G4Media.ro

Exilată în Lituania, Svetlana Tihanovskaia înregistrează un video în care le cere…

Exilată în Lituania, Svetlana Tihanovskaia înregistrează un video în care le cere susținătorilor săi să nu mai manifesteze/ Apropiații opozantei din Belarus spun că a înregistrat filmuletul sub „presiunea forțelor de securitate”

Agenția de stat belarusă Belta a difuzat marți un video al opozantei Svetlana Tihanovskaia care citește un text prin care le cere partizanilor săi să nu manifesteze, o înregistrare realizată sub amenințare, potrivit susținătorilor săi, scrie La Libre Belgique, citată de Rador.

În video-ul difuzat pe contul Telegram al Belta, care nu este datat și pare înregistrat într-un birou, dna Tihanovskaia citește cu o voce monocoloră un text care cheamă la “respectarea legii” și la “a nu mai ieși în stradă”.

„Noi considerăm că acest video a fost înregistrat sub presiunea forțelor de securitate”, a reacționat în fața presei o aliată apropiată a opozantei, Maria Kolesnikova.

Așezată pe o canapea neagră, având în spate o fereastră acoperită cu storuri verticale, dna Tihanovskaia, 37 de ani, nu se uită deloc în obiectivul care o filmează.

Înaintea difuzării acestei înregistrări, ea anunțase, mai devreme, într-un alt video, cu fața la cameră de astă dată, că a părăsit Belarus pentru Lituania, fără să lanseze vreun apel la încetarea manifestațiilor.

Potrivit echipei sale, videoul difuzat de Belta a fost probabil înregistrat luni seară, când opozanta a fost reținută mai multe ore la sediul Comisiei Electorale.

“Timp de trei ore, ea a fost singură cu reprezentanții forțelor de securitate (…). În aceste condiții, orice persoană care are soțul în închisoare ar fi înregistrat un asemenea video”, a spus dna Kolesnikova.

Tihanovskaia a făcut campanie pentru alegerile prezidențiale care a mobilizat mulțimi nemaivăzute în Belarus, înlocuindu-l pe soțul ei, Serghei, un video-blogger popular încarcerat din luna mai.

Anunțarea victoriei autoritarului președinte Alexandr Lukașenko, la putere de 26 de ani, a declanșat manifestații violent reprimate duminică și luni seară.

Sursa: Lalibre.be/ Rador/ Traducere: Gabriela Sîrbu

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. #URSSRezista. 🙁

  2. Belarus nu va fi cedat de Putin. Dar peste 15-20 de ani va fi si el senil si va ceda puterea de batranete sau de ceai de plutoniu. Atunci se va prabusi definitiv appartul sovietic. Pana atunci containment si fortarea lui sa faca greseli politice si economice.

  3. Jocuri politice de 2 lei, aceeasi #mentalitate.

  4. Așa lucrează bolșevicii

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.