G4Media.ro

EXCLUSIV O companie din cadrul Primăriei Capitalei a tencuit în mandatul Gabrielei…

Sursa Foto: G4Media.ro

EXCLUSIV O companie din cadrul Primăriei Capitalei a tencuit în mandatul Gabrielei Firea faţada unei clădiri cu două etaje de pe Calea Victoriei cu peste 900 de euro metru patrat / Proprietarii sunt somați să plătească 79,4% din factura de 355.000 de euro în 15 zile 

Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS) din cadrul Primăriei Capitalei a tencuit în 2019, în mandatul Gabrielei Firea, fațada stradală a unui bloc cu două etaje (Calea Victoriei nr. 134) cu 931 euro/mp. Mai exact, fațada stradală reconsolidată de 381 mp a costat 355.000 euro (1.776.334 lei). La socoteală nu intră și geamurile (67 mp) care nu au fost schimbate.

Din cei 355.000 euro, Primăria trebuie să plătească 20,6%, conform cotei de proprietate. Restul trebuie achitat de către proprietari. Interesant este că deși aceștia nu au semnat niciun act pentru demararea lucrărilor și nici vreun angajament de plată, au fost somați de municipalitate să plătească în 15 zile 282.000 euro. În caz contrar, li se aduce la cunoștință că vor plăti penalități și riscă să fie dați în judecată.

 • Un caz similar a fost dezvăluit de G4Media.ro tot pe Calea Victoriei. Cei 51 de proprietari ai unui bloc de pe Calea Victoriei (nr. 48-50) au primit de la Primăria Capitalei notificări prin care au fost somați ca în termen de 15 zile, să plătească un milion de euro (5.019,006 lei) din totalul de peste 1,3 milioane de euro (6.698.260 lei), atât cât a costat tencuirea fațadei stradale a imobilului în care locuiesc.

Potrivit specialiștilor în construcții consultați de G4Media.ro, prețul unui mp de tencuială exterioară decorativă (manoperă + materiale) variază între 10 și 20 de euro. 280 – 320 euro costă un mp  în cazul unei constructii la roșu și 540-580 euro costă mp (manoperă + materiale) în cazul unei construcții la cheie.

„Este revoltător ce se întâmplă. Fără să semnăm nimic, ne-am trezit că Primăria ne somează să plătim sute de mii de euro pentru că ne-au tencuit fațadă blocului care are in jur de 380 mp. Inițial ne-au spus că totul este gratis și să stăm liniștiți. De unde să scoatem noi acum acești bani? Ca să nu mai spun de valoarea totală a lucrării. E o sumă exagerată. Au tencuit fațada. Atât. Nu ne-au construit blocul.”, a declarat pentru G4Media.ro, Monica P., unul dintre proprietari.

Deși în notificarea consultată de G4Media.ro, scrie negru pe alb că au fost executate lucrările necesare „pentru punere în siguranță a întregului imobil”, în realitate a fost tencuită doar fațada stradală. În rest, blocul este la fel de degradat. Odată ce intri în curtea interioară poți vedea imaginea dezastrului.  Tencuiala este măcinată până la cărămidă, balcoanele din lemn sunt putrezite, iar acoperișul este ruginit.

Sursa Foto: G4media.ro

Până la această oră, reprezentanții companiei municipale care a efectuat lucrarea nu au fost de găsit pentru a ne explica cum au ajuns la prețul de 931 euro/mp pentru tencuirea fațadei imobilului din Calea Victoriei nr 134. Vom publica un punct de vedere imediat ce îl vom primi.

Într-un răspuns pentru G4Media.ro, Primaria Capitalei spune că a fost nevoită să someze proprietarii să achite lucrările în urma unui audit financiar al Curții de Conturi făcut la Administrația Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic care spune că lucrările nu pot fi decontate din bugetul Primăriei, ci de beneficiari. În urma auditului,  compania municipală trebuie să recupereze nu mai puțin de 13.022.114 lei (2,6 milioane de euro) de la proprietarii a 14 imobile reconsolidate.

Fostul Primar al Capitalei, în mandatul căruia au fost făcute lucrările, a declarat, după prezentarea primului caz de suprafacturare de către G4Media.ro, că proprietarii nu trebuie să plătească niciun ban.

„Lucrările pe care municipalitatea le-a realizat în programul de reducere a riscului seismic, în mandatul meu, au fost gratuite pentru bucureșteni și așa trebuie să rămână. Totul a fost realizat legal, în baza unor hotărâri ale Consiliului General. Toate lucrurile sesizate de Curtea de Conturi au fost remediate înainte de finalizarea lucrărilor. Bucureștenii suferă acum pentru că noua conducere a Capitalei se încăpățânează să găsească nereguli făcute de administrația Firea, să-și ascundă astfel propria neputință.”, este de părere fostul Primar al Capitalei Gabriela Firea.

Notă: Dragoș Poronjnicu este și reporter la Știrile TV

Citește și

EXCLUSIV O companie a Primăriei Capitalei a tencuit în mandatul Gabrielei Firea fațada unui bloc cu 1,3 milioane de euro și a somat proprietarii să achite un milion de euro în 15 zile. Oamenii susțin că nu au semnat niciun contrac

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

46 comentarii

 1. Pai cum sa-si justifice existenta? Prin cifra de afaceri mare. Nu conteaza ca sunt putine lucrari. Important e sa poata incasa salariile nesimtite in posturile de conducere.

  • FIREA să plătească împreună cu Pandele

  • Fiecare proprietar de clădire trebuie obligat să întrețină fațada clădirii pe cheltuiala proprie, sub presiunea unor amenzi usturătoare. Nu sa se facă reparația din bani publici (adică din banii tuturor).

 2. pretul asta e mare si pentru o pictura in fresca

  • Scumpe rau – gratuitatile oferite de Firea.
   … si prin extensie, gratuitatile oferite de PeeSeeDee si prim ministru PSDului – duo Ciuca+Ciolacu

 3. Meritați ce votați. Pomana PSDNL vine cu un preț foarte mare.

  • @pehash nu am stat cu nici o mana întinsă, nu ne-au spus nimic, nu ne-au cerut aprobarea, ne-am trezit, măcar eu, moștenitor, nu stă nimeni la adresă, că fațada a fost refăcută si acum ne trezim cu factură si că suntem chemați sa plătim!? Orice om cu minte la cap își dă seama ca așa ceva nu are cum sa fie legal. Dacă mă ambiționez le cer si daune că mi-au violat proprietatea fără nici măcar un anunț; mă abțin că acum la primărie e ND pe care l-am susținut încă de la început

  • @Dan Ioan : Nu au voie ei, executanții, să ceară proprietarilor nici măcar un ban.
   Lucrarea au executat-o pe baza unui contract încheiat cu primăria generală, deci decontarea lucrării trebuie făcută de instituție și nu de proprietari (individual sau asociație de proprietari), primăria urmând să-și recupereze banii de la proprietari/asociația de proprietari într-un termen care posibil să fie stabilit anterior demarării lucrărilor. Ceva în genul situației lucrărilor de termoizolare a blocurilor.
   De curiozitate, ați semnat (dvs. ca proprietar sau asociația de proprietari) vreun proces verbal de finalizare de lucrări? Dacă nu există așa ceva, executantul nu poate cere niciun leu de la nimeni. Dacă ați semnat, nu înseamnă că acea semnătură e încărcată de obliogații financiare, contractul fiind semnat cu Primăria Generală, cea care a acceptat acei 900 euro/m.p. la decontare. Acum primăria e condusă de Nicușor Dan. Dacă primăria are obligații financiare față de executant, atunci Nicușor Dan va fi obligat să avizeze plata urmând să se adreseze justiției împotriva vechiului primar, Firea, pentru recuperarea prejudiciului creat de prețul aberant de mare.

 4. Ia să spună Tanți Firea cum de costă spoiala ca metrul patrat la gata? Și să se sesizeze miliția !!!

 5. Firea, omul PSD-ului ai al antenelor, a furat. Nimic neobisnuit.

  • Cum nici armata rusa nu a macelarit civili !

 6. Nici dacă o faceau în foita de aur sau în mozaic, nu ajungeau sa dea atâția bani. Jaf la drumul mare pe banii noștri….

 7. Nu sunt zugrav de meserie, dar nu se găsește cineva pe acest site sa ne spună cam care sunt preturile pt un mp de tencuiala fațada?

  Mă refer la cele mai umflate și mai umflate preturi de pe piata libera…

  • Nu avea cum sa ajunga la 1000 euro, dar până nu ai proiectul, nu poti face o estimare, e posibil ca imobilul să fi avut nevoie de consolidare, înainte de refacerea fatadei, profilele decorative, la imobilele monument istoric costa, să nu fie o surpriză daca se ajunge la 200 euro/mp…dar 1000 nu costa, cu toată plasa de oțel beton, mortare speciale, ancore chimice….dar inginerul inventat în articol nu exista sau se referea la tencuiala normală…

  • Au dat cifrele mai jos in articol!

  • Înainte să întrebi, poate citești tot.

 8. Voucher Gabitza isi mai adauga un Prenume: Fresca
  Voucher Gabrilea Fresca

 9. Fura pentru ca nu pățesc nimic. Eventual primesc mai multe voturi la alegeri.

  • Oricât de comic ar părea, ăsta e un fapt demonstrat de electoratul român. Votul e livrat masiv interlopilor în costume care devalizează bugetele fără discernământ și fără obraz. Asta arată și că ENORM de mulți români sunt dependenți de corupție, impostură și șpagă.🍖 Într-un sistem corect, mai mult de jumătate de lingăi nostalgici ar face foamea.

 10. Ironia sorții ar fi ca proprietarii din imobilul respectiv să fie votanții duamnei.

 11. Pai cine era sef la Amcrrcs , nu penalu ala de Coaje? Helooooo Dnaaaaaaa!

 12. Bulibașă ăla din Timișoara e copchil de țâță față de Madame de Sârmăncour Firea la capitolul jafuri în imobiliare! :)))))

  • Sa-i facă o invitație în instanță doamnei „senator” Firea. Suntem și noi curioși cum își scoate cămașa curată.

 13. Pai si sa iti faci casa te ia mai putin m2 la finisat.

 14. Madame G,
  Când ți-ai băgat atâta bănet in buzunar la nea Pandele nu te-ai gândit? Vreau să spun: la orgoliul lui masculin, de cappo de la famiglia tradizionale nu te-ai gândit ?

 15. Duamna fifi asa a facut avere .

 16. Ce naiba sa mai comentezi la asemenea jaf, ramai perplex… si o sa vedeti ca vipera tot ea va fi cu gura mare. Ti se face naibi sila.

 17. Stati linistiti, o sa apara spalatii pe creier si o sa zica ca de vina e Clotilde pentru pretul ala🎃🎃🎃

 18. Toate lucrarile edilitare ale primarilor PSDPNL sunt facute la preturi de genul asta, numai ca nu ne pasa pentru ca se platesc din impozite, dar acum proprietarii au primit factura coruptiei in mod direct…si doare.

 19. Sarma a facut doar bine pentru Bucuresti… nerecunoscatorilor!
  Ca si-a tras si ea un hotel pe afara, niste conturi fara numar, asta e partea 2-a….

 20. se pare ca e o tehnica noua 🤭🤮

 21. Ar mai fi de observat si faptul ca Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS) din cadrul Primăriei Capitalei a contactat lucrari de TENCUIRE cladiri vechi in mandatul doamnei Firea.
  Adica doamna Firea a luat din banii pentru CONSOLIDARI si i-a cheltuit pe RENOVAT FATADE, la preturi aberante, cu firme de casa…

 22. nu ai semnat nimic, nu platesti. simplu.

  ai cerut tu asa ceva? nu.
  ti s-a adus la cunostiinta dinainte ca va trebui sa platesti atat? nu

  cine a angajat firma aia sa faca renovarea, aia sa plateasca.

  • Așa zic si eu, sper sa nu ajung la proces.. :/

  • Din pacate, sigur se va ajunge la proces. Amccrs nu se joaca. Si noi am primit notificarea de plata. Fix dupa 15 zile ne au dat in judecata. Ne cer nu mai putin de 1800000lei pentru niste lucrari de punere in siguranta care nu au fost de fapt realizate.Din pacate, se pare ca Amccrs castiga procesele pe banda rulanta. A se vedea Nufarul SA, CLB SA,etc. Oricine poate accesa portal.just.ro si dupa o simpla.cautare a partilor din dosara vede aceste date.

 23. Firea, te iubim,
  Ca ka tine nu gasim.

 24. Eu știam de preturile astea de câțiva ani. Ideea era ca ei nu doar zugrăvesc, cică fac și consolidare. Consolidarea costa dublu fata de cât ar costa o casa facuta noua. Sunt alte costuri , alte tehnici etc. Fiind în România ăștia scriau consolidare și făceau zugraveala:))
  Mai era ceva ok zic eu, cică plăteau in rate proprietarii. În 20 de ani. Și era ok pt toți. Fără dobânda. Dacă ai o casa veche e ok 1mil de euro în rate. Creste valoarea cu 2-3 milioane.
  Acum se vor judeca, contractele sunt legale și noi restul vom plăti și pt proprietari și pt Primărie..
  Asta e România!

  • Banii astia care se cer nu sunt pentru lucrari de consolidare. Ei spun ca au facut lucrari de punere in siguranta. Care, evident, nu sunt facute. Au umflat preturile la manopere, au umflat cantitatile de materiale…. Dintr o cladire P+2E+M cu o amprenta de 100mp la sol, cica au scos 200 tone de gunoi! Nici daca o demolau nu rezulta atata moloz! Consolidarea cica urmeaza…..

 25. Furaea o fi pus in deviz si sârmele de aur pe care înghițea ca sa aibă aura ortodoxa…da nu in jurul capului…

 26. ne mai lasati nene? ce vor, tencuiala pe de-a moaca? garantat patzachina e blindata cu acte. a marce banu’ sau sa lase pe altii, mai cu dare de mana, sa stea in centru – asa cum a fost de fapt si planul…

  • Corect ce zici, cine nu renovează clădirile de chirpici Primăria să le dea ANL și să dărâme/refacă sandramaua.
   E scump în centru și este cu obligații.

 27. Alo, Penitenciarul Târgșor ?

 28. Ati incurcat programele. Asta nu e ala cu consolidarea cladirilor, e unul doar pentru refacerea fatadelor.

  https://www.economica.net/primaria-capitalei-incepe-lucrarile-la-17-imobile-cuprinse-in-noul-program-de-refacere-a-fatadelor_172880.html

 29. Și ce ziceai măi Fifi, despre Nicușor? Că el e ăla nehalitul?
  Văi de capul tău. Și te-au mai făcut și ministru că deh, fără parapon nu poți care va să zică, mon cher.

 30. EXCROACA de GABI Firea PANDELE este principala suspectă,ea a fost cea care a semnat contractul… Justiția și Procuratura e pesedizat..