G4Media.ro

Expert de la Chișinău: Rusia încearcă prin orice mijloace să destabilizeze situația…

Foto: / Ilan Sor / Facebook

Expert de la Chișinău: Rusia încearcă prin orice mijloace să destabilizeze situația în Republica Moldova cu scopul de a da jos actuala guvernare

Analiză Radio Chișinău, preluată de Rador:

Rusia încearcă prin orice mijloace să destabilizeze situația în Rep. Moldova cu scopul de a da jos actuala guvernare și de preluare a puterii de către partide care promovează politica Moscovei. De această părere este expertul politic Ion Tăbârță. El susține că Federația Rusă este interesată de a avea în Rep. Moldova cât mai multe partide care să adune suficiente voturi împotriva actualei guvernări. Printre aceste partide ar fi și formațiunea condusă de controversatul om de afaceri Ilan Șor, care a părăsit ilegal Rep. Moldova, fiind condamnat la închisoare.

Federația Rusă va face tot posibilul să identifice anumiți actori politici din Rep. Moldova capabili să contribuie la căderea actualei guvernări, sau ca această guvernare să scadă în preferințele cetățenilor. Moscova este interesată ca în Rep. Moldova să existe cât mai multe partide pro-ruse, influente, cu priză la electorat, susține expertul Ion Tăbârță. În prezent se poate observa un semnal puternic trimis de la Moscova către Partidul Șor, chiar dacă Moscova mizează în continuare pe socialiști și comuniști, mai crede expertul.

„Dacă e să ne uităm în mass-media rusească, aceasta pe larg a relatat despre situația lui Igor Dodon, reținerea, arestul la domiciliu. Ceea ce înseamnă că în continuare se mizează pe el, dar nu doar pe el. Federația Rusă vrea să aibă cât mai mulți actori politici de influență în Rep. Moldova care să lovească dur în actuala guvernare pentru a destabiliza situația. Desigur finalitatea ar fi căderea actualei guvernări și preluarea puterii politice de către aceste partide”, a declarat Ion Tăbârță.

Partidul Șor, care organizează proteste în fața Parlamentului și se află în centrul atenției publice, pare să reprezinte în prezent principalul partener politic al Moscovei în Rep. Moldova, susține Ion Tăbârță. El crede că unul din finanțatorii Partidului Șor ar putea fi controversatul om de afaceri Veaceslav Platon.

„Anume acest partid protestează, anume acest partid care are în umbră finanțatori nu doar pe Ilan Șor, dar cred că are și alte persoane. Nu exclud că același Veaceslav Platon ar putea să fie o persoană care finanțează acest partid. Vedem cum acest partid în ultima perioadă încearcă să se întărească instituțional, să-și întărească capacitățile mediatice. Chiar recent în spațiul public a apărut informația că la acest partid au trecut două posturi TV care anterior erau afiliate Partidului Socialiștilor.”, a precizat Ion Tăbârță.

Pe 18 septembrie, Partidul Șor a instalat mai multe corturi în fața Parlamentului, iar câteva zeci de persoane se află permanent în aceste corturi. Un nou miting de protest împotriva actualei puteri, organizat de Partidul Șor, a avut loc duminică. Participanții la manifestație, majoritatea în vârstă, au fost aduși aparent în mod organizat din diferite localități. Protestatarii au cerut demisia puterii în frunte cu președinta Maia Sandu și organizarea alegerilor anticipate.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...