G4Media.ro

Explicație oficială pentru invazia gunoaielor: România este singurul stat UE fără programe…

Explicație oficială pentru invazia gunoaielor: România este singurul stat UE fără programe de prevenire a risipei deşeurilor

România este singurul stat al Uniunii Europene care nu a adoptat încă programe de prevenire a risipei deşeurilor, arată un raport lansat săptămâna trecută de European Environment Agency (EEA), în condiţiile în care noile legi europene în domeniu, adoptate pe 22 mai, includ obligaţii de a monitoriza măsurile de prevenire a risipei deşeurilor şi de a raporta modul în care acestea au fost refolosite.

Risipa deșeurilor este o realitate evidentă în România, unde gunoaiele au invadat câmpuri, râuri și lacuri, fără ca autoritățile să găsească vinovații.

„Cadrul legislativ există în România. Lipseşte însă legislaţia secundară, nu ştim ce înseamnă reciclare pe anumite fluxuri de deşeuri”, a declarat pentru G4Media. ro Radu Merica, director general la Recuperarea Ecologică şi Reciclare (RER) şi fost preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germană.

Potrivit acestuia, există mai multe legi în domeniu: legea deşeurilor, legea serviciilor publice comunitare şi Planul Naţional de Gestionare a Deşeurilor (PNGD). „Lipsesc nişte cerinţe tehnice. Nu avem standarde de calitate, ceea ce duce la imposibilitatea de a avea instalaţii”, spune Merica.

De exemplu, în România nu există niciun standard despre cum trebuie să fie produsul ca să fie declarat „end of waste”, adică să-şi piardă statusul de deşeu şi să fie considerat un produs obţinut din materie primă secundară. În funcţie de aceste standarde, ar trebui revizuite planurile judeţene de gestiune a deşeurilor, făcute în urmă cu un deceniu, astfel încât să se atingă cota de reciclare de 50% ţintită în România în 2020.

Un prim pas în acest sens îl reprezintă proiectul de hotărâre de guvern pe care Ministerul Mediului l-a supus dezbaterii publice la mijlocul lunii iunie pentru gestionarea deşeurilor provenite din activităţile de construire şi/sau desfiinţare.

În prezent România reciclează aproximativ 7% din deşeuri. Bucureştiul, care generează în jur de 15% din deşeurile din România, nu are niciun concept cum ar putea ajunge la cota de reciclare europeană.

Directiva UE referitoare la managementul deşeurilor spune că statele membre trebuie să ia măsurile necesare pentru a promova reutilizarea deşeurilor şi a susţine reţelele de refolosire şi reparare a acestora.

Foto: mali maeder/Pexels.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Suntem invadati de gunoaie pentru ca nu exsista nici o restrictie pentru accesul in viata politica.

  2. Lasati, ca stie Graziela ce face. Ea are un plan….de vizite.