G4Media.ro

Experţi internaţionali au documentat încălcări grave pe scară largă ale dreptului umanitar…

Sursa foto: ARIS MESSINIS / AFP

Experţi internaţionali au documentat încălcări grave pe scară largă ale dreptului umanitar şi dreptului internaţional comise de către trupele ruse de la începutul invaziei în Ucraina, anunță OSCE

Experţi internaţionali au documentat încălcări grave pe scară largă ale dreptului umanitar şi dreptului internaţional de către trupele ruse de la începerea invaziei în Ucraina, indică un raport publicat de Oficiul pentru Instituţii democratice şi Drepturile Omului (ODIHR), agenţie din cadrul OSCE cu sediul la Varşovia, transmite joi dpa, citată de Agerpres.

Printre cazurile extrem de grave reţinute de raport se află bombardarea unui teatru din Mariupol, la jumătatea lunii martie, şi a gării centrale din Kramatorsk, la începutul lui aprilie, în ambele cazuri, despre care ODIHR afirmă că pot fi crime de război, înregistrându-se numeroase victime civile.

Potrivit raportului ODIHR, ce are 53 de pagini, un fapt foarte îngrijorător este asediul oraşelor ucrainene de către forţele ruse, ceea ce a împiedicat evacuarea în siguranţă a civililor.

Comportamentul militarilor ruşi a fost caracterizat de o ignorare generală a principiilor fundamentale ale dreptului umanitar – distincţie, proporţionalitate şi prudenţă, menţionează documentul citat.

Martori au raportat execuţii şi detenţii ilegale, răpiri şi cazuri de tortură şi violenţă sexuală.

De asemenea, armata ucraineană a încălcat dreptul umanitar, într-o măsură mai mică, notează raportul, care menţionează acte de violenţă împotriva militarilor ruşi care au comis jafuri.

Dovezile strânse de ODIHR arată că ambele părţi au încălcat dreptul internaţional în ceea ce priveşte tratamentul aplicat prizonierilor de război.

Pe 24 februarie, Rusia a lansat o agresiune militară neprovocată şi nejustificată contra Ucrainei. Moscova susţine că este vorba despre o ”operaţiune militară specială de denazificare” a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Abu Hunter a invadat Somalia saptamana asta.