G4Media.ro

EXLUSIV O firmă al cărei patron era concubinul șefei de la achiziții…

EXLUSIV O firmă al cărei patron era concubinul șefei de la achiziții din Spitalul Colțea a primit contracte pe bandă rulantă din partea unității medicale. Managerul Spitalului: ”Nu am știut. Nu a fost corect”

Situație pasibilă de conflict de interese la Spitalul Colțea din București. În 2019 și 2020, o firmă al cărei patron avea o relație amoroasă cu Mioara Munteanu, șefa Serviciului Achiziții, a semnat contracte de circa 120.000 de lei cu această unitate medicală. În același timp, societatea a devenit furnizor de bază pentru alte spitale din Capitală, multiplicându-și de 17 ori cifra de afaceri. Cu două luni înainte de primul contract de la Colțea, cei doi iubiți își cumpăraseră împreună un apartament în București.

Bornele-cheie ale afacerilor de la Spitalul Colțea sunt următoarele:

 • 5 decembrie 2018: Mioara Munteanu, angajată la Spitalul Colțea din august același an, și Valeriu Apostol, patron al firmei Povamin SRL Tecuci, au cumpărat în cote de câte 1/2 un apartament de circa 48 de mp în București, pe Șoseaua Viilor;

 • 1 ianuarie 2019: Mioara Munteanu a devenit șefa Serviciului Achiziții din spital;
 • 4 ianuarie 2019: Valeriu Apostu a adăugat la obiectul de activitate al Povamin SRL ”comerț cu ridicata al produselor textile”, ”comerț cu ridicata al îmbrăcămintei și încălțămintei”, ”comerț cu ridicata al altor bunuri de uz gospodăresc”, ”comerț cu ridicata al mobilei de birou”, ”comerț cu amănuntul al articolelor medicale și ortopedice, în magazine specializate”. Multe dintre contractele ulterioare ale societății, cu spitale din Capitală, se vor baza pe această modificare;
 • 20 ianuarie 2019: Povamin SRL a semnat primul său contract cu un spital – cel al Penitenciarului Rahova. Anterior, societatea nu mai apare în Sistemul de Achiziții Publice;
 • 6 februarie 2019: Povamin SRL a semnat primul contract cu Spitalul Colțea. Au urmat și altele, ultimul fiind înregistrat în aprilie 2020;
 • În perioada 2019-2020, conform conturilor de Facebook, Munteanu și Apostu și-au petrecut mai multe vacanțe împreună, inclusiv în străinătate;
 • Din ianuarie 2019 și până în prezent, Povamin a semnat sute de contracte cu mai multe spitale, în special din București. De la Spitalul Colțea, societatea lui Apostu a încasat în 2019 circa 100.000 de lei, ceea ce ar însemna circa 30% din cifra de afaceri din acel an. Cifra de afaceri a firmei a crescut de la 77.000 de lei în 2018 la 1,3 milioane de lei în 2020;
 • În octombrie 2020, Mioara Munteanu s-a transferat la alt spital din București. În 2021, după ce la Colțea au apărut suspiciuni legate de contractele cu Povamin SRL, Munteanu și-a vândut jumătatea de apartament mamei lui Apostu.

Conform Legii 98/2016 privind achizițiile publice, ”autoritatea contractantă are obligaţia de a lua toate măsurile necesare pentru a preveni, identifica şi remedia situaţiile de conflict de interese, în scopul evitării denaturării concurenţei şi al asigurării tratamentului egal pentru toţi operatorii economici”.

Managerul spitalului, Mircea Lupușoru, declară, însă, că ”Nu cunosc, nu am știut. Dacă lucrurile au stat așa, nu a fost corect. Situația mi-a fost sesizată de cineva de la Juridic, așa că i-am chemat pe toți foștii colegi de la Achiziții ai doamnei Munteanu care mi-au declarat, sub semnătură, că nici ei nu cunoșteau acest aspect.”

Pe de altă parte, o sursă din cadrul unității medicale a afirmat, pentru G4Media, că ”Era de notorietate relația dintre cei doi. Doamna Munteanu îl prezenta drept logodnicul ei. Domnul Apostu a fost văzut în biroul domnului manager, împreună cu doamna Munteanu, încă de la sfârșitul lui 2018”.

”Nu este iubit…. ce pot să zic eu acuma? Nu e grad de rudenie prevăzut de lege. Una este viața personală, alta cea profesională. Profesional, mi-am făcut treaba ca la carte, nu amestecăm lucrurile. Totul a fost transparent, în Sistemul de Achiziții Publice.”
Mioara Munteanu, fostă șef Serviciu Achiziții la Spitalul Colțea

”Nu a fost absolut nici o favorizare. Am fost tot timpul în căutare de oportunități pentru firma mea și, pur și simplu, am intrat pe această piață. Este doar o coincidență faptul că aveam o relație cu doamna Munteanu în acea perioadă”
Valeriu Apostu, patron Povamin SRL

Sursa: Facebook/ Mioara Muntean, Valeriu Apostu

Situația în care s-a aflat Mioara Munteanu în perioada februarie 2019-aprilie 2020 este susceptibilă a fi ilegală conform Legii 98/2016 privind achizițiile publice care, la articolul 60, litera c, indică ca ”generator” de conflict de interese ”participarea în procesul de verificare/evaluare a solicitărilor de participare/ofertelor a unei persoane despre care se constată sau cu privire la care există indicii rezonabile/informații concrete că poate avea, direct ori indirect, un interes personal, financiar, economic sau de altă natură, ori se află într-o altă situație de natură să îi afecteze independența și imparțialitatea pe parcursul procesului de evaluare”.

Pe contractele semnate cu Povamin de spital apar, concomitent, numele lui Apostu și Munteanu.

Derivând de aici, Munteanu ar putea fi suspectată și de săvărșirea infracțiunii de ”folosirea funcției pentru favorizarea unei persoane” (art. 301 Cod Penal) care arată că ”fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit un act prin care s-a obținut un folos patrimonial pentru sine, pentru soțul său, pentru o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică pe o perioadă de 3 ani.”

Nu este prima problemă de integritate cu care se confruntă un membru al conducerii Spitalului Colțea, unitate medicală aflată în subordinea Primăriei Generale a Municipiului București.

Managerul Mircea Lupușoru a fost acuzat de Agenția Națională de Integritate că, în 2017, în timpul mandatului de la fostul său loc de muncă (director medical la Spitalul de Psihiatrie Titan „Dr. Constantin Gorgos”) a deținut simultan și calitatea de asociat unic, respectiv funcția de administrator la C.M.I. Dr. Lupușoru Mircea Ovidiu Denis SRL, ceea ce a reprezentat o situație de incompatibilitate.

Lupușoru a contestat decizia la Curtea de Apel București, a pierdut, dar a atacat sentința la Înalta Curte unde procesul va fi reluat în 2022. ”Cred în justiție”, a afirmat managerul de la Colțea referitor la acest dosar. În cazul în care acțiunea sa va fi respinsă, Lupușoru își va pierde mandatul de la Colțea.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

14 comentarii

 1. Pe fostul presedinte al Colegiului Psihologilor l-au „inhatat” cei de la DNA pentru o sedinta fortata pentru mai putini lei.
  Faza e ca doar un judecator stabileste ce si cum… iar cand vine vorba de doctori si… Judecatorii au problemele lor personale de „rezolvat”

 2. Stați liniștiți că astfel de evenimente se petrec aproape la toate spitalele din România, nu este un caz singular, doar că s-a aflat de el. Păienjenișul sistemului este atât de stufos că toți sunt legați cu toți, fiecare activează pentru celălalt și toți împotriva interesului public și în favoarea lor, a celor din sistem. Cred că fenomenul corupției este cel mai bine reprezentat în sistemul medical, acolo unde casele județene de sănătate sunt mână-n mână cu managerii de spitale, iar aceștia sunt subordonați celor ce i-a poziționat în aceste funcții, nu pentru a performa și a crește calitatea serviciilor medicale oferite omului de rând, ci pentru a aranja contracte, a sifona resurse și a deservi interesele grupurilor care gravitează în sistem. Cât timp serviciile secrete sunt în tot și în toate, activitate derulată prin niște politicieni corupți și coruptibili, inculți și lipsiți de verticalitate, nimic nu se schimbă, ci doar se perpetuează pe mai departe. Orice om de bună-credință ar veni și ar încerca să lupte cu această caracatiță, indiferent de cât de competent și profesionist ar fi, în cel mai scurt timp va fi făcut zob, morișca sistemului se va pune în mișcare, iar acțiunile mediatice îl vor face una cu pământul, îl vor transforma în cel mai mare dușman, cel mai incompetent ins și în cel mai destoinic hoț. Asta este, rămânem cu speranța că la un momentdat se va schimba ceva, deși știm că nu se va schimba nimic niciodată!

 3. Conflictele de interese sunt ceva banal in Romania, mai ales in sistemul sanitar. Si eu am decoperit o duzina, dar presa nu prea se inghesuie sa publice despre ele. Autoritatile nu fac absolut nimic ca fenomenul sa fie stopat.

  • Prin autoritati presupun ca te referi la ANAF. Esti plin de lux si nu poti justifica sursa veniturilor atunci vei fi impozitat pentru orice e „pe numele tau” si depaseste 10.000euro
   Da’ pun pariu ca nu-ti convine.
   Tututor le convine sa castige „la negru” – mai ales pe banii statului.

   Firmele de consultanta sunt cele cu angajatii cei mai fericiti – mai presus de sinecuristii de la stat

  • Principala autoritate care nu face nimic este Agentia Nationala de Integritate. Cei de acolo au misiunea sa depisteze incompatibilitatile si conflictele de interese.

  • In caz ca nu stiai pana acum: nu poti obliga un functionar public sa-si faca treaba, in anumite domenii gen cele de Control, Calitate, Impunere.
   Pentru ca… se va ajunge la razbunare… cel vizat va spune ca: ce ai cu el, toti fac la fel.
   Functionarul public nu va intermedia dorinta de razbunare a altuia.
   Singurul lucru omenesc care ar putea functiona e o Asociatie a Pagubitilor… cu bani si Avocati care sa preia aceste cazuri descoperite de presa si sa faca tot ce e omeneste posibil sa forțeze legal functionarii sa-si faca treaba pentru a nu fi acuzati de abuz in serviciu.
   Dar in acest caz trebuie sa fie o persoana disponibila care sa declara ca a fost prejudiciata de respectiva situatie. La noi oamenii sunt multumiti cu „merge si asa”. Fiecare poate profita maxim pe bucațica lui.
   Cauta ONG-urile care au avocati buni, vezi cu ce se ocupa si o sa-ti dai seama ca suntem pe cont propriu.

 4. Trebuie grija maxima cu banul public. Nu-l dai asa, pe mana oricarui necunoscut.

 5. Cu tot respectul, profesioniștii din jurnalism tind sa fie tot mai puțini…Voi cititi ce scrieți? 120.000 lei, adică în mare 25.000 euro în total în 2 ani, pentru niste servicii. Contracte pe banda rulanta….Omul a devenit furnizor și pentru alte spitale, dar la asta nu putea. Serios, chiar nu vi se pare titlul exagerat? Sau sunteți atât de ahtiați după vizualizări încât nu mai puteți fi obiectivi…

  • Ziaristii ne arata un mod de operare, sa stim si noi cum se fac bani usor fara prea multa munca: castiga si privatul si angajatul de la stat si impart profitul fifty-fifty.
   Sa-ti dau un exemplu asemanator: Vanghelie de la Sector 5 dupa ce nu a mai fost primar a devenit consilier, in mandatul lui Florea. Ce sa vezi: fratele lui Vanghelie continua sa faca afaceri cu primaria… contracte pe sume mai mici dar tot risipa a banului public. Crezi ca intereseaza pe DNA?
   Schema asta de parteneriat e atat de generalizata incat ANI sau DNA profita sa se ocupe doar de cele care le aduc un beneficiu personal.
   Evident, in schemele astea – managerul e de vina.
   Cred ca e nevoie si in Romania de o lege Sapin II cum e in Franta.
   La noi angajatorul doar plateste pentru niste cursuri anticoruptie pentru angajati si nici nu-i pasa apoi ce se mai intampla.

 6. Lupushoru paza la Mioare, ce va așteptați sa se întâmple?

 7. -se pare ca v-ati transformat intr o presa de can-can
  – de cand sta un manager la fundul sefei de la achizitii sa vada cu cine se reguleaza?!
  – este clar ca cel/cea care face “dezvaluirile” are pregatire juridica pt ca da toate legile, literele, instantele, etc si cred ca e “din interior” avand alte interese!
  -cred ca titlul “alearga” dupa vizualizari si atat!
  -mizerie!

 8. Asta e exact ca polutia f ecala care amendează baba cu usturoi. Dacă jurnalistul este un june căreia ia-ți dat o șansă atunci e de înțeles altfel vedeți ca in ORICARE spital din România (chiar și private ) se fac achiziții de la firme „de casa”.Firmele noi sau care nu vor sa dea parandarat ( da, exista și astfel de firme) nu au acces.Asta sigur este valabil pentru toate domeniile din România!
  Știrea cred ca vrea sa atragă atenția asupra spitalului Colțea, asupra managerului si nu a unei presupuse ilegalități de 25000€! To be continued!

 9. ca manager nu are scuza ca nu a stiut Cind a semnat nu a vazut ca apare mereu aceiasi firma ? sa fim seriosi ! a avut si el felia lui

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.