G4Media.ro

Exporturile Germaniei demarează în trombă în 2024

sursa foto: Unsplash/ Raja Sen

Exporturile Germaniei demarează în trombă în 2024

Exporturile germane și-au revenit puternic în ianuarie, de la o lună la alta, dar va fi nevoie de timp pentru ca Germania să iasă din criza economică, potrivit datelor publicate miercuri, transmite agenția AFP.

Exporturile au totalizat 135,6 miliarde de euro în ianuarie, în date ajustate sezonier, o avans de 6,3% facă de decembrie, mult peste așteptări, grație relansării cererii europene, a anunțat biroul de statistică Destatis.

Această cifră contrazice previziunile unui panel de analiști chestionați de Factset, care se așteptau la o creștere limitată la 1,5% la nivel agregat pe o lună.

Pe de altă parte, exporturile germane au fost stabile pe parcursul anului (+0,3%).

Importurile au crescut și ele, dar numai cu 3,6% de la o lună la alta, astfel că balanța comercială s-a îmbunătățit la 27,5 miliarde de euro, cu peste 4 miliarde de euro mai bine decât în decembrie.

Această performanță a exporturilor se datorează redresării puternice a fluxului de bunuri către țările UE (8,9%) și zona euro (10,2%), după luni de cerere slabă din partea Bătrânului Continent.

Livrările de produse „made in Germany” către restul lumii au crescut cu doar 3,1%, aproximativ la fel ca în decembrie, cu o scădere de 1,7% către Statele Unite, care rămâne totuși cel mai mare client al Germaniei.

O altă surpriză a fost creșterea cu 7,8% a exporturilor către China, după ce în ultimele luni acestea scăzuseră.

„În pofida tuturor cântecelor de lebădă, comerțul exterior al Germaniei are un start bun în 2024”, a comentat Robin Winkler, economist la Deutsche Bank.

Produsul intern brut al Germaniei a încheiat anul 2023 în scădere cu 0,3%, afectat de industria care a suferit din cauza prețurilor ridicate la energie și a ratelor de dobândă mari.

Semestrul de iarnă, care include primele trei luni din 2024, ar urma să înregistreze un declin, iar economia germană ar urma să crească cu doar 0,1% în 2024, a estimat miercuri Institutul de Economie din Kiel (Ifw), care și-a redus prognoza anterioară cu 0,8 puncte.

De asemenea, Ifo, cu sediul la Munchen, și-a revizuit în scădere previziunile de creștere la 0,2% în 2024, față de 0,7% anterior.

Începutul unei redresări este așteptat mai târziu în acest an datorită consumului gospodăriilor, susținut de creșterile salariale și de scăderea inflației, și exporturilor, potrivit Ifw.

Sectorul german al construcțiilor, unul dintre cele mai afectate de criză, a rămas pe roșu în februarie, chiar dacă pare să fi atins punctul minim, potrivit ultimului indice PMI publicat miercuri de S&P Global.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...