G4Media.ro

EXCLUSIV Cum a ajuns Grupul Industrial Voiculescu și compania să se împrumute…

EXCLUSIV Cum a ajuns Grupul Industrial Voiculescu și compania să se împrumute de la o instituție financiară nebancară care i-a cerut falimentul. GRIVCO: Este în plină desfășurare procesul de stingere a debitului

GRIVCO, frimă deținut de familia lui Dan Voiculescu, a ajuns să se împrumute la societăți financiare nebancare după ce statul a început să recupereze prejudiciul din dosarul ICA vânzând bunurile companiei. APS Consumer, o instituție financiară nebancară, a cerut falimentul Grivco la sfârșitul anului trecut. Primul termen al acestui proces va avea loc în martie.

Grupul Industrial Voiculescu și Compania (GRIVCO), înființat de Dan Voiculescu, este deținut acum de fiicele sale.
Reprezentanții Grivco ne-au transmis că nu există niciun risc de faliment și de închidere a companiei și că ” este in plina desfasurare procesul de stingere a debitului de catre debitor”.

O firmă din grupul GRIVCO, WISE Invest din București, a contractat un împrumut de sub 100.000 de euro, ne-au transmis surse care au consultat dosarul de insolvență.

APS Consumer IFN a cerut în noiembrie 2018 falimentul Grivo SA (dar și al WISE Invest) după ce prima societate a garantat creditul nebancar acordat către a doua societate.

”Cererea ce face obiectul dosarului nr. 34387/3/3019, aflat pe rolul Tribunalului Bucuresti, Sectia a VII- a Civila, a fost formulata impotriva societatii Grupul Industrial Voiculescu si Compania (Grivco) S.A. in considerarea calitatii acesteia de garant /codebitor”, ne-au transmis reprezentanții companiei fondate de Dan Voiculescu.

Creditul

Pentru că nu reușea să-și plăteasă obigațiile la zi și datoriile către alte bănci, WISE Invest a apelat la un împrumut către o societate financiară nebancară, așa cum reiese din cererea de chemare în judecată pentru falimentul Grivco.

WISE Invest a motivat nevoia de contractare a creditului și prin faptul că grupul de firme din care face parte ar fi ținta unor acțiuni ale statului care îi împiedică dezvoltarea.

WISE îi are în acționariat pe: Corina Voiculescu – fata lui Dan Voiculescu, cu 60 %, Grivco SA cu 31.9%, Alexandru Drijmanu cu 4.4 % și pe Cristian Podoleanu cu restul de 3,7%.

Reprezentanții APS Consumer și cei ai Grivco au refuzat să ne precizeze care este valoarea împrumutului primită de WISE Invest.

În schimb, un expert de pe piață ne-a explicat că, din datele financiare ale WISE Invest, firma are zero angajați și pierderi de peste cinci ani, aceasta avea nevoie de un co-debitor pentru a lua chiar și un credit de la o instituție nebancară.

Cum nici Grivco nu a avut o cifră de afaceri mai mare de 150.000 de lei în ultimii doi ani, chiar și acest credit nebancar nu putea fi mai mare de 100.000 de euro. WISE Invest are și un credit bancar de 2,1 milioane de euro la Alpha Bank.

Falimentul

Reprezentanții Grivco ne-au transmis că nu văd niciun pericol în declararea falimentului în această cauză și compania a luat deja măsuri pentru rambursarea creditului.

”Cererea este neintemeiata din perspectiva dispozitiilor Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, ea este o modalitate de solutionare a unei probleme comerciale, in conditiile in care este in plina desfasurare procesul de stingere a debitului de catre debitor”, ne-au precizat reprezentanții Grivco.

În acest moment, cele două fiice ale lui Dan Voiculescu, Corina și Camela, dețin fiecare câte aproape 40% din acțiunile Grivco.

G4media.ro nota în septembrie 2019 că Fiscul a recuperat aproape 18 milioane de euro de la Dan Voiculescu.
Prejudiciul în dosarul ICA este de peste 60 de milioane de euro, însă judecătoarea Camelia Bogdan a dispus și confiscarea produsului infracțional (bunurile pe care Voiculescu le-a dobândit cu banii furați de la stat), evaluate la peste 20 de milioane de euro.

Bunurile aflate în patrimoniul Grivco au fost executate. După condamnarea lui Voiculescu, mare parte din activitățile grupului au fost mutate pe alte societăți sau au fost oprite.

De la Grivco statul a confiscat patru imobile, dar nevalorificate încă din cauza litigiilor deschise de mogulul Antenelor (cu excepția fostului sediu ICA vândut pe 20 august): fostul sediu al Antenelor din Șoseaua București-Ploiești, turnul Grivco, un teren din strada Gârlei 1B și fostul sediu ICA din strada Gârlei 1D (vândut Antenei Group).

Sursa Foto: Inquam Photos /  Autor: Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

19 comentarii

 1. Exact (egczact pt. analfabeti): IFN-urile pe care Isarescu le butoneaza. Omu’ e prea smecher ca sa il prinda cineva din Roma-nea!

 2. De-abia aștept să se recupereze banii de la Voiculescu. O să fac chef ca de revelion.

  • Rămâi nechefuită, duduiță!

  • Se recuperează o mulă: ANAF confiscă o clădire pentru o pagubă de 20m, clădirea face de fapt 10m, după care același ANAF o scoate la licitație și o cumpără Voiculescu pe 5m.

 3. E de speriat puterea varanului, daca au reusit sa o excluda din magistratura pe Camelia Bogdan si in acelasi timp e de admirat faptul ca exista oameni cu atata curaj si verticalitate cum este aceasta Camelia Bogdan.

 4. sa inteleg ca tot ceea ce tine de voiculescu este de rau?iar in rest totul este de bine in tara asta?sau cum………………

  • Nu, ai înțeles proastă. Tot ce ține de Voiculescu e de rău, în rest cam totul e de rău în țara asta.

 5. eu zic sa va vedeti gunoiul din curtea voastra si dupa aia sa vorbiti de altii.

 6. ooooooo………….pute a securisti pe aici.

 7. analiza facuta de voi mi se pare de toata jena mai mult ca nu aveti nicio dovada clara in acest sens o tot dati cu prejudiciu care de fapt nu este niciun prejudiciu,numai in capul vostru este asa ceva.

  • Nici mata nu poti prezenta vreo dovada clara ca ai în cap mai mult de 1 neuron, si acela obosit.
   Iar negând sentinta te pui în acelasi pluton cu coana Leana (fii-ar tzarâna grea), nici ea n-a primit „dovada”.

 8. cuvantul ,,profesionalism,, nu intra in caracterizarea persoanelor care fac astfel de articole.

 9. azi presa din romania se face pe genunchi si din birouri foarte bine zavorate de aceea va spun ca nu sunteti credibili absolut deloc cu asa ceva.

 10. ati facut o obsesie din numele de ,,voiculescu,, dar va inteleg trebuie sa mancati si voi o paine.

 11. cred ca nu a curs apa pe dunare cate cuvinte urate ati scris despre niste persoane pe care nici nu le cunoasteti,sa va fie rusine.

 12. o vorba din batrani spune asa ,,foamea naste monstrii,, dar la voi cred ca se potriveste cel mai bine ,,prostia naste monstrii,, asa cu sunteti voi.

 13. ce postaci penibili are si voiculescu asta :)))

 14. statul roman nu are ce sa recupereze de la voiculescu pentru ca deja este in proprietatea lui totul adica statul trebuie sa se ocupe de valorificarea a ceea ce a confiscat si asa prin abuz

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.