G4Media.ro

EXCLUSIV Directorul proiectului Laserul de la Măgurele: Vom rezilia contractul pentru un…

EXCLUSIV Directorul proiectului Laserul de la Măgurele: Vom rezilia contractul pentru un echipament esențial de cercetare, de 66 de milioane de euro

Cel mai mare proiect de cercetare din România, laserul de la Măgurele, este întârziat de consorțiul condus de Institutul Național de Fizică Nucleară din Italia, care nu instalează unul dintre principalele echipamente de cercetare, a declarat pentru EduPedu.ro directorul proiectului, Nicolae Zamfir. “Consorțiul EuroGammaS nu a întreprins nimic pentru instalarea sistemului fascicul gamma”, așa că “ne îndreptăm cu pași mari către rezilierea contractului”, a anunțat Zamfir.

Echipamentele fundamentale de cercetare de la Măgurele sunt cei doi laseri de mare putere (fiecare de 10PW) și acceleratorul de electroni ca generator de fascicul gamma de mare intensitate. Laserii au fost instalați și testați, însă asambalarea sistemului fascicul gamma întârzie de peste un an. Sistemul Fascicul Gamma este construit de Consorțiul EuroGammaS, condus de Institutul Național de Fizică Nucleară din Italia, în baza unui contract de 66 de milioane de euro, semnat în martie 2014. Sistemul este adus pe platforma de la Măgurele, însă nu este instalat.

Citește articolul integral pe EduPedu.ro

Sursa foto: ELI-NP.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Încet dar sigur se închid ușile spre viitor …
    Și în acest domeniu a reușit grupul Infracțional PSD să ne distrugă !!

  2. Cât formalism gratuit in arhitectura clădirii.