G4Media.ro

Exemplare rare de rinocer dintr-o rezervaţie din India au reuşit să evite…

Sursa foto: Pixabay

Exemplare rare de rinocer dintr-o rezervaţie din India au reuşit să evite braconierii pentru prima dată după 1977

O rezervaţie din statul indian Assam, cel mai mare sanctuar din lume dedicat rinocerilor cu un singur corn, o specie pe cale de dispariţie, a anunţat că niciun exemplar nu a fost braconat în ultimul an, o premieră după anul 1977, potrivit autorităţilor, transmite luni Reuters, citată de Agerpres.

Cu pajişti acoperite cu iarbă-elefant, lagune mlăştinoase şi păduri dese, Parcul Naţional Kaziranga din statul Assam situat în nord-estul Indiei găzduieşte 2.200 de rinoceri cu un corn, respectiv două treimi din populaţia acestei specii. Locul a atras atât reprezentanţi ai Casei Regale britanice, cât şi vedete de cricket, dar şi braconieri.

Peste 190 de rinoceri au căzut pradă braconierilor în Assam între anii 2000 şi 2021, însă anul trecut niciun exemplar nu a fost ucis, conform datelor furnizate Reuters de poliţia din statul indian. Ultimul an în care nu s-a înregistrat niciun act de braconaj a fost 1977.

Un număr record de 27 de rinoceri au fost ucişi în Assam atât în 2013 cât şi în 2014, potrivit datelor. Braconierii comercializează coarnele în schimbul a mii de dolari în Asia de Est unde acestora le sunt atribuite proprietăţi medicinale sau sunt utilizate la confecţionarea podoabelor.

Potrivit poliţiei din Assam, 58 de braconieri au fost arestaţi anul trecut, cinci au fost răniţi şi patru au fost ucişi.

„Trebuie să menţinem presiunea asupra bandelor de braconieri”, a declarat Gyanendra Pratap Singh, director general în cadrul poliţiei din Assam, conducătorul unui grup operativ pentru combaterea braconajului. „Trebuie să ne asigurăm că graficul braconajului rămâne plat, la zero, pentru câţiva ani până când aceasta devine o normă”, a spus el.

„Autorităţile intenţionează, de asemenea, să intensifice demersurile pentru investigarea celor care primesc coarne de rinocer braconate în alte state şi ţări”, a adăugat reprezentantul poliţiei.

În pofida braconajului din Assam, populaţia mondială de rinoceri cu un singur corn (rinocer indian) a crescut la aproximativ 3.700 de exemplare de la doar aproximativ 200 la începutul secolului XX, conform organizaţiei non-guvernamentale WWF.

În afara Indiei, exemplare din această specie trăiesc de asemenea în Nepal.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...