G4Media.ro

EXCLUSIV Efectul Brexit: militarii români îi vor înlocui pe cei britanici în…

EXCLUSIV Efectul Brexit: militarii români îi vor înlocui pe cei britanici în misiunea de pace a UE din Bosnia. Propunere oficială a Ministerului Apărării

România vrea să trimită o companie de infanterie în cadrul misiunii europene de menținere a păcii din Bosnia-Herțegovina în locul militarilor britanici, potrivit unui răspuns oficial al Ministerului Apărării Naționale pentru G4Media.ro. Misiunea EUFOR Althea din Bosnia este afectată de Brexit, iar România a răspuns astfel unei solicitări venite de la Bruxelles.

Astfel, România ar putea trimite până în 135 de militari ca parte a misiunii UE în Bosnia.

”România și-a exprimat intenția suplimentării contribuției naționale cu o companie de infanterie în cadrul rezervei de forțe la dispoziția comandantului operației, pentru acoperirea unora dintre aceste deficite. Efortul se înscrie în plafonul de forțe aprobat pentru participarea la misiuni și face parte din demersul de reconfigurare a participării Armatei României la misiuni și operații în afara teritoriului național”, se arată în răspunsul oficial al Ministerului Apărării pentru G4Media.ro.

Informația inițială despre oferta României a fost publicată de Politico, care a citat surse oficiale.

”Din perspectiva MApN, participarea României la operația EUFOR Althea reflectă atât consolidarea angajamentului asumat în cadrul Uniunii Europene, cât şi a parteneriatului NATO-UE, în același timp reprezentând un element de menținere a securității şi stabilității în regiune”, mai arată Ministerul Apărării.

Decizia României de a propune trimiterea unui contingent suplimentar de soldați face parte din strategia țării de a fi percepută ca furnizor de securitate la nivelul UE și al NATO. Mai mult, arată Ministerul Apărării, ”unul dintre obiectivele naționale de securitate ale României vizează consolidarea securității în regiunea Mării Negre şi în regiunea Balcanilor, precum și cea a securității și stabilității celorlalte regiuni învecinate”.

Răspunsul integral al Ministerului Apărării Naționale la întrebarea G4Media.ro:

În conformitate cu prevederile Strategiei Naționale de Apărare a Țării 2020-2024, din perspectiva politicii sale externe, România este nu numai beneficiar, ci și un contributor important la asigurarea securității regionale, europene și euro-atlantice. Mai mult, corespunzător intereselor sale de securitate, unul dintre obiectivele naționale de securitate ale României vizează consolidarea securității în regiunea Mării Negre şi în regiunea Balcanilor, precum și cea a securității și stabilității celorlalte regiuni învecinate.

În pofida progreselor înregistrate în multe domenii de Balcanii de Vest, provocările din această regiune sunt complexe şi se caracterizează printr-un grad crescut de dinamism și impredictibilitate cu potențial de propagare geografică. În acest context, angajamentul operațional actual al Uniunii Europene trebuie menținut, concomitent cu sprijinirea eforturilor statelor din regiune pentru consolidarea securității naționale, capabilităților de apărare şi a rezilienței.

România este un contributor constant la misiuni și operații UE, atât în vecinătatea estică (EUMM Georgia, EUAM Ucraina), cât și în regiunea Balcanilor de Vest (Operația EUFOR Althea în Bosnia și Herțegovina), respectiv în vecinătatea sudică a continentului (EUTM Mali, EUTM Somalia, EUTM RCA – Republica Centrafricană).

Evoluțiile determinate de ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, participant semnificativ la operațiile și misiunile UE, inclusiv la Operația EUFOR Althea, au determinat inclusiv apariția unor deficite de forțe și capabilități. Acestea au fost identificate de către Comandantul Operației EUFOR Althea și autoritățile militare de la Bruxelles, constituind, ulterior, subiectul unor solicitări pentru contribuții ale statelor membre UE.

Din perspectiva MApN, participarea României la operația EUFOR Althea reflectă atât consolidarea angajamentului asumat în cadrul Uniunii Europene, cât şi a parteneriatului NATO-UE, în același timp reprezentând un element de menținere a securității şi stabilității în regiune.

Având în vedere aceste considerente, România și-a exprimat intenția suplimentării contribuției naționale cu o companie de infanterie în cadrul rezervei de forțe la dispoziția comandantului operației, pentru acoperirea unora dintre aceste deficite. Efortul se înscrie în plafonul de forțe aprobat pentru participarea la misiuni și face parte din demersul de reconfigurare a participării Armatei României la misiuni și operații în afara teritoriului național.

Foto: Militari români / MApN

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. Daca-i ordin cu placere!
  Ce mai conteaza ce va mai urma cu militarii?

  • Ideea e sa rotesti cat mai multe batalioane i teatele de operatiuni sa capete experienta. In afara de SUA doar UK, Franta ,Coreea, Polonia si Romania si inca cateva tari care imi scapa, sunt in stare sa tina frontul sau o regiune.

  • ce front e in stare romania sa tina? frontul atmosferic?

   da, e bine, sa se duca. sunt soldati, sunt platiti, e meseria lor.

  • @vasea,
   Mercenarii din ce bani vor fi plătiți? Că, dacă-i cu bani de la UE, ducă-se, dacă-i cu bani de-ai noștri…. Mai pas!

 2. Bugetarii grasi… Armata de bugetari grasi, hai USR ca atita poti, da-i ca trebuie sa le tai sporurile celor in uniforma ca au salarii mai mari decat HORECA, ca au sporuri multe, dati cu mizeriile voastre imputite! Ca trebuie sa le taiem sporurile, dati cu rahatul vostru de zi cu zi.
  Oare cum ar fi sa primesti un spor de cunoastere buna a limbilor straine? Nu exista asa ceva, este o nesimtire, niste bugetari imputiti. Evident in Romania asa ceva nu exista. Nu va exista niciodata. Asa vrea Ministerul Finantelor. Si totusi in armata SUA exista asa ceva
  Section 316 Foreign Language Proficiency Bonus (FLPB)
  Financial incentive for members to become proficient, or to increase their proficiency, in foreign languages to enhance the foreign language capabilities of the armed forces. The law authorizes payment of a bonus of up to $12,000 for a 12-month certification period. Discretionary pay; all Services use this pay authority.
  Voi va dati seama ca astia au un spor cat are un ofiter roman tanar salariul un an de zile?
  Taiati ma , asa vom taia si noi voturile!

  • Și de ce vrei pensie specială ca sa îți faci jobul?