile si congresul” nu numai că ” multe legi vor fi schimbate”, așa cum s-ar fi întâmplat și în România dacă câștiga Dragnea și parlamentul și președinția. ”Nu este exclus ca” nu doar ” Mr. Zuckerberg sa daca pușcărie in viitor pt acte similare.” gen oprirea unor activități infracționale, ci oricine ar sta în calea făptașilor combinatori și s-ar opune acaparării totale a statului de gașca de bișnițari trumpetiști susținuți din spate de creștionpații extremiști.

 3. Da, dar ce ai vrut sa spui?
  Sint de acord cu tine ca g4media pune o caramida, dar nu cu faptul ca cenzureaza. Cel putin mie nu mi s-a intimplat.

 4. A vrut să spună că mesajele se trimit doar atunci când este apăsat butonul ”trimite” dar nu a știut cum să formuleze ideea. Așa sunt postacii ”gudurați” se exprimă mai greu, de nu se înțelege. Oricum, ăsta numai prostii spune, vorbește de ”cărămizi”, vai de capul lui.

 5. Tot ce ”putem ghici” de fiecare dată când un postac ”gudurat” bate câmpii e că trolii ”conservați” își dau silința să sperie cât mai mult lumea cu tot felul de tâmpenii alarmiste, legături fanteziste între evenimente sau conspirații închipuite când e evident că un trol ca ăsta care nu știe să exprime ce vrea să spună n-ar fi, în viața lui tristă, vreodată, în posesia unei asemenea informații. Acuma, ce să facem, să ne ”escamotăm” pe după gard cu grenada în mână, că a a ”informat populația” Gudurel News ”despre riscul terorist” sau despre alte fabulații ”trecute sub tăcere” ale unui creier încins la cuptorul extremist al po-puliștilor șarlatani? Ăștia nu fac altceva decât să vadă cu ochi răi tot ce vine din ”presa occidentală” ( se și dau de gol, că sunt niște troli bolșevici care iubesc putinismul și alte forme de despotisme orientale), aberează grav cu ”political corectness” și ”neomarxism” deși nici nu știu ce înseamnă și visează numai conspirații, au în cap doar ”cărămizi”.

 6. Esti un dobitoc.