G4Media.ro

EXCLUSIV: PNL retrage proiectul de lege care restricționează dreptul de a înființa…

Foto: Pexels.com

EXCLUSIV: PNL retrage proiectul de lege care restricționează dreptul de a înființa asociații și inhibă acțiunea societății civile / ONG-urile au protestat față de inițiativa senatorului liberal Daniel Fenechiu

Senatorul PNL Daniel Fenechiu a declarat luni pentru G4Media că a depus la Biroul Permanent al Senatului o cerere pentru retragerea unui controversat proiect de lege despre care societatea civilă a spus, in corpore, că restricționează dreptul de a înființa asociații, inhibă acțiunea societății civile și limitează dreptul organizațiilor neguvernamentale de a sesiza ilegalități în justiție.

”Am avut o dezbatere marțea trecută și am constatat că ONG-urile nu au susținut acest proiect. În momentul în care toată comunitatea civilă spune că nu este nevoie de acest proiect, decizia politică e clară”, a declarat Fenechiu pentru G4Media.

De notat că parlamentarii PSD co-semnatari ai proiectului își retrăseseră susținerea încă de la finalul lunii februarie, sub presiunea societății civile.

Mai mulți reprezentanți ai ONG-urilor au protestat la Palatul Victoriei în urmă cu o săptămțnă, cerând retragerea proiectului.

Încă din noiembrie 2022, 160 de ONG-uri au cerut retragerea semnăturii inițiatorilor de pe un proiect de lege care ar îngreuna procesul prin care organizațiile neguvernamentale pot sesiza instanțele de judecată cu privire la orice posibile nelegalitate.

Modificările propuse sunt o încercare de a slăbi capacitatea societății civile de a-și exercita misiunea de a proteja interesul public și se aliniază tendințelor iliberale din alte țări europene.

Aceștia susțin că propunerea legislativă ar împiedica sau ar îngreuna semnificativ procesul prin care orice organizație neguvernamentală poate sesiza instanțele de judecată cu privire la orice posibilă nelegalitate a unor acte emise de instituțiile publice.

Printre elementele noi pe care inițiatorii acestui text de lege doresc să le aducă sunt o vechime minimă de doi ani a organizației neguvernamentale care dorește să se adreseze instanței pentru anularea unor acte administrative, depunerea unei cauțiuni de 1% din valoarea investiției (pentru contestarea unor proiecte ce vizează investiții), și răspunderea patrimonială a membrilor consiliului director, în cazul în care instanța va emite o decizie definitivă de respingere a cauzei. Toate aceste propuneri vin în contextul în care Codul de procedură civilă reglementează deja, într-un mod acoperitor, abuzul de drept procesual.

”Propunerea legislativă duce la îngrădirea unor drepturi fundamentale și, în esență, contravine principiilor de funcționare ale unui stat democratic. Faptul că organizațiile neguvernamentale pot apela la instanțe pentru a împiedica eventuale încălcări ale legii din partea autorităților publice face parte din dinamica sănătoasă a unei societăți în care mecanismele de control ale puterii funcționează. Or, propunerea legislativă la care facem referire aici încearcă tocmai să dezechilibreze și mai tare raportul de putere între instituțiile publice și spațiul civic, lucru de neconceput într-un stat democratic”, arată organizațiile citate.

Inițiatorii proiectului, în frunte cu Daniel Fenechiu, au spus că vor să limiteze „abuzul de drept” al organizațiilor care atacă în instanțe proiecte de infrastructură. Conform proiectului de lege, ”pentru a garanta parțial repararea prejudiciului cauzat beneficiarilor actului administrativ atacat, atunci când asociația are calitate de terț față de actul administrativ atacat, aceasta are obligația de a depune o cauțiune în valoare de 1% din valoarea investiției, dar nu mai mult de 50.000 de lei”.

Amendamentele care obligă asociațiile și fundațiile să întocmească noi acte birocratice a fost introdus de senatorul PNL Daniel Fenechiu. Tot el a depus și amendamentul ce prevede dizolvarea automată a ONG-urilor care nu țin liste cu donatorii și nu le fac publice.

PSD și PNL au susținut modificări legislative care ar obliga toate ONG-urile din România să facă liste cu toate persoanele care le-au redirecționat 3,5% din impozitul pe venit și să le facă publice. Proiectul prevede și dizolvarea automată a ONG-urilor care nu fac publice aceste liste. În plus, proiectul inhibă acțiunile în instanță ale societății civile și prevede interdicția de a mai înființa ONG-uri pentru cei care au avut o asociație care a devenit insolvabilă.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

 1. Dacă nu vă dați întâi în stambă nu vă cade bine mâncarea, nu-i așa, ”peneliștilor” ? Mai faceți câteva derapaje din astea și apoi întrebați-vă de ce nu vă votează lumea. Mai răi ca pesediștii

 2. El a încercat. Noroc de societatea civilă…

  • Exact. Faptul ca a incercat a aratat care este adevaratul lui profi.
   A sperat ca-i merge, ca gravitatea amendamentelor vor trece neobseravaya, ca poate pacali.
   A renuntat fiindca a fost prins cu mața-n sac.
   Faptul ca a intentionat, e peste masura de compromitator pentru un politician care se declara liberal.

 3. Cam târziu, în Georgia au retras proiectul echivalent de câteva zile deja. Şi cam puţin, după toate mizeriile făcute în ultimul timp, boşolanul e tot şeful PNL in senat.

 4. Parca ar fi vrut sa fie mai intai siguri ca au mai pierdut niste votanti !

 5. ” Liberal ” marcă OTV,un oportunist sfătos și lipsit de caracter.Domnu Dan pe cine ai noști politic ?