G4Media.ro

EXCLUSIV Primăria Sectorului 3 a atribuit fără licitație un contract de 6…

sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

EXCLUSIV Primăria Sectorului 3 a atribuit fără licitație un contract de 6 milioane de euro pentru propagandă / Banii sunt împărțiți de o firmă subordonată, înființată să administreze o hală / Ce publicații și televiziuni s-au abonat la banii lui Robert Negoiță

Cu un an înainte de cele patru rânduri de alegeri din 2024, Primăria Sectorului 3 a atribuit, în vara acestui an, fără licitație, un contract-cadru de 6 milioane de euro pentru ”servicii de promovare instituțională”. Contractul a ajuns la o societate subordonată Primăriei, Algorithm Construcții S3 SRL, fondată în 2017 de edilul Robert Negoiță pentru a administra o hală industrială. Administrată de o persoană de încredere a primarului, Algorithm împarte direct banii către canale media alese să popularizeze realizările Primăriei și ale lui Negoiță.

O sursă G4Media.ro a dezvăluit faptul că, până în prezent, Algorithm a cerut oferte pentru a încheia șapte contracte în valoare de aproape 4 milioane de lei, valabile pe acest an. Beneficiare: posturile de televiziune Antena 3, Realitatea și România TV, postul de radio Gold FM, ziarele Puterea și Adevărul și trustul din care face parte publicația Gândul. În ciuda unor demersuri care s-au întins pe durata mai multor zile și din care au făcut parte adrese oficiale, apeluri și mesaje telefonice, primarul Robert Negoiță, Primăria Sectorului 3 și societatea Algorithm Construcții S3 SRL nu au răspuns întrebărilor legate de atribuirea acestui contract. În cazul în care le vom primi, le vom insera în acest articol.

În ședința de Consiliu Local a Primăriei Sectorului 3 din București din 6 iulie 2023 a fost votat un proiect prin care instituția condusă de edilul Robert Negoiță a primit aprobarea să încheie cu firma Algorithm Construcții S3 SRL, fără licitație, un acord-cadru în valoare de aproape 30 de milioane de lei, inclusiv TVA, pentru ”servicii de promovare instituțională”. Durata contractului: până pe 31 decembrie 2027.

Atribuirea directă a avut loc în baza unei prevederi a Legii achizițiilor publice care permite acest lucru dacă societatea beneficiară este deținută de autoritatea contractantă. Ori, Algorithm Construcții S3 SRL are asociați Algorithm Residential S3 și SD3 – Serviciul de Salubritate și Deszăpezire (ambele, deținute de Sectorul 3, prin Consiliul Local). Algorithm Construcții S3 SRL a fost înființată în 2017 pentru a administra Hala Laminor, despre care Primăria Sectorului 3 susține că este cea mai mare hală industrială din țară.

Cu două săptămâni înainte de redactarea primelor documente aferente acestei proceduri, Algorithm Construcții S3 SRL și-a introdus printre obiectele secundare ”activități ale agențiilor de publicitate”. De precizat că această atribuire a exclus inclusiv publicarea procedurii în SICAP – portalul destinat achizițiilor publice.

Președintele Consiliului de Administrație al Algorithm Construcții S3 SRL este Radu Alin Panait, coleg vechi în PSD cu Negoiță și care îndeplinește și funcția de vicepreședinte al Partidului București 2020, formațiune condusă de actualul edil.

radu panait, algorithm
Sursa Foto: Facebook

În CV, Panait a menționat faptul că a studiat Managementul Informațiilor de Securitate Națională la Academia Națională de Informații, instituție subordonată Serviciului Român de Informații.

Bugetul de venituri și cheltuieili al firmei este aprobat anual de Consiliul Local al Sectorului 3, peste 80% din activitate fiind efectuată în vederea îndeplinirii sarcinilor care îi sunt încredințate de Primăria acestui sector. Recent, Consiliul Local a aprobat majorarea capitalului social al Algorithm cu 70 de milioane de lei, bani necesari pentru investiții în Hala Laminor.

Datele Ministerului de Finanțe indică faptul că, anul trecut, societatea a avut o cifră de afaceri de aproape 20 de milioane de lei (peste 75% pentru salarii), un profit net de circa 2 milioane de lei și o medie de 172 de angajați. În ultimii doi ani, în SICAP, Algorithm apare doar cu câteva contracte prin care a închiriat Primăriei Sectorului 3 ”utilaje” și ”auto fără șofer”, valoarea totală fiind de circa 2 milioane de lei.

Primarul Robert Negoiță și Biroul de Presă al Primăriei nu au răspuns la întrebarea de ce au preferat să atribuie direct acest contract, în condițiile în care organizarea unei licitații ar fi putut aduce, cel puțin teoretic, economii datorate concurenței dintre ofertanți. În plus, Primăria Sectorului 3 are în componență o structură care se numește flagrant de asemănător cu obiectul acordului-cadru: Serviciul de Promovare Instituțională.

În motivarea organizării acestei proceduri, specialișii acestui serviciu au explicat faptul că, în trecut, Primăria a mai apelat la contracte cu mass-media, cu rezultate palpabile. ”(…) ca urmare a promovării eficiente a campaniei Curățenie în Sectorul 3 (2019 n.r.) datele oferite de către Direcția Generală de Poliție Locală a Sectorului 3 arată fără echivoc că foarte mulți cetățeni au intrat în contact cu mesajele campaniei și au acționat în consecință, numărul amenzilor fiind cu aproximativ 36% mai mic decât în aceeași perioadă a anului trecut, având în vedere că numărul polițiștilor locali aflați în patrulare în acest scop a fost aproximativ același.”

Fără a cunoaște părțile care au încheiat acest contract, Adrian Moraru, expert achiziții în cadrul Institutului de Politici Publice (IPP) a declarat că, în opinia sa, nu ar trebui să existe societăți subordonate primăriilor în condițiile în care există deja pe piață firme care prestează servicii similare acestora.

”Sau măcar procedura să fie împărțită în loturi și, dintre firma Primăriei și cea privată, să se urmărească cine își îndeplinește mai bine sarcinile”, a adăugat Moraru. El a afirmat că societățile primăriilor produc ”distorsiuni ale pieței” prin faptul că li se atribuie contracte fără licitație și a explicat că edilii apelează la aceste firme pentru a ascunde procedurile.

”În plus, în aceste firme sunt mai ușor de angajat pilele, salariile pot fi mai mari decât în Primărie, iar gradul de transparență este mai scăzut”, a mai spus Moraru. Când a aflat că obiectul contractului este servicii de promovare, expertul IPP a mai observat că este încheiat chiar înainte de anul electoral 2024.

Conform contractului dintre Primăria Sectorului 3 și Algorithm Construcții S3, din suma totală, 29,6 milioane lei vor fi cheltuiți de firmă pentru ”servicii diverse de promovare și publicitate” (concepte și spoturi video și audio, difuzarea acestora, publicitate în mass-media online, printare afișe, flyere, bannere, promovare instituțională pe rețelele de socializare), iar 356.405 lei pentru ”studii ale gradului de impact al campaniilor de informare și conștientizare.”

La câteva zile după votul din Consiliul Local, Algorithm Construcții a cerut oferte valabile pentru acest an pentru servicii de promovare și publicitate de la șapte canale media: televiziunile Antena 3, Realitatea, România TV, postul de radio Gold FM, ziarele Puterea și Adevărul și trustul din care face parte publicația Gândul.

Aceste oferte arată că televiziunile trebuiau să se încadreze într-un buget de câte 1 milion de lei, fără TVA, Trustul Gândul600.000 de lei, fără TVA, Puterea (Saray Paper SRL) și Adevărul (Graffiti Red SRL) – câte 100.000 de lei plus TVA, iar Gold FM (Angus Resources SRL, oferta conține și site-ul de știri solidnews.ro) – 33.350 lei fără TVA. O sursă G4Media.ro a declarat că toate aceste oferte au fost reproduse în contracte încheiate cu Algorithm Construcții S3.

Verificările G4Media.ro indică faptul că o parte dintre canalele media in lista de mai sus au început să-și onoreze obligațiile, una dintre acțiunile Primăriei Sectorului 3 și ale primarului Robert Negoiță, popularizate intens, fiind anunțul de la începutul acestei luni prin care edilul se lăuda că mai multe școli din sector vor fi modernizate din fonduri europene.

puterea, robert neogita
Sursa: Captură Puterea
gandul, robert negoita
Sursa Foto: Captură Gândul
solid, robert negoita
Sursa Foto: Captură Solid News

Primăria Sectorului 3 este condusă din anul 2012 de Robert Negoiță (51 de ani), la acel moment membru PSD. Pentru mandatul în curs, el a fost reales, în 2020, din partea Partidului București 2020, formațiune al cărei președinte este și care are și cinci consilieri locali. În Consiliul Local, majoritatea i-o oferă, însă, tot PSD.

De-a lungul timpului, în jurul numelui său au apărut mai multe controverse legate de decizii luate în calitate de edil și de modul de administrare al banului public.

În februarie 2022, DNA a anunțat urmărirea sa penală, pentru abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite cu consecințe deosebit de grave și a unei infracțiuni de instigare la infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite cu consecințe deosebit de grave. Acuzațiile proveneau dintr-un dosar referitor la încheierea a 54 acte adiționale la un contract de salubrizare cu Rosal Grup SA, prin care, fie s-a prelungit contractul, fie s-a mărit valoarea acestuia, astfel creându-se un prejudiciu total de 578.446.818 lei în dauna Sectorului 3. În acest dosar, primarul a fost trimis în judecată șase luni mai târziu.

În februarie 2023, tot DNA a transmis că Negoiță este urmărit penal pentru abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit deoarece ar fi aprobat emiterea presupus nelegală a unor documente necesare construirii și intabulării unei construcții (bloc) situate în zona centrală a municipiului București.

Anterior, în 2020, DNA a dispus clasarea unui dosar în care Negoiță, în calitate de dezvoltator imobiliar, a fost acuzat de evaziune fiscală. Cu un an mai devreme, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție clasase un dosar în care actualul edil era acuzat pentru încălcarea drepturilor de autor prin prisma faptului că și-a plagiat teza de doctorat.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

34 comentarii

 1. Sa ploaie cu bani
  Scarba, sila, greata
  Cum sunt verificate „serviciile” de aici?
  Domnii procurori, specialilor, dormiti?
  Poi da, platesc fra1er11
  Inainte cu taxele!

 2. Cate pavele de banii astia mai puneai in Bucuresti, Negoita?

  • Atat ne costa pe noi, bucurestenii, sa ne pr0stiti cu teveul?

  • Firea si Negoita dream team pentru bucuresti, o sa ajungem ca in vestul salbatic cu oameni de calibrul lor in functii publice.

  • Poti intreba si la Violatorii din AUR cat platesc sa fie promovati la TV, si de unde vin acei bani!

 3. Puteti sa adaugati si „gigi24” pe lista, pentru ca Bordurita va fi invitat cat de curand, de Prelipceanu, sa-si spele/salveze onoarea. Binenteles ca va fi vina lu’ Nicusor Dan si de aceasta data, care refuza cu indarjire sa discute cu Bordurita, proiecte de importanta majora pentru locuitorii capitalei, al caror servitor umil este. Se stie!

  • Deci până la urmă a dat Negoiță sau a aprobat Consiliul local,că va cam contraziceți singuri…

 4. Dar gropile pentru gunoi din jurul blocurilor cui le-a atribuit?! Dar refacerea trotuarelor cu pavele, cui?!

 5. il voteaza astia de la S3 pana moare pe Negoita. e o boala asta cu votul primarului pana moare in functie. dupa 2 mandate nu mai are mare lucru de demonstrat sau de facut. cred ca mandatul de primar ar trebui limitat la 2. e suficient cat sa faci ce ti-ai propus si e corect sa mai lasi si pe altii sa faca

 6. cum dra.q ma sa-l votati pe unsul asta ma?! a dat cu ceva la S3 de ati ramas toti pro.sti?!

 7. Alo DNA, bani celor din sectorul 3 nu merită și ei salvați?!?

  • banii oricum nu se salveaza, ca nu-i in stare statul sa-i recupereze, dar macar sa ii arate cu degetul pe hoti, poate mai baga careva de seama din astia ce dorm de 30 de ani

 8. Iar eu astept sa asfalteze strada Industriilor de 11 ani…. Verificati cum arata cartierul construit de dansul si cum arata cartierele limitrofe. Este unul dintre cei mai corupti si incompetenti primari pe care acest sector i-a avut.

 9. COMPONENŢA CONSILIULUI LOCAL
  NUME ŞI PRENUME FORMAŢIUNEA POLITICĂ
  VĂCARU MIHAELA-CARMEN USR
  JUDELE ȘTEFAN-LUCIAN USR
  SZOCS AUGUSTIN USR
  DASCĂLU MARIN USR
  NICU LUCIAN USR
  POP ALINA USR
  MATEI ROMULUS-EUGEN USR
  SAVA ALEXANDRU USR
  COSTEA ANTOANETA-NINA USR
  CIOBANU ELIAN-CLAUDIU PSD
  PETRESCU ELENA PSD
  JUNGHINĂ PAVEL PSD
  NIȚĂ MARIUS-VASILE PSD
  STAN DANIELA PSD
  MAXIM ION PSD
  MARINEAȚĂ MARCEL PSD
  NEGOIȚĂ ANDA-IOANA PSD
  WEINERICH ANDREEA HELENA PNL
  GHEORGHE DANIEL PAUL ROMEO PNL
  MOLDOVEANU CĂTĂLIN-FLORIN PNL
  ALDEA ALEXANDRU PNL
  VOINEA INOCENȚIU-IOAN PNL
  NEAGU CONSTANTIN-IULIAN PNL
  GROZAV ALEXANDRU CRISTIAN PNL
  PĂUNICĂ ADRIANA PB 2020
  SEBEȘAN MIRCEA-RADU PB 2020
  COCOȘ ADRIAN PB 2020
  BOTÎLCĂ ADRIAN PB 2020
  BELU-SIMA ELENA-DANIELA PB 2020
  LUPU DANIEL-FLORIN PMP
  ENĂCHESCU MARIAN DANIEL PMP

  • PSD e abonat la HOȚIE şi FURTIŞAGURI, ca-ntotdeauna! Nimic surprinzator!
   S-a vazut si zilele trecute, cu Buzatu!
   PSD nu regreta fapta lui, ci că a fost prins cu mâța-n sac! Aia e problems, nu fapta in sine!

 10. Eu chiar nu inteleg un lucru . Sa fim noi oare atâta de prosti? încât sa permitem cheltuieli de milioane de euro cu promovarea realizărilor unei primarii? Ce rost are aceasta cheltuiala , in afara ca primarul va câștiga lejer alegerile având acest buget la îndemâna . Chiar trebuie ca o primărie sa se promoveze ca sa i vadă locuitorii realizările ??? Nu are niciun rost. Și probabil de aia plătim procurori cu sute de milioane lunar si inspectori la curtea de conturi ca astfel de fapte , publicate de presa și in batjocura celor care contribuie sa fie considerate cheltuieli acceptate și cel mai probabil chiar legale . Chiar atât de prosti am ajuns …

 11. O instituție coruptă și un primar care betonează tot, care arde copacii din IOR, săvârșesc fapta penală de a ascunde furturile prin „servicii de promovare instituțională”, adică mituirea presei. Dar betoniță nu se mulțumește cu devalizarea fondurilor sectorului 3 ci plusează, aruncând cei 6 milioane de euro fără licitație. Adică să mai stoarcă și 20% parandărăt. Se pare că Buzatu de la Vaslui e mic copil cu un milion de lei

 12. De fapt, toată presa este controlată de cleptocrație și oamenii ei din „servicii”…

  Spre exemplu, DIGI24 a devenit o filială a postului România TV al fugarului apropiat de „servicii” Sebi Ghiță. În acest context, doamnele Ionela Năstase și Liliana Ruse au venit „la ordin” la DIGI24 pentru a propaga același tip de discurs.

 13. Sub promovare institutională se asunde publicitatea electorală mascată ,iar publicitatea electorală este permisă doar în perioada campaniilor electorale,ceea ce nu e cazul în speța de față.Legea achizițiilor publice favorizează cheltuirea discreționară a banului public prin prevederea care permite încredințarea directă a contractelor de publicitate către entități care fac parte din cadrul autorității contractante.E cazul ca DNA să se sesizeze ,căci se efectuează cheltuieli contrare legii din bugetul public al sectorului 3,având în vedere că promovarea instituțională se realizează în afara campaniei electorale.

 14. „bunul simt” nu mai face parte din dex-ul romanilor de multa vreme

 15. Cu siguranța e legal. Cei date controlează astfel de achizitii nu găsesc nimic in neregula, privesc cu respect aceste dovezi de inteligență.

 16. 1. Ai pus membrii USR primii pe lista cu vreun scop?
  2. Așadar,daca număram avem așa: 9 USR,2 PMP,15 USL + 5 Partidul Balama pardon Bucuresti.
  Rezulta ca USL câștiga si votează orice tot ei propun.

 17. NU, ”Ce publicații și televiziuni s-au abonat la banii lui Robert Negoiță?”ci, la banii la banii din taxe ai cetatenilor sectorului 3, la nivelul de trai, la nivelul serviciilor publice (sanatate in administrarea primariei, asistenta sociala, intretinerea infrastructurii de transport, etc, etc) !! 6 milioane de euro de ce nu merg la Bugetul de stat sa acopere gauri , sa se refaca termoficarea, sa fi construit o aripa de spital-daca prisosesc sectorului , dle Colacu ?

 18. Independenta presei … o utopie !

 19. Fara licitatie, 6 milioane, Antena3&Co, Primar din 2012, IOR, DNA, firma de casa dupa model Firea, PSDPNL si linistea dorita de Presedinte, gunoaie, imobiliare, parcuri ~> Perpetuum mobile.
  Undeva trebuie intrerupta bucla, ca de la sine, adica din buna functionare a institutiilir statului nu se intampla.

 20. Este incredibil cat de alunecos e individul asta.

 21. oare cate scari de bloc se reabilitau termic cu banii astia?

 22. Priviți si partea buna a mandatelor lui negoiță: In câțiva ani nu vor mai fi copaci in s3. negoiță i-a betonat pe toți si astfel i-a condamnat la moarte.