G4Media.ro

EXCLUSIV Pentru muntele de moloz depozitat în mijlocul naturii, Primăria Comăneşti s-a…

Foto: G4Media

EXCLUSIV Pentru muntele de moloz depozitat în mijlocul naturii, Primăria Comăneşti s-a ales cu plângere penală și amendă de 50.000 lei / Cazul a fost semnalat în exclusivitate de G4Media.ro

Garda de Mediu Bacău a identificat Primăria Comăneşti ca fiind cea care a depozitat în mijlocul naturii mii de tone de deşeuri provenite din demolări, în cazul prezentat în exclusivitate de G4Media, au declarat surse din Ministerul Mediului. Deşeurile au fost transportate şi depozitate de câţiva agenţi economici la recomandarea scrisă a primăriei care a pretins că materialul este inert şi că va fi folosit pentru lăţirea și consolidarea unui drum.

Garda de Mediu susține că depozitarea de deşeuri s-a făcut fără ca primăria să deţină un act de reglementare din punct de vedere al protecţiei mediului, motiv pentru care Primăria Comăneşti a fost amendată contravenţional cu 50.000 lei şi obligată să aducă terenul la starea iniţială în termen de 60 de zile. Totodată, au fost sesizate organele de cercetare penală pentru încălcarea unei Ordonanţe de Urgenţă privind depozitarea deşeurilor în afara spaţiilor autorizate. Plângerea a fost făcută de Garda de Mediu Bacău.

Instituțiile verifică şi firmele care au făcut lucrări de construcţii pe raza oraşului Comăneşti. Până în prezent, inspectorii de mediu au constatat că firma Alconep SRL a transportat în perioada februarie-martie 2023 deşeuri inerte rezultate din reabilitarea unor şcoli „la recomandarea scrisă a Primăriei Comăneşti”. Pentru acest lucru, societatea a fost amendată cu 20.000 lei.

În momentul în care G4Media.ro a dezvăluit cum mii de tone de deşeuri au fost depozitate ilegal pe raza oraşului Comăneşti cu girul tacit al inspectorilor de mediu, Şeful Gărzii de Mediu Bacău, Nicu Ciorcilă, a intrat în concediu de odihnă (9,10,13 martie), anunţând, potrivit unor surse din Garda de Mediu Bacău, că după această data intenţionează să îşi ia concendiu medical, invocând probleme de sănătate.

Întrebat de ce Garda de Mediu Bacău nu a luat până acum măsuri pentru a-i trage la răspundere pe cei care au depozitat un munte de deşeuri provenite din demolări în mijlocul naturii, în oraşul Comăneşti (BC), ministrul Mediului Tanczos Barna a dat asigurări că va verifica personal cazul şi că va lua măsuri împotriva conduceii Gărzii de Mediu Bacău dacă sunt constatate nereguli.

„Voi verifica personal procesul verbal. Nu mi s-a adus la cunoştinţă procesul verbal în sine, dar cu siguranţă în urma vizitei făcute de domnul Bălănişcu şi de prefectul judeţului s-au luat măsurile de rigoare de Garda de Mediu, dar voi verifica astăzi personal. Este inadmisibil ca într-un judeţ, Garda de Mediu să nu fie prima instituţie care se duce la faţa locului. Este inadmisibil să nu reacţioneze imediat. Dacă acest lucru se confirmă în urma verificării pe care o fac, cu siguranţă se vor lua măsurile de rigoare împotriva conducerii Gărzii din judeţul respectiv”, a declarat Tanczos Barna.

Tanczos Barna a mai să precizat că în cazul în care vor fi depistate nereguli, va lua măsuri indiferent de coloratura politică a poluatorului. Mai mult decât atât, Ministrul Mediului a ţinut să accentueze faptul că dacă vor fi descoperite şi deşeuri îngropate, poluatorul riscă închisoarea.

„Garda de Mediu trebuie să fie paznicul respectării legii şi trebuie să acţioneze imediat când sunt sesizaţi şi nu trebuie să ţină cont nici de coloratura politică, nici de cel care a făcut lucrarea, şi acolo este vizibil că este o depozitare din construcţii cel puţin, dacă nu sunt şi alte deşeuri îngropate acolo. Trebuie să facă o cercetare minuţioasă pentru a vedea dacă nu sunt îngropări de deşeuri, pentru că îngroparea de deşeuri conform modificărilor pe care le-am propus şi le-am finalizat prin ordonanţă de urgenţă se pedepseşte cu închisoarea. Deci nu mai este contravenţie simplă. Îngroparea de deşeuri se pedepseşte cu închisoarea de la trei la cinci ani.”, a declarat Barna.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...